Ook HERNE gedenkt zijn oudstrijders

C21

Ook HERNE gedenkt zijn oudstrijders

11_novemberviering_2013_herne__4_
Ook HERNE gedenkt zijn oudstrijders - De Patriot - © Deschuyffeleer
 
11_novemberviering_2013_herne__1_
Ook HERNE gedenkt zijn oudstrijders - © Deschuyffeleer
 
11_novemberviering_2013_herne__2_
Ook HERNE gedenkt zijn oudstrijders - Burgemeester Kris Poelaert en oudstrijder Georges Snel © Deschuyffeleer
 
11_novemberviering_2013_herne__9_
Ook HERNE gedenkt zijn oudstrijders - © Deschuyffeleer
 
11_novemberviering_2013_herne__7_
Ook HERNE gedenkt zijn oudstrijders - © Deschuyffeleer
 
11_novemberviering_2013_herne__3_
Ook HERNE gedenkt zijn oudstrijders - De families van Georges Snel, Nestor Demeulder (†) en Maurice Bombaert (†) © Deschuyffeleer
 
11_novemberviering_2013_herne__6_
Ook HERNE gedenkt zijn oudstrijders - Herfelingen - © Deschuyffeleer
 
11_novemberviering_2013_herne__5_
Ook HERNE gedenkt zijn oudstrijders - Herfelingen - © Deschuyffeleer
 
11_novemberviering_2013_herne__8_
Ook HERNE gedenkt zijn oudstrijders - De Patriot - Burgemeester Poelaert en Adrien Mertens © Deschuyffeleer
 

De wapenstilstand op 11 november is een moment, ieder jaar opnieuw, waarop wordt stilgestaan bij het einde van de Eerste Wereldoorlog en de waardering wordt uitgesproken voor allen die in de grote oorlogen hebben gestreden of geleden. Ook in Herne gaat deze dag niet onopgemerkt voorbij. Zowel in Sint-Pieters-Kapelle als aan de Patriot, in Herne-centrum als in Herfelingen brachten vertegenwoordigers van het gemeentebestuur, de verenigingen, de muziekmaatschappijen , de scholen en tal van sympathisanten dan ook hulde aan de gesneuvelden.

In zijn gelegenheidstoespraak had burgemeester Poelaert het over het eresaluut en de hulde “aan alle soldaten die oprecht geloofden dat ze ergens voor vochten en ook zij die vochten omdat dat van hen verwacht werd. Ook aan hen die de meest onmenselijke en mensonterende belevenissen beleefd hebben en die na al die jaren nog steeds herbeleven”.
 
Enige informatie over het einde van de Eerste Wereldoorlog is overigens ook terug te vinden in de ‘De kleine kroniek van het Groene Kwadrant’. “In augustus 1919 wordt op het Plein in Herne een gedenkzuil voor de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog onthuld, een werk van Adolf Denys. De gesneuvelden zijn Jules Dewitte, Oscar Deneyer, Jozef Demil, Jules Depreter, Petrus Desmet, Remi Eeckhoudt, Arthur Langhendreis, Leo Leybaert, Victor Paduwat, Emiel Thiels, Arthur Vanderoost en André Smets”. En verder “Op 28 september 1919 organiseert Herfelingen een Vredes- en Overwinningsfeest. In de voorgevel van de kerk worden twee gedenkstenen voor de gesneuvelden van de oorlog ingemetseld. Er wordt ook een linde geplant, teken van vrede”.
 
Op de viering aan de Patriot werd burgemeester Kris Poelaert bij de bloemlegging bijgestaan door Adrien Mertens junior die vanuit Brussel heel speciaal was overgekomen om het eerbetoon bij te wonen. De naam en foto van vader Adrien Mertens senior staan immers ook gebeiteld in de gedenksteen die er in 1945 werd geplaatst . Hij was één van de vier gesneuvelde verzetsstrijders. De jonge Adrien, die overigens papa Adrien nooit heeft gekend, werd acht maanden na het overlijden van zijn vader geboren en waardeerde het initiatief dan ook ten zeerste.
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
12 nov 2013
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief