HERNE - Een muzikale babbel met Eddy Peremans

C21

HERNE - Een muzikale babbel met Eddy Peremans

Artiest_geboekt_herne_2012__1_
Eddy Peremans en Urbaan De Becker in de gemeentelijke bib - Foto's © Deschuyffeleer
 
Artiest_geboekt_herne_2012__6_
Eddy Peremans leest voor - © Deschuyffeleer
 
Artiest_geboekt_herne_2012__9_
Als gediplomeerde en meer dan getalenteerde gitarist .... © Deschuyffeleer
 
Artiest_geboekt_herne_2012__13_
© Deschuyffeleer
 
Artiest_geboekt_herne_2012__18_
© Deschuyffeleer
 
Artiest_geboekt_herne_2012__19_
De '7 favorieten' van Eddy Peremans - © Deschuyffeleer
 

Artiesten op doortocht langsheen de cultuur- en gemeenschapscentra houden geregeld even halt in de bibliotheken voor een goed gesprek. In het kader van ‘Artiest geboekt’ heeft de eertijdse fluwelen radiostem uit de Wetstraat en interviewer Urbaan De Becker het dan samen met hen over de zeven boeken die hun leven hebben gekleurd.

‘Artiest Geboekt’, een initiatief van de Pajotse Culturele Centra en bib’s, ontving  voor zijn  derde editie kleinkunstenaar en kind van eigen streek Eddy Peremans in de gemeentelijke bib.  Als gediplomeerde en meer dan getalenteerde gitarist wist hij in de loop der jaren een reeks prijzen binnen te rijgen waar menig musicus alleen maar kan van dromen. Beroepshalve is Eddy lesgever aan de academies van Aalst, Geraardsbergen en Dilbeek. Naast componist en tekstschrijver is hij ook sinds jaren de vaste gitarist van Jan De Wilde.
 
Het programma startte in de voormiddag met een heerlijk ontbijt met bubbels.  
 
De zeven boeken die voor Eddy Peremans een heel speciale aandacht verdienen zijn al even eigenzinnig als de muzikale artiest zelf. Met de Multatuliquote ‘Niets is waarheid, zelfs dit niet’ wist hij dan ook het gesprek toe te spitsen op de stelling dat “iedereen wel zijn eigen waarheid heeft maar dat dit daarom niet dient te worden aanzien als 'de' waarheid. Ik plaats dan ook achter veel zaken vraagtekens.”
 
Lezen is Peremans’ hobby. De verfilming van een boek vindt hij dan ook ‘een beetje zonde voor het boek’ maar van uit een ander perspectief dan wel ‘financieel fantastisch’ voor de auteur.
 
In het luik buitenlandse auteurs weerhield Peremans de Nederlander Tommy Wieringa (Joe Speedboot), de Duitser Bernard Schlink (De Voorlezer), de Colombiaan Gabriël Garcia Marquez (Liefde in tijden van cholera) en de Fransman Philippe Claudel (Grijze zielen).
 
In de Nederlandstalige literatuur  kan Eddy Peremans zich best vinden bij Hugo Claus (Het verdriet van België) “die hij overigens beschouwt als een auteur met een hoog charisma-gehalte”  en die volgens hem “beslist de titel van peetvader van de hedendaagse Vlaamse literatuur mag dragen”.
 
Met zijn keuze van Dimitri Verhulst met De Helaasheid der Dingen onderstreept hij zowel het tragische als het komieke, die naar Eddy’s mening, in de regio Aalst sterker dan elders in Vlaanderen tot uiting komt. Hij betreurt evenwel dat de auteur in zijn laatste werken die oorspronkelijke toets tracht te herhalen en zich daarbij bezondigt aan ‘zelfplagiaat’.
 
Als laatste gaat Eddy’s voorkeur naar Villa des Roses van Willem Elsschot waarvan hij de realistische, sobere en haast strenge stijl  evenals het tikkeltje autobiografisch  kleuring  bijzonder weet te smaken.
 
“Ik ben geen grote lezer en ik kan niet zeggen dat ik deze boeken helemaal beheers maar toch raakten ze mij. Heel graag zou ik zelf een boek willen schrijven, zich zo maanden lang in een verhaal kunnen inleven dat moet machtig zijn”, aldus nog Eddy Peremans.
 
In de volgende aflevering van  “Artiest Geboekt” komt actrice Antje de Boeck aan het woord. Op 26 februari is zij te gast in de bib van Roosdaal.
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
05 feb 2012
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 04 mei 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief