HERNE - Laatste nummer van HOLVEO

C21

HERNE - Laatste nummer van HOLVEO

Laatste_nummer_holveo_editiepajot_-_deschuyffeleer
Herman Vandormael en het laatste nummer van HOLVEO - Foto © Deschuyffeleer
 

Zopas verscheen het laatste nummer van het driemaandelijks tijdschrift  ‘Het Oude Land van Edingen en omliggende’. Wat het eerste nummer van de veertigste jaargang moest worden is uiteindelijk het allerlaatste nummer geworden.

De vzw Gewestelijke Kring voor Oudheidkunde, Geschiedenis en Heemkunde van Zuid-Pajotteland  werd gesticht in 1973 op initiatief van pater- kapucijn August Roeykens. De belangrijkste activiteit van de Kring bestond in de uitgave van het tijdschrift Het Oude Land van Edingen en Omliggende (HOLVEO) dat tot dusver 4 keer per jaar ingebonden op 72 pagina’s verscheen.
Door het ontbreken van nieuwe jonge medewerkers, de stijgende drukkosten, het afslanken van de abonnees en het ontstaan van plaatselijke heemkringen ziet HOLVEO met voorzitter Julius Ost zich thans evenwel genoodzaakt het driemaandelijks tijdschrift op te doeken. De kring zelf blijft wel nog bestaan.
“Tijdens zijn 40 jaar bestaan vulde het tijdschrift meer dan 10 000 pagina’s interessante lectuur over de geschiedenis en de heemkunde van Zuid-Pajottenland. Daarnaast verschenen er ook nog eens 24 bijzondere publicaties”, vertelt hoofdredacteur en ere-conservator van het kasteel van Gaasbeek Herman Vandormael met spijt in het hart. “Het Oude Land van Edingen en Omliggende is doorheen al die jaren overigens een begrip geworden. Verzoeken voor informatie en hulp bij studentenverhandelingen, stamboomonderzoek, publicaties allerhande en toponymie werden met tientallen en steeds met de nodige zin voor dienstverlening beantwoord”.
 
Het laatste en dubbeldik nummer wordt overigens aan iedere abonnee gratis aangeboden. Ook inhoudelijk is het een meer dan doodgewone afsluiter geworden. Maurits Van Liedekerke opent met een artikel over Peter Mertens, geboren in Galmaarden, maar die in Duitsland  een ‘geniale vertaler’ (dixit Stijn Streuvels) werd. Herman Vandormael belicht een onbekende kant van markies Giammartino Arconati Visconti, de laatste Heer van Gaasbeek met meer bepaald zijn vertalingen uit het Arabisch. Dezelfde auteur heeft het ook nog over ‘Een pamflet ter ere van Lamoraal van Egmond’, ‘Het kasteel van Gaasbeek in de Tweede Wereldoorlog’ en over ‘Een ondergedoken Joods kind in Lembeek’ met als ondertitel ‘Heel Hondzocht wist het’. Etienne Paridaens en Jean-Marie Viaene doken in de archieven van de gemeente Heikruis (1921 en 1957), Paul Maesfranx heeft het over de Sint-Gereonkerk van Bever (Akrenbos), Germain Derijcke wekt de vergeten Hernse dichter Guido Fredrix weer tot leven, Sonja Van Cutsem spit in het leven van de heilige Veronus (Lembeek) en Michel Matthijs en pastoor Kris Meskens beschrijven uitvoerig de perikelen rond een ciborie die in 2004 uit de kerk van Galmaarden ontvreemd werd.
Ten slotte togen Michel Matthijs en Dirk Vandenplas op zoek naar moord- en marktliederen uit de regio. Zij vonden niet minder dan 24 schrikkelijke vadermoorden en/of vreselijke liefdesdrama’s die vroeger werden gezongen, gedrukt en verspreid in Galmaarden, Tollembeek, Herne, Oetingen, Sint-Martens-Lennik, Beert, Bellingen, Lembeek, O.L.V.-Lombeek, Kester en Oudenaken.   
Jan Decreton, auteur en co-auteur van tientallen fotoboeken, icoon op gebied van landschapsfotografie en ere-directeur van de Stedelijke Academie De Meiboom van Halle tekent voor ‘Breedhout, de poort naar het Pajottenland’ en meteen ook de laatste kaftillustratie.
Het nummer is voor 8 euro  te koop bij  Michel Matthijs (054/58 80 90), Herman Vandormael (02/396 11 49), of door storting van 12 euro (verzendkosten inbegrepen) op rekeningnummer 068-0500160-55 van HOLVEO.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
10 mei 2012
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 17 mei 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 04 mei 2024

archief