HERNE/GALMAARDEN/BEVER - Captatieverbod - Spaarzaam zijn met water

C21

HERNE/GALMAARDEN/BEVER - Captatieverbod - Spaarzaam zijn met water

Captatieverrbod
info Provincie Vlaams-Brabant
 

De gouverneur van Vlaams-Brabant stelt vanaf 21 mei een captatieverbod in voor een aantal ecologisch kwetsbare waterlopen. Hij roept de Vlaams-Brabanders ook op om spaarzaam te zijn met water.

De nasleep van de droogtes van afgelopen jaren laat zich nog duidelijk voelen op verschillende waterlopen in Vlaanderen. Grondwatervoorraden hebben zich onvoldoende kunnen herstellen tijdens de afgelopen winter. Bij afwezigheid van neerslag dalen daardoor peilen en debieten op de waterlopen snel.
Op basis van terreinwaarnemingen kon worden vastgesteld dat de toestand van verschillende ecologisch kwetsbare en zeer kwetsbare waterlopen achteruitgaat. Verschillende waterlopen dreigen droog te vallen.
 “Op advies van de Droogtecommissie stellen we vanaf 21 mei een captatieverbod in voor de stroomgebieden van een aantal ecologisch kwetsbare waterlopen”, zegt Lodewijk De Witte, provinciegouverneur van Vlaams-Brabant.
Het gaat om de volgende waterlopen:

de Mark

de Hollebeek, stroomopwaarts van de monding van de Bosbeek in de Hollebeek

de Steenvoordbeek

de Molenbeek

de Linkebeek

de Dijle, stroomopwaarts van de monding van de Demer, in de Dijle, met uitzondering van het Kanaal Leuven-Dijle

de Grote Gete

de Waarbeek

de Dormaalbeek, stroomopwaarts van het Roefferdingeplein

de Grote Leigracht

de Leigracht

de Kleine Beek

de Hertseltseloop

Het captatieverbod geldt niet voor het beperkt capteren van drinkwater voor vee, voor het beperkt capteren van aanmaakwater voor gewasbeschermingsmiddelen of voor de productie van drinkwater.
“We roepen alle inwoners van Vlaams-Brabant op om spaarzaam om te gaan met water, niet meer water te gebruiken dan nodig en het besproeien van gazons te vermijden. Het heeft de voorbije maanden niet zoveel geregend. Als het mooi weer aanhoudt en de regen uitblijft, zullen de waterstanden verder worden aangetast”, zegt provinciegouverneur Lodewijk De Witte.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
20 mei 2020
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief