PEPINGEN - Gevaarlijke reuzenberenklauw

C21 Css

PEPINGEN - Gevaarlijke reuzenberenklauw

Dsc01734
 
Dsc01731
 
Dsc01737
 

Graaf Raoul d’Udekem d’Acoz, lid van de milieuraad van Herne, stootte in een berm in de Hondszochtstraat, op de scheiding van Pepingen en Tubize op reuzen- of Kaukasische berenklauwen. Contact met deze planten in combinatie met blootstelling aan fel zonlicht kan grote jeukende brandblaren veroorzaken.

De streekeigen berenklauw vorm geen gevaar of ongemak op zichzelf. Anders is het gesteld met zijn grote broer die de afgelopen eeuw onze contreien vanaf de Kaukasus heeft veroverd.
 
Gevaren
Elk jaar opnieuw gebeuren er ongelukken met de berenklauw. De graaf steekt een waarschuwende vinger op: ”de tropisch aandoende berklauw heeft jammer genoeg een bijzondere aantrekkingskracht op kinderen. De lange bladeren nodigen hen uit zich er onder te verstoppen. Kinderen die argeloos onder de bladeren kruipen en er zo mee in contact komen, lopen het gevaar op grote jeukende brandblaren zeker wanneer zij daarna in de zon lopen. Dat komt door de brandharen en de sappen die irritatie en soms blaren veroorzaken op bezwete en aan de zon blootgestelde lichaamsdelen”.

 
De hele plant is gevaarlijk. Het sap bevat een bijtende stof die in combinatie met de ultraviolette stralen van de zon reageert als een zuur en ernstige brandwonden veroorzaakt op de huid. Bij regenweer irriteert de plant veel minder. Ongeveer 24 uur na het contact met het sap ontstaan rode, jeukende vlekken, die enkele uren later overgaan in een scherp begrensde ontsteking van de huid met zwelling en blaarvorming. Deze letsels kunnen er uitzien als echte brandwonden en genezen pas na 1 à 2 weken. Na genezing kunnen ze een bruinverkleuring van de huid achterlaten. Als het sap in de ogen terechtkomt, kan in sommige gevallen permanente blindheid ontstaan. Het sap van de berenklauw is bovendien erg giftig!

Herkennen
De reuzen berenklauw kan tot 5 meter hoog worden en heeft tussen juli en september paraplugrote, witte bloemschermen. De enorme bladeren zijn behaard en de stengel is roodgevlekt. De gewone berenklauw heeft geen rode vlekken op de stengel en wordt slechts 2 meter hoog.
 
Waarschuwing
Raak de plant niet aan. Indien dit toch is gebeurd: spoel onmiddellijk overvloedig met koud water en vermijdt de zon. Indien er huidletsels zijn raadpleeg de huisarts.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Reuzenberenklauw .

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
16 jun 2008
Godelieve Deschuyffeleer
Godelieve Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Godelieve Deschuyffeleer | 07 aug 2022
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 14 jul 2022

archief