HERNE – Brontracers wie zijn zij, wat doen zij?

C21

HERNE – Brontracers wie zijn zij, wat doen zij?

Img_0118
HERNE – Brontracers wie zijn zij, wat doen zij? - Claudy Cuvelier - © Deschuyffeleer
 

In het kader van de strijd tegen corona draait ook in de gemeenten van de eerstelijnszone Pajottenland (Gooik, Bever, Herne, Galmaarden, Lennik  Roosdaal, Dilbeek en Ternat) de ‘tracing’ of ‘opsporing’ nog steeds op volle toeren. Maatregelen daarbij om de verspreiding van het covid-19-virus verder tegen te gaan zijn onder meer het traceren van mogelijk besmette personen (contacttracing) en het achterhalen van de oorsprong van een besmetting (brontracing). Voor Herne is Claudy Cuvelier een vrijwillige brontracer die sinds eind vorig jaar die opdracht ter harte neemt.

Wanneer iemand positief test op corona wordt niet alleen de betrokken persoon hiervan ingelicht. Via de overheid komt dit resultaat ook terecht bij een callcenter voor de contacttracing. Vanuit dat callcenter krijgt de betrokkene dan een telefonische oproep waarbij vragen worden gesteld om een duidelijk beeld te verkrijgen van de personen met wie de besmette persoon contact heeft gehad en die dan ook een hoog risico lopen om op hun beurt eveneens besmet te zijn.

Via de coördinerende arts van de eerstelijnszone worden ook de sociale diensten van de betrokken gemeente ingelicht. Ofwel zijn het personeelsleden van die sociale dienst ofwel een aangestelde vrijwilliger die dan op hun beurt de positief geteste persoon contacteren voor de brontracing. Via een vooropgestelde vragenlijst gaan die dan informatie sprokkelen om te kunnen achterhalen waar en wanneer de besmetting is kunnen gebeuren. De bekomen gegevens worden vervolgens via een webform ingediend en komen automatisch via een ‘uitbraakvolgsysteem’ terecht bij de COVID 19-teams van de zorgraden en het team infectieziektebestrijding van Zorg en Gezondheid.

Besmettingsbronnen achterhalen

Claudy: “Brontracing is nu toch ook al maanden een ingeburgerd begrip. Velen zijn er in de loop van de laatste 18 maanden mee geconfronteerd geweest. Zoals het woord het zegt gaat het om het opsporen van de besmettingsbronnen.  Die opsporing is er om te verhelpen dat het coronavirus zich verder vrij en vrank kan verspreiden onder de bevolking. Via de bronopsporing versterken we de centrale contactopsporing die dan ook adequaat kan inspelen op specifieke lokale situaties.

Omdat sociale diensten, zeg maar de OCMW’s, vaak over te weinig personeel beschikken worden ook al geruime tijd 'vrijwillige' tracers’ingeschakeld. Op zich een goede zaak want zij hebben doorgaans een goede kijk op wat er reilt en zeilt in hun gemeente. Hoe korter men op de bal kan spelen hoe beter, is inmiddels gebleken. Zij kunnen dan ook veel beter en sneller de situatie opvolgen en meteen terugkoppelen naar de bevoegde instanties, zodat die snel maatregelen kunnen nemen.

Bij ieder contact krijg ik van de sociale dienst een dossiernummer en een telefoonnummer. Ook weet ik of het gaat over een vrouw of een man en haar of zijn leeftijd.  Meer patiëntgegevens kunnen wegens het medisch geheim niet met een lokaal bestuur en dan ook niet met de brontracer gedeeld worden. Telkens wordt dat via de telefoon aan de opgebelde persoon ook duidelijk uitgelegd. Wat ook duidelijk wordt gemaakt is dat de ingewonnen informatie belangrijk is om te verhinderen dat het coronavirus kan uitdeinen.

Bij dergelijke telefoongesprekken krijg je doorgaans wel de volle medewerking van de correspondent. Soms is er wel een persoon die zich verschuilt achter de privacywetgeving. En van tijd tot tijd krijg je ook  te maken met stuurlui die het allemaal wel beter weten, die vragen trachten te ontwijken of die ronduit liegen.‘Keep calm en wees diplomatisch’ is hier de boodschap. Wat wel de verbazing aanspreekt is dat er nu toch nog altijd mensen zijn die met elementaire vragen zitten over de vaccinatie. Doorgaans gaat het dan over inwoners die ofwel hun afspraak vergeten zijn ofwel hun document niet meer vinden. Een beetje hulp daarbij leidt vaak tot een goed einde. Gezien corona blijkbaar nog niet van plan is om ons morgen te verlaten zal ik allicht ook nog een tijdje meedraaien in een circuit dat slechts één doelstelling heeft: helpen waar kan!”

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 sep 2021
Deschuyffeleer Godelieve
Deschuyffeleer Godelieve
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 12 apr 2024

archief