REGIO - Lancering 100L pmd-zak in 19 gemeenten

C21

REGIO - Lancering 100L pmd-zak in 19 gemeenten

100l_zak_rek
 

Sinds 1 januari 2022 ligt er een extra formaat van pmd-zakken in de winkelrekken. In de verkooppunten van afvalzakken van Intradura vind je vanaf nu ook een 100L pmd-zak. 

Een jaar geleden werden de pmd sorteerregels uitgebreid, vanaf dan mochten alle plastic verpakkingen in de pmd-zak. Dat zorgde voor heel wat meer pmd-afval bij inwoners thuis. In 2021 resulteerde dit in 1.625 ton extra pmd-afval in de 19 gemeenten van Intradura. Dit is stijging van ruim 4,5 kg pmd per inwoner.

Schepen Ilse Rymenants: “Inwoners gaven aan dat in de periode tussen 2 ophalingen ze er niet meer kwamen met 1 pmd-zak, maar die 2de pmd-zak vaak nog niet vol raakte. Ook zelf merkte ik dit, en dat neemt ook extra plaats in.”

Daarom introduceert Intradura, samen met haar 19 vennoten, de 100L pmd-zak. Als allereerste afvalintercommunale in Vlaanderen wordt dit groter model ingevoerd voor inwoners, bovenop de al bestaande 60L pmd-zak.

“Bij de ontwikkeling van de zak werd er vooral voor gezorgd dat de pmd-zak in de hoogte vergroot werd. Zo kan de inwoner wel meer pmd in de zak stoppen, maar neemt deze niet veel meer plaats in dan één 60L pmd-zak,’ aldus Inge D’hoe van Intradura.

De prijszetting van de 60L en 100L pmd-zak is gelijklopend, als inwoner maakt het dus niet uit voor welk model je kiest. Inge D’hoe: “Je kan kiezen voor het model dat het beste bij je past. De 60L zak kost 0,15 euro, deze van 100L kost 0,25 euro. Verhoudingsgewijs is dit hetzelfde.”

Door de confrontatie met deze stroom aan plastic verpakkingen worden inwoners ook bewust hoeveel verpakkingen men heeft in een huishouden. Het voorkomen van verpakkingsafval én het verduurzamen van verpakkingen in samenwerking met de verpakkingsindustrie blijft dan ook een peiler waarop moet ingezet worden.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
11 jan 2022
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief