HERNE - Koudegolf met een royale 20° onder nul

C21

HERNE - Koudegolf met een royale 20° onder nul

Luc_poelaert_koudegolf_feb_2012__3__1
Luc Poelaert - vrijwillige KMI- waarnemer van een klimatologisch station van de 3de orde - Foto's © Deschuyffeleer
 
Luc_poelaert_koudegolf_feb_2012__4_
Waarnemingen februari 2012 Pausleenstraat Herne - © Deschuyffeleer
 

Met een piek van - 20,7° aan de grond en een -16° onder thermometerhut swingen ook de minustemperaturen in Herne de laatste dagen de pan uit. Die bevindingen komen van vrijwillig KMI-waarnemer Luc Poelaert. Deze uiterst koude temperaturen werden opgemeten in de Pausleenstraat in de nacht van vrijdag 4 op zaterdag 5 februari.

Luc Poelaert gaat er trouwens van uit dat, met de weersvoorspellingen voor de komende dagen, dit jaar alvast toppers zal opleveren zowel naar de minimatemperaturen als naar het aantal vriesdagen toe. “Zo zijn de voorwaarden om te mogen spreken van een koudegolf ruim vervuld”. Een koudegolf is volgens het KMI een periode van minstens 5 aaneengesloten dagen met vorst. Op minstens drie van deze dagen moeten zowel de dag- als de nachttemperatuur onder het vriespunt blijven.  
Zo was de winter van 1942 met in Ukkel 37 opeenvolgende vorstdagen één van de strengste van de eeuw.
Nagenoeg vier jaar terug gaf Luc Poelaert gehoor aan een oproep van weerman Frank De Boosere. Het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) was toen op zoek naar KMI-waarnemers. Na een grondige screening van zowel de persoon als de locatie mocht Luc van start gaan en werd hij aangesteld tot vrijwillige waarnemer van neerslag.
De meest voor de hand liggende apparatuur die bij die metingen te pas komen zijn de pluviometer of regenmeter, twee geijkte thermometers onder thermometerhut, eentje voor de minimumtemperatuur en eentje voor de maximumtemperatuur en ook een alcoholthermometer voor de metingen van de temperatuur aan de grond.
Iedere dag tussen 7 en 9 u ’s ochtends noteert Luc een resem aan gegevens in een logboek die dan ook prompt naar het klimatologisch meetnetwerk van het KMI worden doorgestuurd. Zo meet hij de neerslag, de oorsprong van de neerslagen, de minimum temperatuur, de temperatuur om 8 u, de minimum temperatuur aan de grond, de zichtbaarheid, de toestand van het gras en het weertype.
Leuk om weten is dat Luc een vergoeding ontvangt voor het aanleveren van deze cruciale opmetingen. Als vrijwillige waarnemer van een klimatologisch station van de 3de orde ontvangt hij voor zijn diensten een uitkering van 96 euro bruto per jaar. Indien er voor de ene of andere reden, al was het maar één dag per jaar, geen opmetingen werden doorgestuurd wordt dit bedrag in minus aangepast. “Bij afwezigheid kan ik toch rekenen op een paar buren van goede wil”, zegt Luc. “Als ik ze dan voor de bewezen diensten trakteer op koffie en taart zie ik dan ook mijn jaarlijkse tegemoetkoming smelten als sneeuw voor de zon”.

www.lucpoelaert.be

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
07 feb 2012
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 04 mei 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief