HERNE/BEVER - Vanaf 6 april sneltesten te koop bij uw apotheker

C21

HERNE/BEVER - Vanaf 6 april sneltesten te koop bij uw apotheker

Zelftests_apotheek_herfelingen
HERNE/BEVER - Vanaf 6 april sneltesten te koop bij uw apotheker - Apotheker Thomas Van Cutsem Herfelingen - © Deschuyffeleer
 

Tot nu toe was het verdelen van antigeen-sneltesten op Covid-19 nog bij wet verboden. Recent is evenwel een nieuw wetsvoorstel goedgekeurd in de Kamer van Volksvertegenwoordigers die de aankoop ervan in een erkende apotheek legaliseert. Volgens de planning worden vanaf dinsdag 6 april de eerste sneltesten geleverd aan de apotheken. Ook de commissie Gezondheid zette daartoe het licht op groen.  Het federale agentschap voor geneesmiddelen (FAGG) stelde een lijst op van testen die aan bepaalde minimumcriteria voldoen.

Een hulpmiddel    

De sneltest is heel binnenkort dan ook beschikbaar als zelftest. De sneltest  is minder intrusief en dus minder pijnlijk dan een ‘gewone’ coronatest maar ook minder betrouwbaar.  Je steekt een wattenstaafje 2,5 centimeter diep in je neus, en draait een paar keer flink rond. Vervolgens steek je het staafje in een buisje met vloeistof. Na vermenging mik je een paar druppels van de vloeistof op een testplaatje. Het resultaat kan je dan aflezen zoals bij een zwangerschapstest.

De resultaten van de sneltest zijn wel minder gevoelig en betrouwbaar dan de PCR-testen maar tot op zekere hoogte toch betrouwbaar. Voor de sneltest haalt de wisser het testmateriaal in de voorste neusholte. Voor de PCR-test dient de wisser veel dieper te worden ingebracht.  

Een sneltest bij een persoon zonder symptomen kan alleszins nooit aangewend worden om de basisregels niet te respecteren, quarantaine te weigeren of die vroegtijdig stop te zetten. Zelftests zijn een hulpmiddel die in geval van twijfel een eerste bevestiging of een ontkenning kunnen zijn van een vermoeden. Je kan negatief testen maar toch corona hebben en besmettelijk zijn.

Voor meer veiligheid

Apotheker Thomas Van Cutsem  (Herfelingen) geeft duiding:  “De zelftesten zijn goed om je eigen veiligheid en die van je omgeving te vergroten. Ze zijn absoluut niet bedoeld voor mensen met klachten of mensen die in aanraking zijn gekomen met iemand met corona. Die nemen dan zeker best onverwijld contact op met hun huisarts die hen verder doorheen de testprocedure zal begeleiden.

De klassieke test op COVID-19 gebeurt met een PCR (polymerase chain reaction)-test, die genetisch materiaal van het virus detecteert. Dit is de meest betrouwbare test. Maar je moet wel wachten op het resultaat tot de testafname naar een labo is gestuurd en daar geanalyseerd is. Antigeentesten of sneltesten dan weer meten de aanwezigheid van bepaalde eiwitten. Ze kunnen meteen worden uitgevoerd en afgelezen, waardoor het resultaat snel (meestal na 15 minuten) al beschikbaar is.

Bij de snelle antigeentesten gebeurt de testafname op dezelfde manier als bij een klassieke PCR-test.  Met een bijgesloten wisser wordt een staal genomen in de neus.

Op de bijsluiter staat duidelijk vermeld dat je na een positief resultaat contact moet opnemen met je huisarts of een testcentrum om een afspraak te maken om daar dan een klassieke PCR-test af te leggen. In de bestaande teststrategie blijft die PCR-test immers de enige volwaardige test”.

Al dan niet tussenkomst van de mutualiteit

Vanaf dinsdag 6 april wordt verwacht dat in Apotheek Herfelingen en in alle andere apotheken zelftesten te koop zullen worden aangeboden.  Of het hier zal gaan over individuele verpakkingen of verpakkingen per 25 waar de apotheker dan de bijhorende vloeistof zal moeten overhevelen naar individuele dosissen is nog niet duidelijk geweten. Ook over de prijs en of de zelftest zal worden  terugbetaald door de mutualiteit werden door de apothekers nog geen duidelijke richtlijnen ontvangen.

“De zelftesten zijn in geen enkel geval een vrijgeleide om zich meer vrijheden te veroorloven. Nog even benadrukken dat, als de uitslag van je zelftest positief is, je direct in isolatie moet gaan en via de huisarts een afspraak maken voor een nieuwe test bij een GGD-testlocatie, om de uitslag al dan niet bevestigd te zien”, aldus nog apotheker Van Cutsem.

De uitkom van de wetgevende procedure betreffende de sneltesten liet uitermate op zich wachten. Dit zou het gevolg zijn van het feit dat zowel de producenten als de overheid bang waren dat de mensen die op een verkeerde manier zouden gebruiken.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
30 mrt 2021
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief