HERNE - Drievuldigheidsprocessie in de regen

C21

HERNE - Drievuldigheidsprocessie in de regen

Drievuldigheidsprocessie_herfelingen_2012__11_
De jaarlijkse Drievuldigheidsprocessie, naar de volksmond ook wel de Kesterweg of de Paardenprocessie, hier bij het binnenkomen in Herfelingen - © Foto's Deschuyffeleer
 
Drievuldigheidsprocessie_herfelingen_2012__14_
Drievuldigheidsprocessie 2012 - © Deschuyffeleer
 
Drievuldigheidsprocessie_herfelingen_2012__5__renamed_6048
Drievuldigheidsprocessie 2012 - © Deschuyffeleer
 
Drievuldigheidsprocessie_herfelingen_2012__1_
Drievuldigheidsprocessie 2012 De Ware Broeders - © Deschuyffeleer
 
Drievuldigheidsprocessie_herfelingen_2012__28_
Gilde van het Paardenvolk met onder meer Pierre en Casimier Van Schepdael, Erik en Herman Dekens en Michel Juwet als gangmakers - © Deschuyffeleer
 
Drievuldigheidsprocessie_herfelingen_2012__35_
Mis in de St-Niklaaskerk, opgedragen door pastoor Meskens - © Deschuyffeleer
 
Drievuldigheidsprocessie_herfelingen_2012__40_
Nandy Steenhout met haar drie Ardeense trekpaarden - © Deschuyffeleer
 
Drievuldigheidsprocessie_herfelingen_2012__44_
Sacrementsprocessie - Dorp Herfelingen - © Deschuyffeleer
 
Drievuldigheidsprocessie_herfelingen_2012__53_
© Deschuyffeleer
 

De jaarlijkse Drievuldigheidsprocessie, naar de volksmond ook wel de Kesterweg of de Paardenprocessie, gaat steevast uit op Drievuldigheidszondag. Haar route doet dan telkenmale de drie kerken van het voormalig Kestergewoud aan. Zoals de jarenlange traditie het wil voorzag de Herfelingse dorpsgemeenschap met de fanfare De Ware Broeders op kop ook deze keer de processie van een warm onthaal.

De 14 km lange bedevaartsommegang vertrekt bij het krieken van de dag aan de St-Martinuskerk in Kester om zo via de nog steeds torenloze St-Niklaaskerk in Herfelingen en de Sint-Ursmaruskerk in Oetingen terug in Kester aan te komen . De organisatie gaat uit van de Gilde van het Paardenvolk met onder meer Pierre en Casimier Van Schepdael, Erik en Herman Dekens en Michel Juwet als gangmakers.
De Drievuldigheidsprocessie is een eeuwenoud gebruik. Uit historische documenten blijkt dat de drie gemeenten tot aan het eind van het Ancien Régime zowel bestuurlijk als kerkelijk nauw met elkaar verbonden waren. Volgens de overlevering werd de processie ingesteld omdat het Gewoud van de pest gevrijwaard is gebleven.
Vooraan in de processie lopen St-Martinus en de bedelaar gevolgd door drie kruisdragers en twee standaarddragers. Op hun beurt maken zij de weg vrij voor de ‘genadestoel’. Op een troon zetelt God de Vader met de keizerskroon. In zijn handen houdt hij het kruis vast met het lichaam van zijn dode Zoon. De H. Geest vindt men terug onder de vorm van een duif.
Dit jaar telde de processie, naast het voetvolk, ook weer talrijke ruitercombinaties. Michel Juwet: “Eind van de jaren 60 bij het ontstaan van de Heideruiters in Kester was het aantal paarden teruggelopen tot een klein dertigtal. De jaren daarop groeide dit langzaam maar zeker, mede door de opkomst van het boerenpaardenbestand, uit tot een honderdtal nu. De deelname van paarden en ruiters is wel grotendeels afhankelijk van de weersvoorspelling en van het al dan niet vallen van de ommegang in volle examenperiode”.
 In de stoet waren naast de talrijke individuele combinaties ook de ruiterverengingen de Heideruiters van Kester, de Capriole van Vollezele en de Lustige Pajottenlanders van Gooik sterk vertegenwoordigd. Dat de processie als vorm van vrome devotie in de lift zit bewijst ook de stelselmatige aangroei van het voetvolk dat mee opstapt. 
Al tijdens de mis in de St-Niklaaskerk, opgedragen door pastoor Meskens en met nog 10 km voor de boeg, vielen jammer genoeg de eerste van een resem fikse plensbuien uit de lucht.
Ook volgende zondag is het in Herfelingen naar aanleiding van de Sacramentsdag terug processiedag. Uitzonderlijk vindt dan de mis plaats om 10u. De processie trekt dan doorheen het centrum via de St-Niklaasstraat, de Assesteenweg, de Tweekapellenstraat en de Molenstraat.
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
04 jun 2012
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 04 mei 2024

archief