HERNE - Er komt nieuw leven in het stationsgebouw

C21

HERNE - Er komt nieuw leven in het stationsgebouw

Dsc06059
HERNE - Er komt nieuw leven in het stationsgebouw - © Deschuyffeleer
 
Station_herne___3_
HERNE - Er komt nieuw leven in het stationsgebouw - © Deschuyffeleer
 
Station_herne___4_
HERNE - Er komt nieuw leven in het stationsgebouw - © Deschuyffeleer
 

In 2018 kocht de vzw Okkernoot, met Vollezele, Denderwindeke en Halle als thuishaven, van de NMBS het stationsgebouw  van Herne. Zorgaanbieder Okkernoot, waar vooral personen met een autistische achtergrond worden opgevangen,  wil van deze locatie een unieke ontmoetingsplaats maken voor personen met én zonder handicap: “Zo hebben we eindelijk ons eigen buitenshuis werkstation dat goed bereikbaar is en een heus uithangbord betekent voor zowel ons cliënteel als de sympathisanten”.

Het stationsgebouw van Herne vervult al ruime tijd geen uitgesproken rol meer voor de trienreiziger. Al sinds juni 2013 is het gebouw buiten gebruik. Reizigers konden er voordien terecht voor een treinticket, maar door de digitalisering werden loketten overbodig en stelde de NMBS het pand te koop.
Het stationsgebouw werd ingehuldigd in 1871. Destijds was het een belangrijke opstapplaats voor de vele mijnwerkers die van uit de streek met de trein naar de Waalse steenkoolbekkens trokken. In de volksmond werd gesproken van de ‘fossentreinen’.
De Okkernoot wil nu van het stationsgebouw een inclusieverhaal maken, een ontmoetingsplek voor personen met en zonder handicap. “We kunnen bijvoorbeeld de reizigers ontvangen en onderdak bieden bij koude, maar ook een koffiehuis, een kroeg of verkooppunt voor onze eigen geproduceerde artisanale producten”. Via deze manier van werken beantwoordt het project ook tot de korte keten initiatieven. Korte keten is wanneer voeding weinig of geen tussenschakels passeert en dus via de kortste weg van bij producent tot bij de verbruiker terechtkomt.
Het stationsgebouw is sinds 1997 een beschermd pand dat dateert uit 1871. Bijzonder zijn onder meer de originele ornamenten aan de gevel en de mooie luifel in gietijzer en glas, de infrastructuur van de lokettenzaal en de oorspronkelijke brandkoffer. Het station bestaat uit een hoofdgebouw met woongedeelte, een wacht- en lokettenzaal, een goederenruimte en een sanitair gebouwtje.
In 2011 werd het perron verhoogd zodat mindervaliden en senioren beter op de trein kunnen stappen. Bij de vernieuwing van het perron hoorde ook een uitbreiding van de fietsenstalling.
Het zorgcentrum is thans nog volop aan het brainstormen welke activiteiten er allemaal kunnen plaatsvinden en heeft hierbij ook oog voor de noden en wensen van het gemeentebestuur, de omwonenden en de pendelaars.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
01 mei 2019
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 12 apr 2024

archief