HERNE – Basisscholen mee in het gareel voor interactieve Erfgoeddag

C21

HERNE – Basisscholen mee in het gareel voor interactieve Erfgoeddag

Erfgoeddag_2022__1_
HERNE – Basisscholen mee in het gareel voor interactieve Erfgoeddag - © Deschuyffeleer
 
Erfgoeddag_2022__4_
HERNE – Basisscholen mee in het gareel voor interactieve Erfgoeddag - Meisjesschool Herfelingen - Foto ingezonden
 
Erfgoeddag_2022__6_
HERNE – Basisscholen mee in het gareel voor interactieve Erfgoeddag - Frank Nevens - © Deschuyffeleer
 

Ook Herne voorziet een deelname aan Erfgoeddag op zondag 24 april. Het jaarthema is ‘Erfgoeddag maakt school’. Voor het opzetten van een expo ‘Terug naar de klas van toen’ is gangmaker Frank Nevens in die zin druk in de weer met een project van oude klasfoto’s uit alle scholen van vroeger en nu in de vier dorpskernen en met objecten die eertijds hun plaats hadden in de klas of op de speelplaats. Het wordt een interactieve expo voor alle inwoners die zal doorgaan in het Dominicanessenklooster. Voor het welslagen van het project verlenen zowel de GBS De Regenboog als de VBS De Bloesem als de GO Basisschool Markevallei hun volle medewerking. De GBS De Regenboog fungeert hierbij als pilootschool.

In De Regenboog mochten Tineke Moonens en Frank Nevens vanuit het lokaal bestuur en Christoph Segers als spreekbuis voor alle Hernse scholen het project toelichten. Frank Nevens: “Al enige tijd hebben wij in het Dominicanessenklooster een opstalruimte beheerd door HERinNEring vzw met pareltjes van fotomateriaal en objecten uit onder meer de lokale scholengemeenschappen van vroeger en nu. Het wordt voor de komende Erfgoeddag een stevige uitdaging om op basis van dit assortiment – liefst aangevuld met ook jullie souvenirs uit de oude doos - een zo compleet als mogelijke verzameling te creëren en die samen met randinformatie tentoon te stellen.  

Waar we naartoe willen is voor alle scholen die sinds 1920 - en zelfs daarvoor - in groot-Herne bestaan of er ooit geweest zijn en voor alle schooljaren op zijn minst één schoolfoto in ons erfgoed te kunnen opnemen. Sommige bezitters zullen niet zo dadelijk te vinden zijn om die ‘oude schatten’ af te staan. Geen nood: via de huidige scanning-technologie kunnen wij een perfecte afdruk maken en moet het aangereikte materiaal niet meer fysisch in ons bezit zijn.  Voor de aanlevering van zowel fotomateriaal als erkenbare en tijdsgebonden voorwerpen kan contact worden opgenomen via mail naar erfgoed@herne.be . Het inscannen kan gebeuren ten huize of in het Dominicanessenklooster op de zaterdagen 26 februari en 26 maart telkens van 13 tot 16u.

Parallel met het verzamelen van het materiaal is het ook onze intentie voor iedere foto en object  een maximum aan gegevens te verzamelen. Om dus het wie, waar, wanneer en waarom-verhaal van die erfgoedschatten te kunnen uitschrijven vragen we de ruggensteun van niet alleen de huidige schooldirecties hun lerarenkorps maar ook van erfgoedliefhebbers evenals van ook en vooral de volledige oudere bevolking.

Op basis van het beschikbare beeldmateriaal wordt dan op Erfgoeddag in het Dominicanessenklooster van 12 tot 17u een tijdslijn uitgezet. Ook zal iedere bezoeker ook nog ter plekke de mogelijkheid hebben zijn beeldmateriaal aan te leveren en zijn relevante informatie zelf of door medewerkers te laten optekenen om zo tot een volledig visueel en informatief overzicht te komen van het ‘onderwijsverleden’ in onze gemeente”.

Unieke medewerking vanuit de scholen.

Directeur Christoph Segers (GBS De Regenboog) licht verder toe. “Vanuit De Regenboog zijn wij heel enthousiast over de medewerking aan dit project dat veel méér dan die ene Erfgoeddag zal omvatten. Ook voorgaande jaren al werd in onze klassen het thema ‘Erfgoeddag’ in de kijker  geplaatst. Het jaarthema is de perfecte springplank om onze schoolkinderen bewust te maken van  het schoolleven zoals het was en zoals het thans is. Het is ook een opportuniteit om hen te confronteren met de luxe die er thans bestaat evenals met de luxeproblemen die er inherent aan zijn.

Zo gaat de derde graad terug in de tijd om het schoolleven van toen te beleven. Ze volgen dan les zoals vroeger. Zo zal er werk gemaakt worden van niet alleen godsdienst, taal en rekenen zoals toen maar zal ook het schoonschrift met de kroontjespen, muziek met liedjes van toen, spelletjes op de speelplaats en ook straffen op een andere manier aan bod komen. Een hulpstuk daarbij is een bezoek aan het museum ’t Aloam/Mertensmolen in Viane. Ook zal De Regenboog de andere scholen ideeën en materiaal aanreiken die ook hen te gepasten tijde kunnen van dienst zijn. Hiervoor wordt dan een pedagogische koffer gevuld met allerlei dat verwijst naar ‘vroeger’.

Op dinsdag 26 april gaat ook juf Sandy met haar leerlingen van het 4de leerjaar van GO! Markevallei aan de slag met het reeds verzameld materiaal en op donderdag 28 april is het de beurt aan de leerlingen van de derde klas van juf Rebekka en juf Rienske in De Bloesem”.

Ook gaat De Regenboog nog een tweede koffer vullen. Dit keer evenwel met spullen van nu die dagdagelijks in de school worden gebruikt. Die koffer will de school dan bewaren als tijdscapsule met een openingsdatum binnen pakweg 50 jaar”.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
03 feb 2022
Godelieve Deschuyffeleer
Godelieve Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 12 apr 2024

archief