BEVER / GALMAARDEN / HERNE – Vrijwilligers gezocht voor BIN

C21

BEVER / GALMAARDEN / HERNE – Vrijwilligers gezocht voor BIN

Oprichting_bin_vincent_moreau
Vincdent Moreau Vollezele - BIN - © Deschuyffeleer
 

Wakkere burgers die attentievol, gemotiveerd en sociaalgericht willen meewerken aan het voorkomen en het aanpakken van voornamelijk de eigendomscriminaliteit in Bever, Galmaarden en Herne kunnen binnenkort terecht bij een buurtinformatienetwerk, kortweg BIN, in hun streek. Iniatiefnemer is Vincent Moreau uit Vollezele, die druk op zoek is naar vrijwilligers om aan het eerste BIN in de streek gestalte te geven. Het BIN werkt overigens in overleg met de lokale politie Pajottenland, die zich best kan vinden in een dergelijk netwerk in hun zuidelijke werksector langsheen de taalgrens.

In absolute cijfers scoort de politiezone Pajottenland, die Bever, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik en Pepingen omvat, vrij goed in de criminaliteitscijfers rond inbraken in woningen en gebouwen. Toch werd de laatste tijd de zuidelijke regio en dan voornamelijk de wijken Patriot en Kokejane in Herne getroffen door een diefstallenplaag. “De politie kan niet altijd overal snel in de vrij uitgestrekte politiezone aanwezig zijn”, start Vincent zijn verhaal. “Daarom dat dient uitgekeken naar een andere eerder preventieve aanpak. Een BIN is één van die elementen”.
 
“Alvorens het BIN te kunnen oprichten dienen vooreerst genoeg vrijwilligers gevonden te worden en dan nog het liefst in de drie gemeenten van de wijksector Zuid van de politie Pajottenland”, weet de iniatiefnemer nog verder. “Eens voldoende vrijwilligers bereid zijn deel uit te maken van het BIN kan in samenwerking met de politie een informatiesessie opgezet en het BIN feitelijk opgericht worden”.
 
Vincent kent afdoend het verhaal van een BIN. “Het is zeker geen burgerwacht.  Evenmin worden er patrouilles gelopen of opgetreden in de plaats van de politie”, stelt de initiatiefnemer duidelijk. “Een BIN is een gestructureerd samenwerkingsverband tussen burgers in een gebied onder de leiding van een coördinator. Deze behoort geenszins tot de politie. De politie van haar kant verbindt er zich toe dringende en preventieve informatie rond sommige misdrijven toe te sturen aan de leden van het BIN via de coördinator Zo kan per sms of per e-mail politionele informatie zeer snel toegestuurd worden aan de leden”.
 
Met het opzetten van het BIN wil Vincent Moreau naast het vlug en doeltreffend verspreiden van informatie de wakkere burgers prikkelen tot meer preventie, waakzaamheid, alertheid en solidariteit. Iedere meerderjarige kan zich dan ook aanmelden als lid van het BIN, dat manifest stoelt op uitwisseling van informatie in samenspraak met de politie en de overheid.
 
Meer info via deze link of via mail op  bin.zuid.sector.pajot@gmail.com
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
18 aug 2012
Godelieve Deschuyffeleer
© Dechuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief