HERNE – Veerle Deschuyffeleer naar expositie Talente in München

C21

HERNE – Veerle Deschuyffeleer naar expositie Talente in München

Au_fil_du_temps8
Veerle Deschuyffeleer naar expositie Talente in München - Foto's © Deschuyffeleer
 
Au_fil_du_temps7
Veerle Deschuyffeleer: Haar afstudeerproject voor master draaide rond het ontwerp/ontwerpen van textiel en hoe een grafisch vormgever daar mee kan omgaan - © Deschuyffeleer
 
Au_fil_du_temps3
‘Au fil du temps’ Veerle Deschuyffeleer - © Deschuyffeleer
 
Au_fil_du_temps_deschuyffeleer
'Au fil du temps' - © Deschuyffeleer
 
Au_fil_du_temps1
Veerle Deschuyffeleer - 'Au fil du temps' - © Deschuyffeleer
 

Zopas werd Veerle Deschuyffeleer (23) uit Herfelingen als pas afgestudeerde grafische vormgeefster geselecteerd voor de expositie Talente 2013 tijdens de Internationale Handwerksmesse (IHM) in het Duitse München. Als één van de drie weerhouden Belgische kandidaturen behoort zij er zo tot het elitekransje van goed 90 jonge starters uit meer dan 25 landen.

Veerle Deschuyffeleer studeerde dit jaar af aan Sint-Lucas Brussel in de richting grafische vormgeving. Haar afstudeerproject voor master draaide rond het ontwerp/ontwerpen van textiel en hoe een grafisch vormgever daar mee kan omgaan. Zij omschrijft het doel van haar eindwerk met als titel ‘Au fil du temps’ dan ook als “het zoeken naar een link tussen infographics en textiel”.
 
“Informatie-design is juist een tak in de grafische vormgeving die de laatste jaren op steeds meer belangstelling kan rekenen”, start Veerle haar verhaal. “Ontwerpers gaan hierbij kijken hoe ze met grafische beeldelementen bundels informatie kunnen weergeven. Er wordt dan ook flink wat geëxperimenteerd. Het gaat veel verder dan taartgrafieken en diagrammen”.
 
“Omdat veel traditionele textielstukken ook informatie dragen wou ik dit dan ook toepassen op textiel en onderzoeken hoe deze twee werelden kunnen samengebracht worden specifiek gericht op wereld van de hedendaagse consument”, gaat de nieuwbakken grafische ontwerpster op haar elan door. “Ook wilde ik het gebruik van de typische kenmerken van de weeftechnieken om informatie weer te geven bestuderen”. Als voorbeelden van typische textielen informatiedragers verwijst zij graag naar de vele Vlaamse wandtapijten die een geschiedkundige gebeurtenis weergeven. “Ook de Berbervrouwen uit de Maghreb knopen hun persoonlijk verhaal in matten. En ook uit de Peruaanse klederdracht van traditionele stammen uit het Andes-gebergte kan hun herkomst worden afgeleid”.
 
Via haar project ‘Au fil du temps’ wil Veerle textiel terug met een communicatieve en persoonlijke waarde opladen als reactie op de neergang van de rijke geschiedenis van het textiel als visuele communicator door de opkomst van de industrialisatie en de massaconsumptie. “Textiel evolueert au fil du temps, naargelang de tijd. Draad per draad verschijnt het patroon, in dit geval het uitgavenpatroon dat gegenereerd wordt door de consument zelf. Parameters zoals de prijs, de waarde en de noodzaak van aangeschafte items bepalen het uitzicht van het wandtapijt. Het is een versmelting van datavisualisatie, textielontwerp en de integratie van de gebruiker”.
 
Voor haar project heeft Veerle overigens samengewerkt met het Audax Textiel Museum in het Nederlandse Tilburg, waar zij professionele begeleiding kreeg om wandtapijten te laten uitweven.     
 
Het is naar aanleiding van het artikel ‘De klas van 2012’ in Kwintessens, het magazine van Design Vlaanderen’, waarin Veerle’s afstudeerproject eveneens werd opgenomen, dat zij in contact kwam met Jan Walgrave, een bekendheid in de wereld van het kunstambacht . Hij is het die haar aanspoorde haar project alsnog in te dienen voor Talente. Uiteindelijk werd zij geselecteerd uit ruim 600 kandidaturen van over de hele wereld.
 
De expositie Talente in het kader van de IHM presenteert werk van jonge ontwerpers in de domeinen van de materiekunst zoals keramiek, textiel en meubilair. Met jaarlijks 120.000 bezoekers op 7 dagen geniet de IHM, die toekomend jaar loopt van 6 tot en met 12 maart, een ruime bekendheid. De belangstelling voor hedendaagse creaties en vormgeving neemt er bijzonder snel toe. En de meeste professionals inzake promotie van die disciplines vinden elkaar maar al graag terug in München.    
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
12 dec 2012
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 04 mei 2024

archief