HERFELINGEN– Altsax Ruben Van den Bossche weldra lijnpiloot bij Ryanair

C21

HERFELINGEN– Altsax Ruben Van den Bossche weldra lijnpiloot bij Ryanair

Ruben_van_den_bossche_junior_first_officer__1__renamed_24749
HERFELINGEN– Altsax Ruben Van den Bossche weldra lijnpiloot bij Ryanair
 
Ruben_van_den_bossche_junior_first_officer__1_
Daarna volgen 7 maanden feitelijke vliegopleiding voor het behalen van de CPL (Commercial Pilot Licence) aan de CAE Oxford Aviation Academy Phoenix in Arizona (VS)....
 
Opendeurdag_cae_
Voor belangstellenden is het er nu zaterdag 10 mei overigens van 10 tot 17uur opendeurdag. De school is gevestigd op Brussels Airport - Building 201, Tervuursesteenweg te Steenokkerzeel - © Deschuyffeleer
 

Het was presentator Mark Demesmaeker die tijdens het Lenteconcert van de koninklijke fanfare De Ware Broeders van Herfelingen het publiek tussendoor met een kwinkslag meegaf dat één van de volgende concerten wel eens zou kunnen plaats vinden aan boord van een Ryanair-vlucht. Verrassing alom! De missing link mocht dan ook niet uitblijven en die was dat altsax-speler Ruben Van den Bossche sinds kort als piloot op de loonlijst staat van deze Ierse luchtvaartmaatschappij.

Ruben Van den Bossche (20) is geboren en getogen in Bogaarden. Al vrij jong was het voor Ruben een uitgemaakte zaak: hij wou en hij zou piloot worden. Al van kindsbeen gingen zijn interesses dan ook vooral naar reizen en naar alles wat vloog. Na het behalen van zijn diploma middelbaar onderwijs aan het Sint-Godelieve-Instituut te Lennik in de richting Economie-Moderne Talen werd die jongensdroom dan ook in een definitieve plooi gegoten. “Wat als ik toch geen piloot kan worden was geen optie”, zegt Ruben nu zelfvoldaan. “De microbe overleefde en het verlangen naar een job in de stoel van een vliegtuig groeide al maar door”.
Fysica en Engels
Met een gunstig medisch attest op zak  én om goed voorbereid te zijn op het ingangsexamen voor lijnpiloot vond Ruben het wijs eerst via de Summer Physics Course zijn kennis van fysica nog wat op te frissen en waar nodig aan te dikken. “Naast natuurwetenschappen wordt bij het ingangsexamen ook veel belang gehecht aan het Engels, het omgaan met een hoge werkdruk en multitasking”, verduidelijkt de jonge piloot. “Engels omdat zowat alles in de vliegwereld Engels spreekt en ook omdat alle theorie- en praktijklessen op de academie in het Engels worden gegeven. En multitasking is nodig omdat een piloot in staat moet zijn om meerdere complexe handelingen tegelijkertijd uit te voeren”.
Voor zijn opleiding koos Ruben voor de Sabena Flight Academy, thans de CAE Oxford Aviation Academy Brussels genoemd. Dit is een luchtvaartschool voor verkeersvliegers met basis in Steenokkerzeel. Voor belangstellenden is het er nu zaterdag 10 mei overigens van 10 tot 17uur opendeurdag. De school is gevestigd op Brussels Airport - Building 201, Tervuursesteenweg te Steenokkerzeel.
De opleiding tot piloot met een duurtijd van 20 maanden wordt opgedeeld in vier stadia. De eerste 10 maanden worden besteed aan hoofdzakelijk theoretisch onderwijs en bijhorende examens. Daarna volgen 7 maanden feitelijke vliegopleiding voor het behalen van de CPL (Commercial Pilot Licence) aan de CAE Oxford Aviation Academy Phoenix in Arizona (VS). Terug uit Phoenix vliegen de kandidaten dan een maand vanuit Antwerp Airport voor acclimatisatietraining in het Europese luchtruim. De opleiding wordt dan  beeindigd met de ACPP, Airline Career Preparation Program, met een Multi-Crew Co-Operation cursus en een 30-tal uren op de Full Flight Simulator van de Boeing 737-800. Het volgen van zo’n MCC-training is overigens verplicht alvorens de kandidaat zijn eerste typebevoegdverklaring op een meerpilotenvliegtuig mag aanvangen. Het succesvol beëindigen van die training is dan ook onontbeerlijk alvorens men als piloot kan solliciteren bij een luchtvaartmaatschappij.
Het ATLP-vliegbrevet
“Met het CPL-certificaat samen met het theorie-certificaat op zak heb je nog altijd geen volledig AirlineTransport Pilot Licence, kort ATPL-vliegbrevet. Pas nadat je aan allerlei ervaringseisen hebt voldaan in multi-crew toestellen, met inbegrip van nachturen en een skilltest wordt het ATPL-vliegbrevet uitgereikt”, geeft Ruben nog graag mee. “Dit is dan het bewijs van bevoegdheid voor verkeersvlieger voor de eerste bestuurder tijdens verkeersvluchten op luchtvaartuigen gecertificeerd voor meerdere piloten”. 
Eens zijn opleiding tot piloot afgerond kon Ruben beginnen te solliciteren. En zo komt hij nu terecht bij Ryanair, waar hij op 19 mei start met een extra opleiding om met een Boeing 737-800 te mogen opstijgen, vliegen en landen. Dit neemt nog goed twee maanden in beslag. Daarna kan hij dan als Junior First Officer (co-piloot) plaatsnemen in de cockpit met om en bij de 200 passagiers achter hem in de cabine op vluchten vanuit één of andere Ryanair-basis in Europa.
This is your captain speaking
Editiepajot wenst de jonge piloot alvast veel succes toe in zijn carrière. En, geachte lezer, misschien herken ook jij binnenkort aan boord van een Ryanair-vlucht bij de klassieke welkom "Ladies and gentlemen, this is your captain Ruben Van den Bossche speaking” wel de stem van de altsax van de Ware Broeders.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
09 mei 2014
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 04 mei 2024

archief