HERNE –Minister Koen Geens pleit voor ‘vertrouwen’

C21

HERNE –Minister Koen Geens pleit voor ‘vertrouwen’

Min_koen_geens_herne_feb_2014__1_
Minister Koen Geens, burgemeester Kris Poelaert en moderator Kris De Groote - © Deschuyffeleer
 
Min_koen_geens_herne_feb_2014__2_
HERNE – Minister Koen Geens pleit voor ‘vertrouwen’ - © Deschuyffeleer
 
Min_koen_geens_herne_feb_2014__4_
In de Katholieke Kring hield minister van Financiën Koen Geens voor een bijzonder talrijk opgekomen publiek een lezing over de financieel-economische crisis en de aanpak ervan door de Overheid - © Deschuyffeleer
 
Min_koen_geens_herne_feb_2014__5_
In de Katholieke Kring hield minister van Financiën Koen Geens voor een bijzonder talrijk opgekomen publiek een lezing over de financieel-economische crisis en de aanpak ervan door de Overheid - © Deschuyffeleer
 
Min_koen_geens_herne_feb_2014__6_
In de Katholieke Kring hield minister van Financiën Koen Geens voor een bijzonder talrijk opgekomen publiek een lezing over de financieel-economische crisis en de aanpak ervan door de Overheid - © Deschuyffeleer
 
Min_koen_geens_herne_feb_2014__7_
In de Katholieke Kring hield minister van Financiën Koen Geens voor een bijzonder talrijk opgekomen publiek een lezing over de financieel-economische crisis en de aanpak ervan door de Overheid - © Deschuyffeleer
 

In de Katholieke Kring hield minister van Financiën Koen Geens voor een bijzonder talrijk opgekomen publiek een lezing over de financieel-economische crisis en de aanpak ervan door de Overheid. “Het ergste is voorbij, nu moeten wij vooral de duurzaamheid van het herstel bewaken”, was de slotboodschap. De jeugd spoorde hij aan tot meer zin voor ondernemen en investeren. En in dezelfde lijn pleitte hij ook voor meer consumeren en minder sparen bij de bevolking.

Versnipperde complexe samenleving
De minister begon zijn betoog verrassend met het relativeren van de omstandigheden waarin de beleidsmensen thans moeten functioneren. “Onze biotoop is meer en meer een versnipperde complexe samenleving en dit in een mondiale omgeving”, stelde hij. “Die versnippering levert dan weer hindernissen en bijwijlen een onvermogen op om duidelijke en juiste keuzes te maken. Toch hebben wij er alle baat bij de kloof met de andere veldspelers gaande van de gemeenten over de provincies en de gewesten in eigen land tot Europa, de andere Europese machtsblokken en de andere continenten relatief snel te overbruggen. Enkel zo kan gestreefd worden naar het tot stand brengen van een vruchtbaar evenwicht in de wereld. Maar dit alles noodzaakt wel veel overleg”. Hierbij bracht hij de stelling van een Indische econoom naar voren die berekend had dat de 500 miljoen Europeanen de helft van de wereldmiddelen voor sociale bescherming inpalmen en dit tegenover een zee van 6,5 miljard andere wereldburgers voor de overige helft.
 
“Wij krijgen dikwijls van de ondernemers het verwijt dat wij voor hen niets doen”, rakelde Koen Geens het ongenoegen vanuit die hoek op. “Wat wij echter thans niet mogen vergeten is dat door de relancemaatregelen van de Belgische rooms-blauwe regering tijdens de voorgaande economische crisis rond de jaren ‘80 de schuldengraad was gestegen van 100 naar 130%. Indien wij nu iets gelijkaardig zouden ondernemen zouden wij evenwel al vlug op de vingers getikt zijn geworden door Europa.”
 
Mirakel
“Al bij al hebben wij de crisis van 2008 miraculeus doorstaan als wij de vergelijking durven te maken met de crisis van 1930 toen haast alle banken in faling gingen en de mensen al hun spaarcenten kwijtraakten”, gaf de minister pertinent ook aan. “In vergelijking met 2008 zijn wij nu zelfs 1,3% rijker en zijn wij nog nooit zo rijk geweest. En toch overheersen er nog altijd bijzonder sterke angstgevoelens bij de bevolking”.
 
Op het terugdringen van het begrotingstekort tot 2,7% van het bruto nationaal product en het afbouwen van de schuldgraad tot om en bij de 100% gaat de minister alleszins bijzonder prat. “Ooit lag die graad zelfs op 140%”, aldus de minister. “Maar door het samenwerken van alle overheidsinstanties in dit land zijn wij er nu, zelfs in deze crisisperiode, toch in geslaagd de schuldgraad met 15% te doen dalen. Weliswaar liggen wij nog 4% boven het Europees gemiddelde maar het is onze doelstelling over 20 jaar nog slechts tegen een schuldgraad van 60% te moeten opkijken. Wat nog ontbreekt om dit allemaal mee te realiseren is het vertrouwen van de mensen in de straat”.    
 
Vertrouwen van de ondernemers
De minster kan zich niet altijd vinden in slogans zoals daar zijn dat het fiscaal klimaat slecht is en dat de kost voor arbeid schandalig hoog ligt. “Ook in het verleden lag de fiscaliteit al behoorlijk hoog en liggen de huidige accijnzen en de BTW-aanslagvoet in vergelijking met andere landen alsnog vrij laag. En bovendien mag nu niet uit het oog verloren worden dat de huidige regering voor het verminderen van de arbeidslasten al voor in totaal 7,8 miljard euro heeft toegezegd. Dat bedrag, deels weliswaar gespreid over verschillende jaren, behelst 5,5 miljard vrijstelling van sociale zekerheidslasten en 1,8 miljard aan loonsubsidies. Het is ook zo dat de regering voor de sociale zekerheid op een totaal van 82 miljard euro nu al voor 27 miljard euro bijspringt en dat nog slechts 55 miljard voortkomt uit sociale bijdragen. Maar dit alles wordt jammer genoeg zo niet gepercipieerd en is ook in die zin te weinig bekend. De ondernemers moeten dan ook absoluut meer vertrouwen in hun aanpak inbouwen”.
 
Palmares van de regering
Minister Koen Geens kon tussendoor in deze pre-electorale periode niet nalaten toch de verdiensten op te sommen van de regering Di Rupo I, die op goed 2,5 jaar wist te realiseren wat een normale regering anders presteert op 4 jaar. Op dit palmares horen onder meer thuis het eenheidsstatuut voor bedienden en arbeiders met bijhorende nieuwe ontslagregeling, het doeltreffend asiel- en migratiebeleid, de nieuwe bankenwet die ver vooruitloopt op de andere Europese landen en één van de strengste is om het spaargeld te beschermen, de hervorming van het openbaar ambt, de vermindering van het federale ambtenarenbestand met 12%, de hervormingen bij justitie en de bijzonder goede en aanmoedigende cijfers op het vlak van de begroting.
 
Ook de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde en de 6de staatshervorming behoren tot de verdiensten van de regering Di Rupo I. Het is, volgens minister Geens, vooral door de moed van partijvoorzitter Wouter Beke dat dit aanslepend heikel punt in de Belgische politiek nu aan een oplossing, weliswaar geen perfecte, toe is. “Zeker in Vlaams-Brabant kan de regeling meer en meer op instemming rekenen, bij de Vlaamse Brusselaars liggen de zaken nog enigszins anders. Het komt er daar nu op aan hen niet in de steek te laten”.
 
En ook voor het Copernicaans gedachtengoed van de Vlaamse minister-president Kris Peeters, waarbij de zon in de deelstaten zou moeten komen te staan, lijken betere dagen in zicht te komen. “Alhoewel die zon nog niet alle dagen schijnt komt de federale staat toch ook  langzamerhand meer en meer ten dienste te staan van de deelstaten. Zo krijgt Vlaanderen nu al voor 38 miljard aan bevoegdheden tegenover nog slechts in totaal 25 miljard voor de algemene werking van de federale staat voor Vlaanderen, Wallonië en Brussel tesamen. En wie heeft ooit kunnen denken dat belangrijke delen van de sociale zekerheid zoals de kinderbijslag en de ouderenzorg ooit in eigen Vlaamse handen zouden komen te liggen?”, liet een trotse minister in de aanloop naar de komende verkiezingen nog optekenen.
 
Jeugdwerkloosheid een zorg
Als afsluiter van de lezing werden vanuit het publiek nog vragen afgevuurd over de scheiding tussen spaar- en zakenbanken, de werkloosheidsgraad, de invloed van het DEXIA-débacle op de gemeentelijke financiën, crowdfunding en de regeling rond gesplitste aankopen. Voor minister Koen Geens baart vooral de jeugdwerkloosheid zorgen. Maar ook hier aarzelde hij niet die jeugd aan te moedigen het aan te durven te ondernemen.
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
13 feb 2014
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 04 mei 2024

archief