BEVER / HERNE/ GOOIK / GALMAARDEN – Wachtdienst geneesheren blaast 25 kaarsjes uit

C21

BEVER / HERNE/ GOOIK / GALMAARDEN – Wachtdienst geneesheren blaast 25 kaarsjes uit

Dsc02574
Huisartsenkring Zuid-west Pajottenland 053/60.82.60 - De leden van de kring zijn de dokters Breyne, Bruynbroeck, Caers, Coenegrachts, Derijcke, Frisch, Gors, Kievits, Leunens, Menschaert, Niels, Prové, Raveydts, Sirjacobs, Van Ongeval en Vergauwen - Foto's © Deschuyffeleer
 
Dsc02576
Het nieuw bestuur met voorzitter dokter Karin Vergauwen en de dokters Luc Frisch, Johny Raveydts, Pascale Breyne en Koen Derijcke - © Deschuyffeleer
 
Dsc02578
Na een jarenlange inzet hebben dokter Luc Van Ongeval (Oetingen) en dokter René Gors (Tollembeek) inmiddels hun zitje in het bestuur overgelaten aan hun jongere confraters - © Deschuyffeleer
 
Dsc02577
Voorzitter Dokter Karin Vergauwen - © Deschuyffeleer
 
053_60_82_60
 

De Nieuwjaarsbijeenkomst van de Huisartsenkring Zuid-west Pajottenland was meteen ook een gelegenheid om het 25-jarig bestaan én van de kring én van de wachtdienst te vieren. De reünie was ook bedoeld om het centraal oproepnummer voor de wachtdienst (053/60.82.60) nog beter in de kijker te zetten. Tevens mocht de kring in zijn bestuur twee nieuwe jonge krachten verwelkomen.

Het was eind de jaren 80 dat de Huisartsenkring Zuid-west Pajottenland met het opzetten van een wachtdienst een formele organisatie meekreeg. De wachtdienst staat in voor de kleinere medische noodgevallen bij afwezigheid van de huisarts op de weekend- en feestdagen in Bever, Galmaarden, Herne en Oetingen. Momenteel maken 16 dokters deel uit van de kring. Sinds een tiental jaar is de wachtdienst ook een onderdeel van de vzw HAK Pajottenland, die nog een aantal andere wachtdiensten van geneesheren in het Pajottenland overkoepelt.
 
Centraal oproepnummer
“Onze wachtdienst draagt de medische zorg over goed 19.500 inwoners”, zegt ondervoorzitter dokter Luc Frisch uit Bever. “Het afgelopen jaar werden 1.300 oproepen beantwoord. Hiervan werden 60 gevallen gevolgd door een ziekenhuisopname”. De geneesheer met wacht is steeds bereikbaar op het centrale oproepnummer 053/60.82.60 en dit van zaterdag 8u tot maandag 8u alsook op de vooravond van een feestdag vanaf 19u. Bij een oproep brengt de wachtgeneesheer nadien ook steeds de huisarts van de patiënt op de hoogte van zijn tussenkomst.
 
Tot op heden ondervonden de dokters bij hun wachtdiensten haast geen echte veiligheidsproblemen. “De mensen van het platteland zijn nu éénmaal gelukkig nog steeds meer tactvol ingesteld dan die in de steden. Op het platteland is de sociale controle trouwens ook nog steeds groter”, geeft voorzitter Karine Vergauwen uit Vollezele graag mee. “Toch merken ook wij hier en daar wel dat het respect voor de hulpdiensten en ook voor ons enigszins taant. Wel werken wij in probleemgevallen steeds goed samen met de politie”.
 
053/60.82.60
Met het promoten van het centraal oproepnummer 053/60.82.60 wil de Huisartsenkring overigens voorkomen dat de mensen zich te vlug en onnodig wenden tot de spoeddiensten van de ziekenhuizen. “Uiteraard zijn die spoeddiensten vrij vlot toegankelijk en dient er niet onmiddellijk ter plaatse betaald te worden. Maar zo worden die diensten wel overbelast met niet geëigende behandelingen”, stelt de voorzitter van de kring. “Bij niet echt ernstige aandoeningen wordt dan ook best in eerste instantie steeds een beroep gedaan op onze wachtdienst”. Wel geven de dokters aan dat bij ernstige plotse aandoeningen en ongevallen steeds best onmiddellijk via de noodnummers 100 of 112 een beroep wordt gedaan op dringende medische bijstand ter plaatse. 

Na een jarenlange inzet hebben dokter Luc Van Ongeval (Oetingen) en dokter René Gors (Tollembeek) inmiddels hun zitje in het bestuur overgelaten aan hun jongere confraters Karine Vergauwen uit Vollezele en Koen Derijcke uit Herfelingen. Voor die inzet mochten beiden dan ook een kleine attentie van hun collega’s in ontvangst nemen.
 
De leden van de kring zijn de dokters Breyne, Bruynbroeck, Caers, Coenegrachts, Derijcke, Frisch, Gors, Kievits, Leunens, Menschaert, Niels, Prové, Raveydts, Sirjacobs, Van Ongeval en Vergauwen.    
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
14 jan 2013
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief