HERFELINGEN - Heildronk op de geboorte van Ferm

C21

HERFELINGEN - Heildronk op de geboorte van Ferm

Ferm_start_2020__5_
HERFELINGEN - Heildronk op de geboorte van Ferm - © Deschuyffeleer
 
Ferm_start_2020__6_
HERFELINGEN - Heildronk op de geboorte van Ferm - © Deschuyffeleer
 
Ferm_start_2020__1_
HERFELINGEN - Heildronk op de geboorte van Ferm - © Deschuyffeleer
 
Ferm_start_2020__2_
HERFELINGEN - Heildronk op de geboorte van Ferm - © Deschuyffeleer
 
Ferm_start_2020__3_
HERFELINGEN - Heildronk op de geboorte van Ferm - © Deschuyffeleer
 
Ferm_start_2020__4_
HERFELINGEN - Heildronk op de geboorte van Ferm - © Deschuyffeleer
 

KVLV is Ferm geworden!. Tijdens de jaarlijkse nieuwjaarsontvangst van de Kerkfabriek en de Parochiale Werken werd dat ook in Herfelingen door het plaatselijk kernbestuur en de talrijke leden enthousiast kenbaar gemaakt. De heildronk werd na de zondagsmis uitgebracht in de Sint-Niklaaskerk in het bijzijn van velen uit de parochiegemeenschap. De naamswijziging in Ferm is meteen ook de aanhef van een verhaal van vernieuwing, van een verhaal van een nieuwe start en van het klaar staan voor de uitdagingen van morgen met respect voor de funderingen die stoelen op een rijke ervaring.

Boerinnenbond
Die ervaring gaat terug naar 1911. Vlaamse vrouwen werkten toen keihard, maar hadden weinig in de pap te brokken. Sommigen stierven in het kraambed, velen verloren hun kinderen op jonge leeftijd en er was weinig aandacht voor gezonde voeding en hygiëne. Maar zoals het altijd gaat in de geschiedenis wilden in die jaren enkele sterke vrouwen 'er toch samen voor gaan'. Dit was dan ook de aanzet voor het her en der ontstaan van de eerste boerinnenkringen en die vrij snel aanleiding gaven om naast de Boerenbond ook de Boerinnenbond een plaats te gunnen onder de zon. Die vereniging bood haar leden opleiding en vorming aan en nam daarbij ook maatschappelijke initiatieven rond kinderzorg. Dit alles sloeg in als een bom. In 1919 waren er 20.000 leden, naar 1940 toe al 120.000. Beetje bij beetje leerde de plattelandsvrouw zo dan ook voor zichzelf op te komen.
De periode van 1940 tot 1960 hield de overgang naar een nieuwe tijd in met als belangrijk kantelpunt de invoering in 1948 van het vrouwenstemrecht. Nog een hoeksteen in de werking van de Boerinnenbond was het jaartal 1959 met het ontstaan van gezinshulp, later gekend als Landelijke Thuiszorg.
KVLV
Bij het 60-jarig bestaan van de Boerinnenbond (1971) werd de naam Katholiek Vormingswerk van Landelijke Vrouwen gelanceerd die op zijn beurt in 2006 werd versterkt met ‘Vrouwen met vaart’. KVLV pinde mettertijd zijn aandacht op lekkere en gezonde voeding, gezondheid en conditie, creativiteit, zorgzaam samenleven, platteland en ondersteuning van Agravrouwen.
In 2011 vierde KVLV zijn honderdjarig bestaan en vanaf 2014 trok KVLV de kaart van ‘Samen delen’ en lanceerde daarbij dan ook initiatieven tegen verspilling. Zo werden toen onder meer kookboeken in het leven geroepen om voedselverspilling tegen te gaan. Duurzaamheid is dan ook de eerste van de drie D’s die het nieuw beleid kleuren. De twee andere zijn diversiteit en digitalisering met inbegrip van gerichte workshops voor vrijwilligers, een toegankelijke website en het ontsluiten van sociale media.
Na een halve eeuw door het leven te zijn gegaan als KVLV is de vrouwenvereniging nu van naam veranderd. De keuze viel op Ferm, een merknaam die mee verschillende gezinsondersteunende diensten groepeert zoals Landelijke Thuiszorg, Landelijke Kinderopvang en Huishoudhulp.
Vandaag telt Ferm 85.000 leden, 9.000 werknemers in de thuiszorg en kinderopvang, 10.000 vrijwilligers en 850 lokale afdelingen. Vanuit die initiële vrouwenvereniging zijn mettertijd verschillende zelfstandige organisaties gegroeid die met een uiteenlopende waaier aan diensten en activiteiten vandaag 200.000 gezinnen bereiken.
Ferm Herfelingen
De roots van de Herfelingse afdeling van Ferm met huidige vlagvoerder Lutgarde Cochez gaan terug naar 1928. In de annalen van de vereniging is Lutgarde de opvolger van Paulette Debock, Christiane Vanhassel, Irène Krikillion, Regina Vanlathem en Lea Tondeur. De vereniging telt thans 68 leden. Lutgarde: “Onze vereniging heeft geen klassiek bestuur. Samen met Els Van den Broeck sta ik in voor de algemene administratie en voor de noodzakelijke contacten met het hoofdbestuur. Verder werken wij op basis van werkgroepen. Naargelang de organisatie geven een aantal leden zich dan vrijwillig op als stuwende krachten. Zo kunnen we telkens rekenen op gedreven en enthousiaste medewerkers die mekaar afwisselen zodat niet altijd al het werk terechtkomt op slechts een paar schouders”.
Tijdens de ontvangst werd ook het jaarprogramma ter beschikking gesteld van niet alleen de Ferm-leden maar ook van iedereen die met de werking van de vereniging wilde nader kennismaken.
Het Ferm-programma voor de eerstkomende weken voorziet op 12 februari om 19u30 een kookles ‘Feestmenu’ in het Bavocomplex. Op 2, 9, 16 en 23 maart telkens om 19u30 geven de leden elkaar afspraak in De Zoete Inval voor een leuk brei-, naai- en babbelcafé. Op 29 maart dan weer staat het bijwonen van de musical Mama Mia in Antwerpen op het programma. Zeker ook niet uit het oog te verliezen is de ledenvergadering op zondag 15 maart om 14u in het Bavocentrum.
Ook mochten alle leden van de Herfelingse Ferm-afdeling naar huis gaan met een waardevol en heel bijzonder geschenk. Zij ontvingen een kleurrijke deurmat voorzien van een Ferm-welkom, een mooi, symbolisch en uitnodigend geschenk dat de bezoeker telkens bij het binnen- en buitengaan onder ogen zal krijgen.
Voor nadere informatie is Ferm te bereiken via kvlvherfeling@gmail.com of via 0474/24.42.96 (Els) of 0474/53.25.59 (Lutgarde).
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
26 jan 2020
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 12 apr 2024

archief