HERNE - Brandweervoorpost wordt operationeel

C21

HERNE - Brandweervoorpost wordt operationeel

Aaaa_logo_ep_schepencollege-gemeenteraad

Tijdens de jongste gemeenteraad was het operationaliseren van de brandweervoorpost in Tollembeek de blikvanger. Als geestelijke vader kon burgemeester Kris Poelaert de gemeenteraad trots op sleeptouw nemen voor het instemmen met het operationaliseren van de nieuwe vooruitgeschoven intergemeentelijke brandweerpost van Lennik in Tollembeek vanaf 1 februari. In eerste instantie is enkel de ziekenwagen inzetbaar. Later in het jaar wordt de post ook voor brandweer ingeschakeld. De officiële opening van de nieuwe post wordt nu voorzien in juni.

Alhoewel de eigenlijke voorpost nog niet toegankelijk is door het uitblijven van de omgevingswerken kon, volgens de burgemeester tijdens de gemeenteraad, niet langer getalmd worden met het operationaliseren van de ziekenwagendienst. “De vrijwilligers wilden hun engagement zo vlug mogelijk opnemen. Sommigen zijn zelfs hiervoor verhuisd om zo dicht mogelijk tegen de nieuwe kazerne te wonen. Al bij al is het zeker voor de bevolking van Bever, Galmaarden en Herne een winsituatie daar zij nu telkens veel sneller en steeds met een Nederlandstalige eerste medische interventieploeg zal te maken krijgen”.
“In het kader van het basisprincipe van de meest adequate hulp is het evenwel nog steeds niet uitgesloten dat er voor steun aan onze ploegen ook Franstalige MUG-diensten in onze gemeenten opduiken. Maar door de aanwezigheid van onze eerstelijns Nederlandstalige ambulanciers zal de onderlinge professionele communicatie tussen de medische diensten dan alleszins veel vlotter verlopen”.
Het operationaliseren van de vooruitgeschoven brandweerpost diende verschillende keren uitgesteld door allerlei financiële perikelen voor Lennik ingevolge het uitblijven van de uitvoering van de brandweerhervorming en van het vastleggen van de nieuwe tarificatie tussen de brandweercentrumgemeentes, hier Lennik, en de aansluitende beschermde gemeenten. Na overleg van de provinciegouverneur met de gemeentebesturen kwam er dan toch een aanvaardbare oplossing uit de bus waarbij de beschermde gemeenten nu toch ook al zekere voorschotten zullen betalen aan het provinciaal omslagfonds, terwijl ook Lennik vanuit datzelfde fonds al op voorschotten zal kunnen rekenen.
Daar 80% van de interventies van de ziekenwagen in onze gemeenten plaatsvinden tussen 7u en 21 u wordt de wachtdienst met de ziekenwagen dan ook tijdens die uren verzekerd door ambulanciers in de post. Buiten de uren loopt de wachtdienst bij hen thuis”, aldus nog de burgemeester. “Door die bemande wachtdienst zal er voortaan dan ook in onze gemeenten veel sneller adequate medische hulp kunnen geboden worden en dit door Nederlandstalige ambulanciers”.
Voorlopig dient de wachtdienst het nog te stellen met een tweedehandse ziekenwagen die er dit voorjaar wel het gezelschap bij krijgt van een nieuwe ziekenwagen bekostigd door de drie gemeenten. In afwachting van het toegankelijk worden van de nieuwe post wordt de wachtdienst voorlopig ook verzekerd vanuit de gemeentelijke loods van Galmaarden in de onmiddellijke omgeving van de nieuwe brandweervoorpost. Als alles volgens plan verloopt wordt ook de brandweerfunctie nog dit voorjaar door de nieuwe vooruitgeschoven post opgenomen.
Momenteel kan de voorpost reeds rekenen op 26 vrijwilligers waarvan 21 zijn opgeleid tot ambulancier. Nog 9 vrijwilligers waaronder verschillende inwoners van Herne volgen thans nog hun opleiding.                   
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
26 jan 2012
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 04 mei 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief