HERNE – Claudy Cuvelier en Ann Gybels worden vrijwilligers in het consultatiepunt Covid-19

C21

HERNE – Claudy Cuvelier en Ann Gybels worden vrijwilligers in het consultatiepunt Covid-19

Claudy_en_ann_1
HERNE – Claudy Cuvelier en Ann Gybels worden vrijwilligers in het consultatiepunt Covid-19 - © Deschuyffeleer
 

Ook in het Pajottenland werd  in het kader van de opdrachten van de Pajotse huisartsenkring (Dilbeek, Roosdaal, Gooik, Herne, Galmaarden, Bever) om noodopvang en medische permanentie te garanderen in crisissituaties een consultatiepunt Covid-19 opgericht. Hiervoor viel de keuze op de sporthal Jo Baetens in Lennik (Algoetstraat 77). Ook Claudy Cuvelier (62) en zijn echtgenote Ann Gybels (61) uit Herfelingen hebben zich nu als vrijwillige hulpverleners voor deze triagepost aangemeld. Zowel Ann als Claudy zijn al een paar jaar gepensioneerd. In zijn beroepsleven was Claudy jarenlang verpleger en nachtsupervisor in het Sint-Maria Halle Ziekenhuis. Ann was jarenlang diensthoofd in het RVT Arcadia in St-Jans-Molenbeek

De triagecentra worden opgezet om, na verwijzing door een arts, patiënten te onderzoeken die mogelijk besmet zijn met Covid-19. Door die patiënten te bannen uit de wachtzaal van een huisarts en/of van de spoedafdeling van een ziekenhuis wordt voorkomen dat ze anderen kunnen besmetten. Indien nodig worden ze vanuit de centra naar het ziekenhuis verwezen voor hospitalisatie. Het consultatiepunt in de sporthal wordt vanaf dinsdag 24 maart bemand door vrijwilligers die instaan voor de administratie en de verzorging en door huisartsen uit de verschillende gemeenten voor de consultaties.
Claudy Cuvelier: “Het is niet omdat ik al een paar jaar met pensioen ben dat ik de medische- en verpleegsector niet meer kan van dienst zijn. Een beroep dat je met hart en ziel zovele jaren in goede en in kwade dagen hebt uitgeoefend maakt dat je beschikt over een pak ervaring niet alleen in de omgang met zieke mensen maar ook op medisch vlak. Ook vanuit mijn sociale ingesteldheid heb ik het moeilijk om van aan de zijkant toe te kijken, één en al besef hoe immens hoog de werkdruk met veel te lange dagen en loodzware shiften nu al is. En dan maar zwijgen en duimen voor wat de dag van morgen nog gaat brengen. Verpleger ben je voor het leven en het is dan ook met veel goesting dat ik in omstandigheden die niemand heeft gewild en waar niemand heeft om gevraagd mij nu toch weer wil inzetten voor het welzijn van degene die het broodnodig hebben. Gezien mijn vrouw er ook dezelfde mening op nahoudt was het voor ons dan ook een uitgemaakte zaak dat wij aan de oproep voor vrijwilligers onmiddellijk gehoor gaven. We moeten beseffen dat elke hulp ,hoe klein die ook is, een bijdrage levert aan het indijken van deze pandemie. Er staan overigens nog genoeg generatiegenoten in de frontlinie…. dus tijd voor actie”.
Gisteren werden tussen de FOD Volksgezondheid en het Riziv akkoorden afgesloten over de triagecentra en zorghotels die de in- en uitstroom in de ziekenhuizen dienen te regelen. De spoedbeslissingen gingen over de verloning voor de artsen, de coördinerende zorgverleners, de verpleegkundigen en de paramedici. Die maatregelen zijn sinds deze morgen in werking getreden.
Nogmaals herhalen
  • Wie MILDE symptomen heeft die mogelijk op het coronavirus kunnen wijzen: lichte koorts, hoesten, loopneus, grieperig gevoel, keelpijn...
    ...gaat NIET naar de spoeddienst of het ziekenhuis
    ...gaat NIET naar de huisartsenpraktijk of de wachtzaal
    ...gaat NIET zelf naar de apotheek
  • Zolang het om MILDE symptomen gaat, blijft u minstens zeven dagen thuis en vermijdt u ALLE CONTACT met andere mensen. Er worden op dit moment geen testen op het coronavirus meer uitgevoerd bij milde symptomen.
  • Neem zelf geen ontstekingsremmers zoals Ibuprofen, Brufen of Voltaren, maar verkies paracetamol zoals Dafalgan.
  • Als de symptomen verergeren, neemt u TELEFONISCH contact op met uw huisarts. Neem GEEN telefonisch contact op met de ziekenhuizen of de spoeddiensten. Voorschriften en attesten voor de werkgever zullen vanop afstand gegeven worden.
  • Heeft u na het telefonisch contact met de arts, nood aan dringende medicatie, ga dan NIET zelf naar de apotheker. Vraag iemand die niet ziek is, om voor u te gaan.
Al deze maatregelen zijn essentieel om de zorgverleners te beschermen en hen zo goed mogelijk hun werk te laten doen in de strijd tegen het virus.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 mrt 2020
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 12 apr 2024

archief