HERNE / BEVER – Samen klassieke muziek ontdekken

C21

HERNE / BEVER – Samen klassieke muziek ontdekken

Concert_rosario_feb_2012_1
Jan Skopowski (cello) en Agnieszka Zyvert (piano) - Presentatie Eric Robberecht, leraar kamermuziek aan het Conservatorium van Brussel - Foto's © Deschuyffeleer
 
Concert_rosario_feb_2012__13_
© Deschuyffeleer
 
Concert_rosario_feb_2012__4_
Leerlingen muziekacademie Gooik (afdeling Herne) - © Deschuyffeleer
 
Concert_rosario_feb_2012__5_
© Deschuyffeleer
 
Concert_rosario_feb_2012__11_
© Deschuyffeleer
 
Concert_rosario_feb_2012__3_
© Deschuyffeleer
 

Met meer dan 50 deelnemers trokken de Cultuurraad, de Seniorenraad en de plaatselijke afdeling van de muziekacademie naar Rosario in Bever voor het bijwonen van een kamerconcert. Het waren Jan Skopowski (cello) en Agnieszka Zyvert (piano), twee Poolse laatstejaarsstudenten van het Koninklijk Conservatorium van Brussel, die het gezelschap trakteerden op een voortreffelijke muzikale uitvoering. Schepen van cultuur Marie-Louise Devriese was bijzonder opgetogen met de ruime belangstelling.

Met de organisatie willen de beide raden en de muziekacademie de drempel naar de wondere wereld van de klassieke muziek verlagen. Op het programma stonden de Sonate opus 143 in Es van Francis Poulenc en de Sonate in g opus 65 van Frederic Chopin.
Het concert werd ingeleid door Eric Robberecht, leraar kamermuziek aan het Conservatorium van Brussel. Fijnzinnig en boeiend wist hij de toehoorders te voorzien van enige toelichting over de componisten. Voor de Parijzenaar Francis Poulenc legde hij het accent op de invloed op zijn muziek van Claude Debussy en van de wereldtentoonstelling van 1889 met de ontdekking van de Oosterse culturen. Ook verduidelijkte hij de oorsprong en het impact van de impressionistische muziek van Poulenc.
Voor de Poolse componist en pianovirtuoos Frédéric Chopin wist hij mee te geven dat, niettegenstaande hij op vrij jonge leeftijd naar Frankrijk emigreerde en in Parijs goed boerde, hij steeds blijk heeft blijven geven van een tikkeltje heimwee en nostalgie naar zijn geboorteland. Chopin bouwde verschillende muzikale vormen uit. Zo lag hij aan de oorsprong van vorminnovaties zoals de pianosonate, de wals, de nocturne, de etude en de prelude. Zijn composities worden gerekend tot de staalkaart van de Romantiek.
Zowel Poulenc als Chopin liggen begraven op het kerkhof van Père Lachaise in de banlieue van Parijs.
De matinee werd afgesloten met een drankje en een versnapering.   
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
08 feb 2012
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 04 mei 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief