PAJOTTENLAND - ‘Eén tegen allen, allen tegen vallen’

C21

PAJOTTENLAND - ‘Eén tegen allen, allen tegen vallen’

Aankondiging
PAJOTTENLAND - ‘Eén tegen allen, allen tegen vallen’ - © Deschuyffeleer
 

Het expertisecentrum Val-en Fractuurpreventie Vlaanderen plaatst, samen met de Vlaamse Logo’s , het Vlaams Instituut Gezond Leven en de lokale preventiediensten, de komende dagen valpreventie in de kijker. De 10de editie vindt plaats van 19 april tot en met 25 april 2021 met de slogan ‘Eén tegen allen, allen tegen vallen’. De campagneweek heeft als doel ouderen, hun familie en alle gezondheidszorg-en welzijnswerkers in Vlaanderen te sensibiliseren. De intergemeentelijke preventiedienst gezondheid Pajottenland promoot mee de actie.

Ook in het Pajottenland wil men vallen van ouderen voorkomen. Vallen is immers een veel voorkomend probleem onder de oudere populatie. Iedereen kent wel iemand die ernstig ten val kwam of misschien ben je als oudere reeds zelf gevallen. Ongeveer één op de drie 65-plussers komt minstens een keer per jaar ten val. Van de thuiswonende ouderen valt 33% en onder de oudere personen wonend in een zorgcentrum komt jaarlijks meer dan 50% minstens één keer ten val.

Vallen kan ernstige gevolgen hebben

Een val kan ernstige gevolgen hebben op diverse vlakken. Zo zijn er lichamelijke gevolgen zoals breuken of verstuikingen. Op psychologisch en sociaal vlak dan weer brengt een val soms valangst en sociale isolatie teweeg. Ook de gevolgen op financieel vlak zijn niet te onderschatten door een toename aan zorgkosten.

Hoewel er vaak gedacht wordt dat vallen hoort bij het ouder worden, kunnen veel valpartijen voorkomen worden als de onderliggende risicofactoren aangepakt worden.

Dit jaar wordt er gegaan voor de beste valpreventie-provincie. Aan de hand van enkele opdrachten kunnen de verschillende provincies het tegen elkaar opnemen. De winnaar mag zich dan ‘de beste valpreventie – provincie’ van het jaar noemen.

De focus van de actie ligt op bewegen, gezonde voeding, veilige omgeving en aangepast schoeisel.

Lokale acties 

“In samenspraak met het intergemeentelijk gezondheidsplatform Pajottenland richten we onze sensibilisatie dit jaar vooral op senioren in de thuissetting. In Bever, Galmaarden, Gooik, Herne en Lennik verdelen we de placemats van valpreventie via de diensten poetshulp aan huis, klusjesdiensten, de serviceflats, OCMW traiteurs aan huis en gezinszorg. Ook de checklist ‘een val voorkomen in huis’ en een educatieve folder rond medicatiegebruik en risico op vallen zal verdeeld worden naar onze lokale senioren toe. Uiteraard maken we ook onze rusthuizen warm om iets met de campagne te doen”, zegt Bianca Vanreepinghen, de intergemeentelijk preventiewerker gezondheid.

Wie meer wil weten over valpreventie kan alleszins ook terecht op de website www.valpreventie.be . Hier kunnen ook gratis materialen besteld worden voor verenigingen, seniorenraden, rusthuizen,….

De actie in het Pajottenland kadert binnen ‘gezonde gemeente’ en loopt de hele maand april.

Contactpersoon bij eventuele vragen: Bianca Vanreepinghen  0473/88.62.57 -  preventie@pajottenland.be .

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
08 apr 2021
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 24 apr 2021
Godelieve Deschuyffeleer | 23 apr 2021

archief