HERNE – Fotograferen, een late roeping voor Barbara Vos

C21

HERNE – Fotograferen, een late roeping voor Barbara Vos

1_barbara_vos_photography__6_
HERNE – Fotograferen, een late roeping voor Barbara Vos (Nikon Z6 Fullframe Systeemcamera) - © Deschuyffeleer
 
Barbara_vos_photography__1_
HERNE – Fotograferen, een late roeping voor Barbara Vos - ‘Lees dit als je topfoto's wilt maken’ van Henry Carroll - © Barbara Vos
 
Barbara_vos_photography__2_
HERNE – Fotograferen, een late roeping voor Barbara Vos - Deze oefening was er één voor het onderwerp "street photoghaphy" en werd genomen in de straten van Parijs - © Barbara Vos
 
Barbara_vos_photography__3_
Deze foto nam ik dit jaar voor de module "mens" en is een oefening in portretstudio fotografie - © Barbara Vos
 
Barbara_vos_photography__4_
Deze foto nam ik in het tweede jaar en de oefening was stilleven met lightpainting - © Barbara Vos
 
Barbara_vos_photography__5_
Deze foto van de Muntschouwburg nam ik in mijn eerste jaar voor één van de modules waarbij we de 'photographie des rueS" bespraken - © Barbara Vos
 
Barbara_vos_photography__7_
HERNE – Fotograferen, een late roeping voor Barbara Vos - © Deschuyffeleer
 

Barbara Vos is een gepassioneerde fotografe met een late roeping. Pas drie jaar geleden nam zij als 50-er de beslissing haar sluimerende liefde voor de fotografie te laten ontluiken en zich in te zetten om die gehechtheid meer corpus te geven. Een duwtje in de rug daarbij kreeg zij van muzikant-fotograaf Luc Vanden Bosch. Hij raadde haar het lezen aan van het boek ‘Lees dit als je topfoto's wilt maken’ van Henry Carroll. Dat boek staat boordevol praktische technieken en nuttige tips die haar honger naar meer alleen maar versterkte.

Je maakt een foto

Barbara Vos: “Je neemt geen foto maar je maakt een foto! …. daarin berust een hemelsbreed verschil. Een foto maken veronderstelt de actieve interferentie tussen én het onderwerp én de fotograaf waarbij ze elkaar versterken. Een onontbeerlijk hulpstuk hierbij is het fototoestel dat ik niet alleen laat voorafgaan van ‘goed’ maar dat je ook door en door moet kennen.  Je hebt niets aan dure apparatuur als je niet weet hoe je die moet gebruiken”.

Geboeid door het medium fotografie schreef ze zich dan ook drie jaar geleden in voor een opleiding bij Groeipunt, een provinciaal centrum voor volwassenenonderwijs met ook een lesplaats in Ninove. Met nog twee jaar les voor de boeg komt het certificaat ‘Fotograaf’ langzaam maar zeker binnen bereik.

“Initieel was het niet mijn bedoeling om van fotografie een bijberoep te maken. Die beslissing kwam er doendeweg. Fotografie is een creatief beroep die stoelt op een passie en waarbij je het resultaat wil delen zodat anderen kunnen mee genieten. Ook ik maakte gretig gebruik van de sociale media als een uniek platform om mijn werk als fotograaf met de hele wereld te delen. Die publiciteit maakte dat ik meer en meer het verzoek kreeg om voor vrienden en kennissen foto’s te maken. Het is dan ook niet alleen de genoegdoening die mijn foto’s mij schenken maar ook het aandringen van mijn man en mijn familie, gekoppeld aan die van de buitenwereld, die teweegbrachten dat ik er uiteindelijk voor koos van mijn hobby mijn (bij)beroep te maken”.

Opleiding essentieel  

“Lessen fotografie volgen is essentieel. Tijdens de opleiding wordt veel naar foto’s gekeken en wordt er veel over gepraat. Ook leren we wie die foto's gemaakt heeft, waarom en hoe. Het doel van de cursussen is te helpen je fotografische vaardigheden naar het volgende hoger niveau te leiden. Daarnaast wordt ook het technisch aspect uitgediept om de opnamemogelijkheden en de kwaliteit van je foto's te verbeteren. De opleiding draait niet alleen om de theorie, maar je krijgt ook de praktische hulpmiddelen en informatie aangereikt om een succesvol fotograaf te worden.

In de startmodule voor de opleiding ‘Fotograaf’ krijg je de basis aangereikt om te kunnen fotograferen. Je leert de instellingen van je reflextoestel kennen om zelf foto’s te maken in plaats van dat aan je toestel over te laten. Verder ligt het accent ook en vooral bij het onder de knie krijgen van de regels van de compositie.

In de tweede module leerden we de basiskennis creatief gebruiken. Je zet je eerste stappen in de fotostudio waarbij de belichting en de portretfotografie een grote hap innemen. Verder geeft ook de fotoanalyse steeds meer van zijn geheimen prijs. Dagelijks worden we immers overspoeld door een stortvloed aan beelden: mooie, goede, veelzeggende, gruwelijke maar ook slechte.

In de derde module staan mens en ruimte centraal. In deze module wordt de mens belicht. Dit kan bij bestaand of artificieel licht, binnen, buiten, in de studio of in een decor. Met ruimte dan weer wordt verondersteld dat de fotograaf via gerichte opdrachten zijn omgeving gaat verkennen met het accent op het fotograferen van architectuur en landschap”.

Starten in bijberoep

Sinds begin deze maand maakt Barbara Vos dan ook deel uit van het Herns contingent aan zelfstandigen. Zij koos voor het statuut van zelfstandige in bijberoep. “Starten in bijberoep vond ik ideaal om mijn idee uit te testen. Verder wil ik ook grotendeels verder blijven genieten van mijn vrijheid. Ik ben een vijftiger en ik heb niet de intentie om 7 dagen op 7 volop aan de slag te gaan. Wel heb ik reeds werk gemaakt van een thuisstudio en eerlang behoort ook een mobiele fotostudio tot mijn mogelijkheden. Mobiele apparatuur kan elke locatie in een mum van tijd omtoveren tot een volwaardige fotostudio. Het grote voordeel daarbij is dat u, uw producten of uw medewerkers niet op pad hoeven om een foto te laten maken”.

Fotografe Barbara Vos onder de bedrijfsnaam van ‘Barbara Vos Photography’ is te volgen op deze FACEBOOKPAGINA en te contacteren via mail op barbara-vos2011@hotmail.com . 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
16 apr 2021
Godelieve Deschuyffeleer
© Godelieve Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief