HERNE / REGIO – Uitdagende fietsmarathon voor wielertoeristen

C21

HERNE / REGIO – Uitdagende fietsmarathon voor wielertoeristen

Img_6803
Pajotse400 - Uitdagende fietsmarathon voor wielertoeristen - Foto ingezonden.
 

De sportregio’s Pajottenland en Zuidwest Rand dagen de fervente wielertoeristen tijdens de kortste nacht van het jaar uit voor een 400 km lange marathonrit doorheen het Pajottenland en de Zennevallei. De ‘Pajotse 400’, zo is de benaming van dit nieuw groots sportevenement in de regio. Met de fietsmarathon willen de organisatoren op termijn zelfs op internationaal vlak hoge toppen scheren.

De ‘Pajotse 400’ is een totaal nieuwe uitdaging voor de echte fietsfanaten. “Het wordt een nieuw groots sportevenement in een uniek concept”, zegt Kris Bruylandt van de sportregio Pajottenland. “Men zou het concept van de Pajotse 400 best kunnen vergelijken met dat van de Dodentocht voor wandelaars in Bornem”.
 
De fietsmarathon doorheen het Pajottenland en over de loodzware hellingen van de Zennevallei, in feite een Bordeaux-Parijs voor wielertoeristen, wordt opgezet tijdens de nacht van 21 op 22 juni, overigens niet toevallig de kortste nacht van het jaar.
 
De deelnemers vertrekken onder begeleiding vanuit Gooik om 22u in groep voor een eerste lus van 100 km naar de rand rond Brussel. Vanuit de startplaats wordt dan opnieuw koers gezet voor een tweede 100 km-rit doorheen het Pajottenland in de richting van Brussel. Tijdens die tochten wordt er gereden met een uurgemiddelde van 25 of 28 km.
 
Eens die eerste 200 km goed verteerd, kan er opnieuw maar dan individueel of in clubverband gestart worden voor nog twee ritten van ieder 100 km in het Pajottenland. Binnen de 24u moeten de fietsers alleszins in totaal 400 km afgelegd hebben. Wie afvalt of lek rijdt kan de hulp inroepen van een bezemwagen en een materiaaldienst. En om de 50 km wordt er ook telkens een bevoorrading uitgezet.
 
Kenners van het wereldje hebben wel vragen bij de haalbaarheid van het project op het vlak van de verkeersveiligheid. Rijden bij nacht is zo al geen sinecure en zeker niet in groep. En daarbij komen dan ook nog het eerbiedigen van de verkeerscode en het onvermijdelijk verweven van het autoverkeer met de groepjes fietsers. Organisatorisch zal dan ook één en ander stevig op punt dienen te staan.
 
Overigens bestaat ook de mogelijkheid om de fietsmarathon te beperken tot een totaalafstand van 200 km ook in twee lussen van ieder 100 km. Het vertrek voor deze mini-fietsmarathon is voorzien op zaterdag 22 juni tussen 7 en 10u. Ook hier dient de aankomst voor 22u te gebeuren. De afstand kan gereden worden individueel of in clubverband.
 
Alle lussen hebben als start- en aankomstplaats het gemeentelijke sportcentrum De Koornmolen in Gooik. Deelnemen aan de 400 km kost 15 euro, aan de 200 km 8 euro.
 
Meer info en inschrijven via www.vlaamsbrabant.be/pajotse400 .
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 jan 2013
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 04 mei 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief