HERNE - Rotaryclub gul voor Muco-patiënten

C21

HERNE - Rotaryclub gul voor Muco-patiënten

Rotary_himalaya_feb_2012__34_
Lucile Heremans voorzitter Rotaryclub Herne-Markvallei, Mark Sterckx (Garage Volvo Halle), Rik De Brauwer (Oordegem) en Berten Steenwegen (Aarschot) - Foto's © Deschuyffeleer
 
Rotary_himalaya_feb_2012__17_
Rik De Brauwer - © Deschuyffeleer
 
Rotary_himalaya_feb_2012__27_
Rotary Herne-Markvallei schenkt cheque van 750 euro ten voordele van het Longtransplantatiefonds van de Belgische Vereniging voor de strijd tegen Muco - © Deschuyffeleer
 
Rotary_himalaya_feb_2012__30_
© Deschuyffeleer
 
Rotary_himalaya_feb_2012__31_
© Deschuyffeleer
 
Route_adembenemend_himalaya
Route 'Adembenemend Himalaya' - © Deschuyffeleer
 

Dat ook de leden van Rotaryclub Herne-Markvallei het hart op de juiste plaats dragen bewezen zij andermaal door Mark Sterckx uit Halle uit te nodigen voor het voorstellen van het fotoboek ‘Adembenemend Himalaya’ van Rik De Brauwer (Oordegem) en Berten Steenwegen (Aarschot) ten voordele van het Longtransplantatiefonds van de Belgische Vereniging voor de strijd tegen Muco. Namens de club mocht voorzitter Lucile Heremans de auteurs in het clublokaal, restaurant-feestzaal De Egelantier, alleszins al een cheque van 750 euro overhandigen.

Motorexpeditie
Met een Royal Enfield Bullet 500, de meest gangbare moto in Indië, over de hoogste passen van de ‘dak van de wereld’, vechtend tegen stof, modder, moessonregen, pech,  vermoeidheid, hoogteziekte en ademnood. Geef toe, het is niet iedereen gegeven. Vorige zomer maakten fotografen Rik De Brauwer (Oordegem) en Berten Steenwegen (Aarchot) samen met Marc Sterckx (Halle) wel deel uit van een 18-koppige Vlaams-Nederlandse motorexpeditie vanuit de Indische hoofdtad Delhi naar de hoogste berijdbare toppen van de Himalaya.
De organisatie was in handen van de BMW Club Vlaanderen. Zij engageerde de Nederlandse expert Hans Van Marlen van Touratrek om de groep gebruikelijke BMW-motorrijders te begeleiden bij hun uitdagende tocht naar het dak van de wereld. Zo brachten zij de tocht van nagenoeg 2000km tot een goed einde en bedwongen zij hierbij ook nog de vier hoogste berijdbare bergpassen. Deze prestatie vormt meteen ook het thema voor het fotoboek ‘Adembenemend Himalaya’ waarvan de opbrengst integraal ten goede komt van Muco-patiënten.
Longtransplantatie
Beide fotografen stelden het fotoboek zo maar niet samen. Zo willen zij met de verkoop van ‘Adembenemend Himalaya’  minstens 7000 euro bijeenkrijgen ten voordele van het Longtransplantatiefonds van de Belgische vereniging voor de strijd tegen Mucovisvidose (Muco). Dit aanzienlijk bedrag is overigens de persoonlijke financiële inbreng van de patiënt bij een longtransplantatie.
Omdat expedities op hoogten tot meer dan 5500m niet risicovrij zijn en een groot impact hebben op het ademhalingsstelsel gingen de gedachten van Rik en Berten  spontaan naar mensen met Muco, die overigens iedere dag dit gevecht moeten leveren. Door voortdurende infecties en ontstekingen wordt een onontbeerlijke longtransplantatie dan ook het ‘ultieme redmiddel’. Het is juist voor patiënten die deze dure chirurgische ingreep moeilijk of niet kunnen bekostigen dat de Vereniging voor de strijd tegen Mucoviscidose zich wil inzetten.  Met de opbrengst van de verkoop van het prachtig naslagwerk ‘Adembenemend Himalaya’ hopen de initiatiefnemers  dan ook een paar Muco-slachtoffers een nieuw leven te schenken.
Gebedsvlagjes
Het hoogtepunt van de expeditie was het bereiken van de top van de Khardung La, meteen de hoogst berijdbare bergpas ter wereld op 5650m hoogte. Voor het aanvatten van hun tocht beloofden de auteurs aan 6 muco-patiënten  Laetithia, Isabel, Nathalie, Hanne, Filip en Dave hun verwachtingen in de vorm van gebedsvlagjes mee te nemen en die dan op te hangen op het hoogst bereikte punt. Boeddhisten geloven dat de mantra’s of gebeden die op die vlagjes worden verwoord uiteindelijk meegevoerd worden met de god van de wind. De vlagjes werden alleszins op de juiste bestemming opgehangen, waardoor de  belofte werd nagekomen.
Het hardcover fotodagboek ‘Adembenemd Himalaya’ telt 196 pagina’s, wordt uitgegeven door Snoeck (Heule) onder het ISBN nr 978-90-6161-034-8 en kost 40 euro.
 
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
11 feb 2012
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 04 mei 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief