BEVER / HERNE – Brandweermensen trots op nieuwe voorpost

C21

BEVER / HERNE – Brandweermensen trots op nieuwe voorpost

Dsc00897
Sergeant Bruno Cornelis (Bever) en Brandweerman-Ambulancier Jeroen Depreter(Herne) - Foto's © Deschuyffeleer
 
Dsc00893
Vrijwilliger Brandweer Lennik - voorpost Tollembeek - sergeant Bruno Cornelis - © Deschuyffeleer
 
Opendeurdag_tollembeek
© Deschuyffeleer
 

Ook de brandweerlui van de Lennikse brandweervoorpost in Tollembeek kijken reikhalzend en trots uit naar de officiële inhuldiging van hun nieuwe kazerne op donderdag 21 september om 16u in aanwezigheid van provinciegouverneur Lodewijk De Witte. Zo ook vrijwillig sergeant Bruno Cornelis uit Bever, die samen met sergeant-majoor Steve Van de Meerssche, en dit alles onder de leiding van commandant Koen Roesems en zijn officieren, instaat voor het dagdagelijks operationeel houden van de voorpost.

De officiële inhuldiging vormt dan ook een ideale gelegenheid om ook het personeel eventjes te laten terugblikken op de wordingsgeschiedenis van de voorpost en hun bijdrage daartoe. En wat brengt de toekomst nog voor die mensen, die dag en nacht paraat staan voor eerstelijnshulp en -bijstand aan hun medemensen in hoofdzaak in de drie meest zuid-westelijk gelegen gemeenten van het Pajottenland ?
 
Eén vrouw
Het was tijdens de zomervakantie dat de brandweermannen en hun enige vrouwelijke collega-verpleegkundige eindelijk hun intrek mochten nemen in de nieuwe kazerne. “Dat was voor ons allemaal een bijzonder heuglijke dag”, steekt Bruno Cornelis van wal. “Sinds begin februari waren wij met ons materiaal wel al operationeel vanuit de nabijgelegen gemeenteloods, maar de overkomst naar onze nieuwe uiteindelijke stek was het dagdagelijks gespreksonderwerp”.
 
De voorpost voorziet een personeelsbezetting van 37 vrijwilligers. Momenteel zijn daar nu al nagenoeg 33 bedieningen van ingevuld, weliswaar voorlopig nog met een tiental stagiairs. “Eind dit jaar komt er ook nog een nieuwe rekruteringsronde, zodat wij over anderhalf jaar nagenoeg compleet zullen zijn”, vertelt de sergeant met enige fierheid. “Op enkele uitzonderingen na zijn alle brandweermannen ook ambulanciers en dat vergemakkelijkt aanzienlijk onze werking. Een stagiair heeft nu trouwens drie maanden verlof genomen om zo snel mogelijk zijn ambulanciersbrevet te kunnen verwerven”. Bever levert van dit alles nagenoeg een achttal personeelsleden aan.
 
Beschikbaarheid
Het statuut van vrijwilliger kent evenwel ook zijn grenzen. Zo kent de operationele beschikbaarheid van het personeel een dal tijdens de normale werkuren op werkdagen terwijl daarbuiten, zoals op weekenddagen en op werkdagen na 18u, de beschikbaarheid uitermate piekt. “Van de kandidaten worden wel wat inspanningen gevergd, die dan nog eens mede moeten gedragen worden door de huiselijke kring”, weet Bruno. “Op dat gebied informeren wij de kandidaten in alle openheid. Het heeft geen zin mensen aan te trekken met loze beloftes”.
 
De opleiding is alleszins bijzonder zwaar doch best haalbaar voor echt gemotiveerde kandidaten. “Onze stagiairs moeten nu al haast een opleiding van 18 maanden met succes kunnen bekronen. De cursussen worden ook als maar meer complex en worden doorgaans gegeven tijdens de weekends en ’s avonds", aldus nog Bruno Cornelis.
 
Na 8 maanden operationeel functioneren kan de voorpost overigens al een flink palmares aan interventies voorleggen. Gemiddeld is er dagelijks minstens één uitruk, vooral voor dringend ziekenvervoer. Soms reikt de actieradius nu al zelfs tot in Ninove. “De interventies die ons tot nu toe het meest zijn bijgebleven zijn de branden in de Hollestraat, in de zuivelfabriek Olympia en in de Delhaize”, weet Bruno Cornelis.
 
Bevolking tevreden
De brandweerlui zijn best tevreden met de positieve reacties die zij van de bevolking tot nu toe mochten in ontvangst nemen. Bruno Cornelis: “Inzake het gebruik van talen worden wij niet aangesproken. Dat is maar logisch ook. Bij hulp aan Franstalige personen spreken wij die mensen wel bewust in het Frans aan. Wel zijn de mensen verwonderd over onze vlugge aanwezigheid bij oproepen. Wat vooral opvalt is dat zij zich nu manifest een stuk geruster en veiliger blijken te voelen”.
 
Het personeel is ook best tevreden met het materiaal voor hun interventies. Naast een multifunctionele autopompwagen zowel voor technische interventies als voor ontzettingen bij ongevallen beschikt de voorpost ook nog over een tankwagen en een trekkend voertuig dat mede gebruikt wordt voor administratieve personeelsverplaatsingen. Een splinternieuwe ziekenwagen rondt het geheel nu af.
 
Rekrutering
“Dit najaar pakken wij opnieuw uit met een rekruteringscampagne. Vooral wat meer nieuw bloed uit Herne zou nog welgekomen zijn”, besluit Bruno Cornelis enthousiast. “Overigens stellen wij daartoe ook nog de deuren van de voorpost open op zondagnamiddag 30 september voor een grootse opendeurdag”.    
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
21 sep 2012
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief