PAJOTTENLAND – Kinesitherapiesector deelt in de klappen van de coronacrisis

C21

PAJOTTENLAND – Kinesitherapiesector deelt in de klappen van de coronacrisis

Aquafitcenter_gooik
PAJOTTENLAND – Kinesitherapiesector deelt in de klappen van de coronacrisis - © Deschuyffeleer
 

Met lede ogen dienen de kinesitherapeuten aan te zien hoe de coronacrisis ook in hun sector zware klappen uitdeelt. Een verplichte sluiting van de praktijken zat er alsnog niet in. Om begrijpelijke redenen vanuit de hoek van de patiënten zien zij hun aantal dagelijkse behandelingen haast tot nul herleid. En dat heeft zo ook zijn gevolgen op financieel vlak. En nog een pijnpunt is het uitblijven van het beloofde beschermingsmateriaal voor de noodzakelijke en dringende behandelingen. Toch blijft de sector in hun engagement voor de zorg geloven. Zo meldden een grote schare kinesisten zich inmiddels aan om deel te maken van de zorgreserve.

Enkel nog noodzakelijke en dringende behandelingen
Kinesitherapeute Isabelle Pauwels van Aqua Fit Center in Gooik schetst een beeld van de toch ook wel zwaar getroffen sector:
“Naar aanleiding van de coronacrisis heeft AXXON, de enige representatieve beroepsvereniging van kinesitherapeuten in België, aan de Vlaamse kinesitherapeuten geadviseerd om enkel nog noodzakelijke en dringende behandelingen uit te voeren. Patiënten met respiratoire aandoeningen, acute post-operatieve situaties, bepaalde neurologische aandoeningen, chemopatiënten en palliatieve patiënten vallen binnen deze doelgroep omdat zij immers ook tijdens deze coronacrisis nood hebben aan hun kinesitherapeutische zorg, en ook om te vermijden dat deze patiënten op korte termijn in de ziekenhuizen terechtkomen, waar momenteel alle aandacht uitgaat naar de COVID-19 patiënten.
Twee op drie praktijken hebben dan ook uit voorzorg en uit burgerzin spontaan de deuren gesloten om de kans op verdere verspreiding van Covid-19 maximaal te beperken. De overige praktijken helpen de patiënten met dringende kinesitherapeutische zorgnood verder, wat neerkomt op 2 à 3 patiënten per dag, voor velen een financiële aderlating.
Gebrek aan bescherming
Gezien een kinesitherapiebehandeling ‘hands on’ is, waarbij het moeilijk, zo niet onmogelijk is de 1.5 meter ‘social distance’ te respecteren, is er op het werkveld NOOD aan mondmaskers en beschermende kledij, dit ter bescherming van de patiënt maar evenzeer van de kinesitherapeut. Deze problematiek werd op 4 maart reeds gemeld tijdens een stakeholdersoverleg op het Agentschap Zorg & Gezondheid in aanwezigheid van Vlaams minister van Welzijn en Gezondheid Wouter Beke en de experten dr. Vlieghe, dr. Van Ranst en dr. Wildemeersch, maar tot op de dag van vandaag nog steeds zonder gevolg. Ook de lokale kinékring Pajottenland probeert ons hierin wel bij te staan, maar ze wordt alsnog van het kastje naar de muur gestuurd.
Financiële impact is groot
Het spreekt voor zich dat deze situatie een ongeziene financiële impact heeft op de praktijken. Bijna alle collegae hebben zware investeringen gedaan voor de uitbouw van hun praktijk en zien nu hun inkomsten tot het minimum herleid. Tot op vandaag stonden de kinesitherapeuten ook op dit vlak in de kou. Ze kwamen niet in aanmerking om te kunnen genieten van de ‘Vlaamse corona-hinderpremie’ aangezien deze enkel toegekend wordt aan zaken en bedrijven die verplicht werden te sluiten, wat voor de kinesitherapeuten niet het geval is. Gelukkig kwam hier vandaag verandering in. We zijn blij te mogen horen in het journaal van 13u dat de Vlaamse regering beslist heeft om nu toch een eenmalige ‘compensatiepremie’ toe te kennen aan ondernemers die niet verplicht moesten sluiten, maar door de crisis hun omzet toch drastisch zien dalen. Deze premie zal ook in de kinesitherapiesector toegekend worden, ook voor zelfstandigen in bijberoep waarvan de sociale bijdragen hoog genoeg zijn. Bij de banken daarentegen is er momenteel nog geen duidelijk beeld wie al dan niet in aanmerking komt voor uitstel van leningen, want daar blijft het wachten op instructies omdat de praktische modaliteiten nog volop uitgewerkt worden door de bankenkoepel Febelbin en de medewerkers van Financiën. De tijd dringt nochtans, want we zitten niet alleen aan het einde van de maand, maar ook aan het einde van het eerste kwartaal. Dan zijn er altijd veel aflossingen.
Zorgreserve
De kinesitherapeuten zijn nochtans van goede wil. Het is hartverwarmend dat er een massale respons kwam op de oproep om zich als zorgreserve klaar te houden om ingezet te worden in de woonzorgcentra, ziekenhuizen, triagecentra, schakelcentra,… ter ondersteuning van de sectoren die momenteel in de frontlinie de crisis bestrijden. Meer dan 2600 kinesitherapeuten hebben zich hiervoor geëngageerd en houden zich paraat. Omdat we ervoor gekozen hebben om te werken in de zorgsector, en het dus in onze natuur zit om voor mensen te willen zorgen. Met één muisklik kan deze reserve overal in Vlaanderen geactiveerd en gericht ingezet worden, maar ondertussen houden de meesten zich bezig met het op punt zetten van hun administratie en het online volgen van opleidingen via webinars”.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
01 apr 2020
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief