HERNE – Werken stationsomgeving verlopen vlot en op schema

C21

HERNE – Werken stationsomgeving verlopen vlot en op schema

Station_half_maart__4_
HERNE – Werken stationsomgeving verlopen vlot en op schema - © Deschuyffeleer
 
Station_half_maart__5_
HERNE – Werken stationsomgeving verlopen vlot en op schema - © Deschuyffeleer
 
Station_half_maart__1_
HERNE – Werken stationsomgeving verlopen vlot en op schema - © Deschuyffeleer
 
Station_half_maart__2_
HERNE – Werken stationsomgeving verlopen vlot en op schema - © Deschuyffeleer
 
Station_half_maart__6_
HERNE – Werken stationsomgeving verlopen vlot en op schema - FONDATEL (-LECOMTE) is en blijft een Belgisch bedrijf actief is de sector van de gieterij van onder meer straatkolken - © Deschuyffeleer
 
Station_half_maart__3_
HERNE – Werken stationsomgeving verlopen vlot en op schema - © Deschuyffeleer
 

Sinds begin februari zijn er in de stationsomgeving belangrijke infrastructuurwerken aan de gang. De inzet van De Werkvennootschap, de NMBS en de gemeente Herne is de herinrichting van de stationsomgeving. Met een uitbreiding van het aantal parkeerplaatsen, een ruime fietsenstalling, nieuwe fietspaden en een autovrij stationsplein staan daarbij veiligheid en comfort van reizigers en bezoekers centraal. Ook het  kruispunt in de onmiddellijke omgeving van de spooroverweg wordt in dezelfde zin onder handen genomen. Een werf met 1,2 miljoen euro als kostplaatje. Als alles volgens plan verloopt moeten de werken midden juli achter de rug zijn.

Een grondige herinrichting

In het verleden lag de parkeerdruk in de zone erg hoog met wildparkeren en allerlei andere onveilige toestanden tot gevolg. Dankzij een grondige  herinrichting wordt er nu voor gezorgd dat de stationsomgeving terug meer leefbaar, groener en meer verkeersveilig wordt. Dankzij een aparte toegangsweg naar het parkeerterrein wordt het stationsplein bovendien ook verkeersvrij gehouden. Zo moet het plein in de toekomst uitgroeien tot een aangename ontmoetingsruimte voor voetgangers en bezoekers. Verder staan ook bovenaan de lijst van de verwezenlijkingen een vernieuwde stalling voor meer dan 100 fietsen, fietskluizen, een oplaadpaal elektrische wagens, een aantal rustbanken, een parkingplaats voor een deelwagen en de inplanting van een hoppinpaal. Dit is een support dat de pendelaars informeert en stimuleert om verschillende vervoersmodi te gebruiken en te combineren.

De herinrichting kadert binnen het infrastructuurproject combimobiliteit ‘Spoorinvest’. Dat behelst een samenwerking van De Werkvennootschap en het departement Mobiliteit en Openbare Werken in opdracht van de Vlaamse regering waarbij combimobiliteit centraal staat. Dankzij de nodige samenwerkingsovereenkomsten tussen de gewesten, de betrokken gemeenten evenals Infrabel en de NMBS wordt zó binnen dat project in 22 Vlaamse stationsomgevingen het heraanleggen en/of het uitbreiden van de bestaande parkeerinfrastructuur voor zowel fietsen als wagens voorzien.

Om de hinder te beperken verlopen de werken in fases. In fase 1, die loopt tot half april, wordt het kruispunt van de Stationsstraat met de Lorengstraat aangepakt. In fase 2 (april-mei) wordt het stationsplein heraangelegd en in fase 3 (juni-juli) is het de beurt aan de herinrichting van het parkeerterrein. Voorafgaand aan de huidige werken voerden verschillende nutsmaatschappijen reeds de nodige aanpassingswerken uit. Hierbij verplaatsten of vernieuwden die kabels en leidingen voor telecom, water, gas en elektriciteit.

Neuzen in dezelfde richting  

Vanuit het gemeentebestuur heeft men alleszins een goed oog in de afloop van de werken. Dat neemt niet weg dat parallel aan de werken ernstig werd en wordt onderhandeld en gelobbyd met én de NMBS én met De Werkvennootschap om het project zó goed als mogelijk te laten uitdraaien. Zo werd vooral door burgemeester Kris Poelaert en schepen van openbare werken Lieven Snoeks onderhandeld over onder meer de parkingmogelijkheden op openbaar domein, de kiss and ridezone en het versterken van de vergroening en van het pleingevoel. Gezien de beroepservaring op dat vlak van gemeenteraadslid Paul Beyl werd ook zijn medewerking gesolliciteerd.  Als tuin- en landschapsarchitect ligt de vergroening van recreatieve en openbare ruimten in de gemeente hem trouwens nauw aan het hart.

Burgemeester Kris Poelaert: “De nieuwe, kwalitatieve stationsomgeving is ook de inzet voor kernversterking. De uitbouw van de Fondatelsite tot woonwijk veronderstelt een grotere concentratie van de bevolkingsgroei en vergt dan ook een hefboom voor dagelijkse voorzieningen, betere mobiliteit en herstel van het landschap. Ik ben heel tevreden dat de neuzen van de voltallige gemeenteraad in dezelfde richting wijzen”. 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
18 mrt 2021
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 12 apr 2024

archief