HERNE – Gemeente wil af van enige gemeenteschool

C21

HERNE – Gemeente wil af van enige gemeenteschool

Einde_gbs_de_regenboog
HERNE – Gemeente wil af van enige gemeenteschool © Deschuyffeleer
 

De bestuursploeg van burgemeester Kris Poelaert wil af van de enige gemeentelijke basisschool in het Groene Kwadrant. Het gaat om de basisschool De Regenboog in Herfelingen. Zo nam het bestuur alleszins al de principiële beslissing de procedure op te starten om na te gaan of de school al dan niet kan overgedragen worden aan een ander net. “De gebeurlijke overname moet er wel voor zorgen dat de school verder kan groeien en dat de tewerkstelling kan gehandhaafd blijven”, stelt burgemeester Kris Poelaert duidelijk. “Alleen echter als de garanties er zijn dat de school verder blijft bestaan en de leerkrachten hun opgebouwde anciënniteit kunnen meenemen zal er ook effectief een overdracht gebeuren. Die zou dan ook pas ten vroegste van start kunnen gaan in september 2014”.

 
Dorpsschool
De princiepsbeslissing kwam er na rijp beraad. Het bestuur koppelt wel voorwaarden aan de overdracht. “Zo moet de school blijven bestaan als dorpsschool. De verwachtte toename van woonentiteiten in Herne in de komende 10 jaar brengt mee dat een afbouw van de school noch realistisch noch aanvaardbaar zou zijn”, aldus nog de burgemeester. “En bovendien moet het onderwijzend personeel de kans krijgen over te gaan naar het nieuwe net met behoud van hun rechten”.
 
Steeds volgens Kris Poelaert “zorgen de steeds meer ingewikkelde regelgeving, de toenemende verplichtingen en de financiële toestand er voor dat het verderzetten van een kwaliteitsvol gemeentelijke onderwijs door een kleine gemeente als Herne niet meer realistisch is”.
De afgelopen jaren werd er nochtans zeer aanzienlijk geïnvesteerd in de school met het aantrekken van extra-personeel en ruimere werkingsmiddelen. Elk jaar verleende het bestuur, bovenop de subsidies van de Vlaamse Gemeenschap, nog aanzienlijke extra-toelagen onder de vorm van tivoli-uren of extra werkingsmiddelen. Bovendien werden er recent ook nog belangrijke investeringen uitgevoerd zoals de vernieuwing van het schrijnwerk.
 
Voor investeringen kunnen wel subsidies aangevraagd worden bij de Vlaamse Gemeenschap. Na onderzoek blijkt echter dat hiervoor dient rekening gehouden met een wachttijd van 9 à 10 jaar. “Dit betekent dat investeringen maar gerealiseerd kunnen worden indien de gemeente de volledige prefinanciering voorziet en bovenop ook nog een aanzienlijk deel van de kosten zelf draagt”, luidt het enigszins teleurstellend bij de burgemeester.
 
Kwaliteitsvol basisonderwijs
De nieuw opgelegde Beleids- en Beheerscyclus brengt mee dat de gemeentebesturen voortaan veel strengere regels krijgen opgelegd voor hun financieel beleid. Hierdoor kunnen bijkomende belangrijke uitgaven niet meer ten laste genomen worden en zien alle gemeenten zich verplicht te gaan bezuinigen. “In stede van aanzienlijk te snoeien in de uitgaven voor de school, verkiest het bestuur nu de onderwijsactiviteiten over te hevelen naar een ander net. De overtuiging leeft immers dat dit de enige manier is om verder kwaliteitsvol basisonderwijs in deelgemeente Herfelingen aan te bieden”, benadrukt Kris Poelaert.
 
De principiële beslissing de procedure van overdracht van de school te starten zal nu zo snel mogelijk concreet worden uitgewerkt in samenspraak en overleg met het Onderwijssecretariaat van de Steden en Gemeenten, de betrokken directie en leerkrachten, de scholengemeenschap, het bijzonder onderhandelingscomité, de schoolraad en het oudercomité.
 
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
15 jun 2013
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief