REGIO - Op meer dan 100 locaties in het Pajottenland zetten ze poëzie in de kijker

C21

REGIO - Op meer dan 100 locaties in het Pajottenland zetten ze poëzie in de kijker

Poezie_max_s
Ingestuurde foto
 
Naar aanleiding van de poëzieweek kan je overal in Pajottenland en Zennevallei kennis maken met het werk van gevestigde waarde Ivo van Strijtem en jong talent Maxime Savoldi. In cultuurcentra, bibliotheken, bij de bakker of de slager, op café, in de supermarkt … kan je twee nieuwe gedichten ontdekken voorzien van beeld en video. Op meer dan 100 plaatsen kan je ze ontdekken, de nieuwe werken van Ivo van Strijtem en landschapsdichter Maxime Savoldi. Naar aanleiding van de poëzieweek lieten ze zich inspireren door twee winnende beelden van de fotowedstrijd Wiki loves PZ.
 
De grot van Poelk vormt de achtergrond voor ‘Kapel’ een gedicht waarin van Strijtem de verbinding maakt tussen het Pajottenland en sneeuw in verre oorden. Leo Van Vreckem maakte deze winterse foto in 2021. De ‘Molens van Ruisbroek’ van Thomas van Steenacker vormen het vertrekpunt voor landschapsdichter Maxime Savoldi. Op beide plaatsen kan je gedurende de poëzieweek het gedicht ontdekken.
 
“Met deze actie willen we poëzie verspreiden naar alle inwoners in de regio” zo legt coördinator Bovenlokale Cultuur, Bea Vansteelandt (ZENDER) uit. “Samen met de dichters trokken we naar de locaties en maakten we ook voor ieder gedicht een filmpje. Door de combinatie van woord, beeld en video ontstaan er nu als het ware overal kleine poëzie-installaties die je overal kan gaan ontdekken, ook op plaatsen waar je niet meteen aan poëzie zou denken. In tijden van corona was het voor vele bibliotheken en cultuurcentra immers niet eenvoudig om een aangepast aanbod uit te werken naar aanleiding van Poëziedag. Door deze actie zorgen we ervoor dat er in iedere gemeente van ons werkgebied (het Pajottenland en de Zennevallei) toch iets te ontdekken valt.”
 
Een aantal gemeenten in onze regio organiseren zelf een activiteiten in het kader van de week van poëzie : Poëzieparcours, wandelingen, poëziewedstrijden om raampoëzie, …Het volledige poëzieaanbod in de streek werd door ZENDER gebundeld en kan je terugvinden via www.poëziepajotzenne.be. Zelf ook poëzie in huis halen? Dat kan! In je lokale bibliotheek of cultuurcentrum kan je de posters en postkaarten gratis afhalen.

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
26 jan 2022
Marc Colpaert
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief