HERNE – Groots feest bij de honderdjarige fanfare Sint-Pieters-Herleving

C21

HERNE – Groots feest bij de honderdjarige fanfare Sint-Pieters-Herleving

1_sph_100_zaterdag__17_
HERNE – Groots feest bij de honderdjarige fanfare Sint-Pieters-Herleving - © Deschuyffeleer
 
2
HERNE – Groots feest bij de honderdjarige fanfare Sint-Pieters-Herleving - Tentoonstelling 'Herinneringen – Honderd jaar muziek en dorpsleven' - © Deschuyffeleer
 
Sph_100_zaterdag__4_
HERNE – Groots feest bij de honderdjarige fanfare Sint-Pieters-Herleving - Tentoonstelling 'Herinneringen – Honderd jaar muziek en dorpsleven' - © Deschuyffeleer
 
Sph_100_zaterdag__6_
HERNE – Groots feest bij de honderdjarige fanfare Sint-Pieters-Herleving - Christian Heremans - © Deschuyffeleer
 
Sph_100_zaterdag__6a_
HERNE – Groots feest bij de honderdjarige fanfare Sint-Pieters-Herleving - Jan Heyvaert, Clement Cattie, Anke Coppens, Luc Derison en burgemeester Kris Poelaert - © Deschuyffeleer
 
Sph_100_zaterdag__9_
HERNE – Groots feest bij de honderdjarige fanfare Sint-Pieters-Herleving - Jongerenafdeling Crescendo - © Deschuyffeleer
 
Sph_100_zaterdag__14_
HERNE – Groots feest bij de honderdjarige fanfare Sint-Pieters-Herleving - Tentoonstelling 'Herinneringen – Honderd jaar muziek en dorpsleven' - Burgemeester Kris Poelaert en feestburgemeester Dominique D'Hooghe - © Deschuyffeleer
 
Sph_100_zaterdag__16_
HERNE – Groots feest bij de honderdjarige fanfare Sint-Pieters-Herleving - © Deschuyffeleer
 
Sph_100_zaterdag__18_
HERNE – Groots feest bij de honderdjarige fanfare Sint-Pieters-Herleving - © Deschuyffeleer
 
Sph_100_zaterdag__19_
HERNE – Groots feest bij de honderdjarige fanfare Sint-Pieters-Herleving - © Deschuyffeleer
 
Sph_100_zaterdag__20_
HERNE – Groots feest bij de honderdjarige fanfare Sint-Pieters-Herleving - © Deschuyffeleer
 
Sph_100_zaterdag__21_
HERNE – Groots feest bij de honderdjarige fanfare Sint-Pieters-Herleving - © Deschuyffeleer
 

De Koninklijke Fanfare Sint-Pieters-Herleving mag dit jaar 100 kaarsjes uitblazen. Zij doet dat met een groots Eeuwfeest dat dit weekend in het dorpscentrum zijn beslag krijgt. Er werd van start gegaan met de voorstelling van het jubileumboek 'Koninklijke Fanfare Sint-Pieters-Herleving 1919-2019 Honderd jaar muziek, en meer' en de opening van de tentoonstelling 'Herinneringen – Honderd jaar muziek en dorpsleven'. Die zet Sint-Pieters-Kapelle dan weer als erfgoed mee op de kaart van de trekpleisters voor de Vlaamse Erfgoeddag. Om die heel bijzondere feestverjaardag ook nog een ludieke noot mee te geven tekende Lars Lambrecht voor de gelegenheid een mascotte. Lars is een illustrator en graficus en was ook al de ontwerper van de virtuele Hernse inwoner Jules Kwadrant en van de postzegel ‘800 jaar Herne’.

Voor het realiseren van het feestboek ging Sint-Pieters-Herleving aankloppen bij zijn eigen spelend lid Jan Heyvaert, die buiten de fanfare beroepshalve actief is als vertaler, auteur en uitgever. Hij stelde het boek samen en coördineerde er ook de productie van. Het boek wordt wel in eigen beheer uitgebracht door de fanfare. Voor de vormgeving werd een beroep gedaan op Dirk Vandamme.

Geen klassiek jubileum-overzicht
 
Of het een klassiek jubileum-overzicht is geworden? Jan Heyvaert antwoordt duidelijk: "Beslist niet, en daar zijn twee hoofdredenen voor. Om te beginnen komt er ook een tentoonstelling van negen dagen en we wilden geen 'dubbel op'. Het boek is met andere woorden geen veredeld soort catalogus van wat er op de tentoonstelling te zien is. Daarnaast was er de beperking van het bronnenmateriaal. Een groot deel van het oorspronkelijk archief uit beginperiode is spoorloos, zodat we over de fanfare, zeg maar tot ongeveer 1950, heel weinig materiaal hebben. Daarom kozen we voor een thematische benadering en krijg je hoofdstukken over de repetities door de jaren heen, over de gespeelde muziek, de eigen activiteiten en optredens voor derden. Zelfs politiek en de donkere wolken die een paar maal boven de fanfare hebben gehangen worden niet uit de weg gegaan!"
 
Fanfare of harmonie
 
In ‘What’s in a name?’ stelt Jan Heyvaert: “De fanfare die in 1919 werd opgericht kreeg de naam Sint-Pieters-Herleving, dat doorgaans wordt uitgelegd als heropleving van het (culturele) leven na de harde oorlogsjaren. Op de oudste beschikbare foto, vermoedelijk anno 1922, is ten minste één klarinet te zien, maar de nieuwe muziekmaatschappij werd toch fanfare genoemd, wat veronderstelt een ensemble van koperblazers, saxofoons en slagwerk. Toch zijn fluiten, klarinetten en zelfs een basgitaar blijkbaar nooit uit de groep geweerd. Dat de naam officieel niet in harmonie veranderde heeft niet alleen met de traditie te maken maar ook met de toevoeging van het voorvoegsel Koninklijk. Die eretitel kan men pas verwerven vanaf een vijftigjarig bestaan en bijgevolg zou men vanaf een naamsverandering in ‘harmonie’ weer vijftig jaar hebben moeten wachten’.
 
Boek schrijft geschiedenis

Burgemeester Kris Poelaert bewierookte in zijn toespraak het prachtig boek waarin niet alleen geschiedenis wordt geschreven maar dat samen met de Kleine Kroniek van het Groene Kwadrant van de hand van dr. historicus Herman Vandormael voor de komende generaties beslist een bron van inspiratie en een rijke erfenis uitmaakt en dat iedereen die de fanfare én Sint-Pieters-Kapelle een warm hart toedraagt in huis zou moeten halen.

Vanuit VLAMO Vlaams-Brabant, de amateurmuziekorganisatie die ondersteuning biedt aan alle amateurmuzikanten en verenigingen, was het voorzitter Luc Derison die de felicitaties overbracht. Voor de gelegenheid had hij een geschenk bij in de vorm van een reeks partituren die hij met veel plezier aan dirigent Pascal Bosmans mocht overhandigen.
  
Het bijzonder fraai en rijkelijk geïllustreerd jubileumboek telt 112 bladzijden nostalgie, geschiedenis, weetjes, foto's uit de oude doos, vergeelde affiches en beklijvende teksten over gisteren, vandaag en ook morgen. Het kost 30€ en kan besteld worden via uwfanfare@gmail.com .
 
Ook merkwaardige flessencollectie in tentoonstelling

Ook de tentoonstelling is een weerspiegeling van het wel en het wee die deel uitmaken van het bestaan van de muziekvereniging. Hierbij zijn meerdere uitschieters met onder meer oude muziekinstrumenten, de originele vlag van 1919 en een aanzienlijk aantal zangboeken met kluchtenliederen van Baziel Billiet.
 
Ook de hoogst originele collectie flessen die begin dit jaar haar oorsprong vond in een flessenoven in de Broekstraat in Kokejane is een lust voor het oog en een bezoek aan de tentoonstelling meer dan waard. Initiatiefnemers daarbij waren De Rol-mopsen, Hedwig Meersdom, Lut De Smet en terug Jan Heyvaert. Na het doven van de oven werden de half gesmolten flessen een onderdeel van een bewerking waarbij zij dan samen met gerecycleerde materialen werden verwerkt tot een uniek legertje van 100 muzikanten. Die eindproducten met een fijnzinnige kunstzinnige inslag worden thans te koop aangeboden. De opbrengt van die verkoop spijst alvast de kassa van Kom op tegen Kanker. Wie wil kan zijn ‘kunstwerk’ nu dan ook gaan kiezen. De prijzen variëren tussen de 20 en 40 euro.
 
De tentoonstelling loopt tot zondag 5 mei en is toegankelijk op:
zondag 28 april van 13:00 tot 18:00
maandag 29 en dinsdag 30 april van 19:00 tot 21:00
woensdag 1 mei van 13:00 tot 18:00
donderdag 2 en vrijdag 3 mei van 19:00 tot 21:00
zaterdag 4 en zondag 5 mei van 13:00 tot 18:00
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 apr 2019
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 12 apr 2024

archief