HERNE/BEVER – De krokusvakantie komt er aan. Denk tijdig aan de kids-ID

C21

HERNE/BEVER – De krokusvakantie komt er aan. Denk tijdig aan de kids-ID

Kidsid
HERNE/BEVER – De krokusvakantie komt er aan. Denk tijdig aan de Kids-ID - © Deschuyffeleer
 

Als een identiteitskaart vervalt, dan wordt de houder automatisch tijdig verwittigd. Als een kids-ID vervalt, gebeurt die verwittiging in vele gemeenten niet automatisch. Dat maakt dat heel wat ouders vlak voor hun vakantie moeten in actie schieten om nog snel een nieuwe kids-ID voor hun kind(eren) aan te vragen. Die laattijdige aanvraag wordt dan een dure aangelegenheid.

Kinderen jongeren dan 12 die naar het buitenland gaan moeten drager zijn van een identiteitsbewijs. Dat document is drie jaar geldig. Ook de diensten van kleinere gemeenten zien vaak dat ouders pas laat realiseren dat zo’n kids-ID in zo’n geval verplicht is. Van aanvraag tot ontvangst dient te worden gerekend op een tijdsverloop van om en bij één maand.

Met een Kids-ID kunnen kinderen jonger dan 12 jaar reizen binnen de Europese Unie en enkele andere landen. De Kids-ID dient te worden aangevraagd bij de bevolkingsdienst van de gemeente waar het kind of de kinderen gedomicilieerd is of zijn. Een kids-ID is altijd 3 jaar geldig. De kids-ID blijft geldig tot de vervaldag, ook al is uw kind ondertussen 12 jaar geworden. Op die leeftijd krijgt elke Belg automatisch een elektronische identiteitskaart (eID). Kinderen die 12 jaar worden en nog een geldig Kids-ID hebben, ontvangen pas automatisch een eID op het moment dat hun kids-ID vervalt, dit is ten laatste op de leeftijd van 14 jaar en 9 maanden. De Kids-ID moet ook niet vervangen worden wanneer het kind verhuist. Het adres staat enkel op de chip vermeld en kan dus worden aangepast door de gemeente waarnaar het kind zal verhuizen.

De Kids-ID bevat alle identiteitsgegevens van het kind én zijn of haar foto. Ook de namen van de ouders staan erop. De gegevens zijn zichtbaar op de kaart en zijn ook opgeslagen op een elektronische chip. Om een Kids-ID aan te vragen moet u het ouderlijk gezag hebben over het kind, samen met het kind naar de gemeente gaan voor de aanvraag en een pasfoto van het kind bijhebben.

De kost voor het verkrijgen van de kaart is 6 euro plus een gemeentetaks die elke gemeente zelf mag bepalen (Bever 6,6 euro/ Herne 7,7 euro)

Nadere informatie https://www.vlaanderen.be/kids-id-elektronisch-identiteitsdocument-voor-kinderen-onder-de-12-jaar 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
19 jan 2022
Godelieve Deschuyffeleer
Godelieve Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Godelieve Deschuyffeleer | 07 jun 2023
Deschuyffeleer Godelieve | 05 jun 2023
Godelieve Deschuyffeleer | 05 jun 2023
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief