HERNE - Noodoproep voor maatregelen tegen wateroverlast

C21

HERNE - Noodoproep voor maatregelen tegen wateroverlast

Denderbekken_2_5_jaar_later__5_
HERNE - Noodoproep voor maatregelen tegen wateroverlast - © Deschuyffeleer
 
Denderbekken_2_5_jaar_later__9_
HERNE - Noodoproep voor maatregelen tegen wateroverlast - © Deschuyffeleer
 
Denderbekken_2_5_jaar_later__12_
Burgemeester Kris Poelaert en Walter Roggeman, bestuurder Grenzeloze Schelde en nationaal voorzitter Natuurpunt - © Deschuyffeleer
 

De burgemeesters van de Denderstreek en ZW-Pajottenland waaronder ook burgemeester Kris Poelaert van Herne roepen de Vlaamse regering op om zonder verder uitstel de juiste maatregelen te nemen tegen het frequent voorkomen van overstromingen van de Dender en zijn bijrivieren.

Die oproep komt er na een studiedag in Ninove met als inzet ‘Overstromingen in het Denderbekken 2,5 jaar later’ waaraan de burgemeesters en schepenen van onder meer Herne, Ninove, Edingen, Galmaarden, Geraardsbergen, Denderleeuw, Affligem en Lessen en met hen een vijftigtal vertegenwoordigers van evenveel organisaties en verenigingen deelnamen.
Terreinbezoek
Het academische gedeelte werd afgesloten met een terreinbezoek aan de Markevallei als een interregionaal verhaal van waterbeheer en natuurontwikkeling. Een bus bracht de deelnemers eerst naar Edingen. Hier werd toelichting gegeven door burgemeester Olivier Saint-Amand. In Herne werd een halte gehouden aan het gecontroleerd overstromingsgebied in St-Pieters-Kapelle en aan de doorgang van de Marke onder de Stationstraat. Hier vestigde burgemeester Kris Poelaert de aandacht op de lokale bescherming tegen wateroverlast. Verder stroomafwaarts werden ook nog Galmaarden, Viane, Deux-Acren, Lessen en tenslotte Geraardsbergen met een halte aan de stuwsluis aangedaan.
Het was in de Stedelijke Academie in Ninove dat De Waterkant en Grenzeloze Schelde, de initiatiefnemers van het overleg- en samenwerkingsmoment, mochten van wal steken met een introductie over de overstromingsproblematiek in het Denderbekken. Moderator was Walter Roggeman, bestuurder Grenzeloze Schelde en nationaal voorzitter Natuurpunt. De getuigenissen van burgemeester Kris Poelaert van Herne en van zijn collega-burgemeesters Pascal De Handschutter van Lessen en Guido De Padt van Geraardsbergen konden alleen maar de schrijnende toestanden van augustus 2002, van november 2011 en van januari 2012, terug in woord en beeld tot leven roepen. 
Het Waterbouwkundig Laboratorium van Borgerhout leverde een wetenschappelijke analyse aan over de overstromingsproblematiek terwijl Agnes Peil, hoofd van de Afdeling Bovenschelde van Waterwegen en Zeekanaal, de stand van zaken schetste over Waterbeleid en Waterbeheersmaatregelen in Vlaanderen. Ook de studie van de stuwen in Deux-Acren en Papignies, de geplande dijkwerken in Deux-Acren en het beheer van de Marke in Wallonië kwamen te berde.
Eisenbundel
De gemeenten langs de Dender en de Marke vragen nu alvast absolute prioriteit voor de aanpak van de overstromingen op hun grondgebied met maatregelen en acties die zich kunnen bundelen in zes onderdelen:
1- Onverwijld de noodzakelijke budgettaire middelen en organisatorische aanpak voorzien voor de vernieuwing van alle verouderde stuwen op de Dender tussen Geraardsbergen en Aalst. Een gelijktijdige vernieuwing van deze stuwen is immers essentieel om de huidige situatie waarbij de afvoercapaciteit over het hele traject nog te beperkt blijft, zo vlug mogelijk de wereld uit te helpen.
2- De Inspanningen voor vasthouden, ophouden en bufferen van water in het gehele Denderbekken te intensifiëren.
3- Een beter gecoördineerde aanpak tussen alle Vlaamse waterloop- en waterwegbeheerders, alsook een verbeterde afstemming tussen Wallonië en Vlaanderen te benaarstigen.
4- In afwachting van de noodzakelijke definitieve oplossingen, de mogelijkheden van tijdelijke noodmaatregelen zoals de installatie van bypasses aan de sluizen en gebruik van de sluispanden voor waterafvoer ernstig te onderzoeken.
5- Grotere transparantie inzake gegevens verzekeren, correcte informatie verstrekken en geloofwaardige communicatie voeren over de problematiek, de gekozen oplossingen en de stand van zaken, zodat de argwaan en de twijfels bij de bevolking en lokale mandatarissen worden weggenomen
6- De provinciebesturen oproepen een grotere en actievere rol te spelen in de problematiek van de overstromingen en hun inspanningen nog meer af te stemmen op deze van de Vlaamse overheid en de gemeenten.
Markeproject
Burgemeester Kris Poelaert had wel al goed nieuws voor zijn gemeente: “Voor Herne werd zopas kenbaar gemaakt dat het lastenboek werd gepubliceerd en dat de studiebureaus nu dus kunnen inschrijven om werk te maken van het  Markeproject zowel op het grondgebied van Herne als van Galmaarden. Nu zijn we dus echt vertrokken. Wel moeten nu nog de projecten effectief en zorgvuldig worden uitgetekend, uitgekiend en uitgewerkt zodanig dat de werken die vooropgesteld worden wel degelijk oplossingen bieden zonder andere problemen te creëren”. Het studiebureau krijgt 6 maanden de tijd om de indijking te bestuderen en nog eens 6 maanden voor de overige projectrealisatie. Hierna kan dan een aannemer aangesteld worden. Het grootste probleem stelt zich echter vooral stroomafwaarts. In Geraardsbergen, Ninove, Liedekerke en Denderleeuw is men nog aan het worstelen om een oplossing te vinden voor de meer dan verouderde stuwen”, aldus nog Kris Poelaert.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
08 jun 2013
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief