Opgewekt Pajottenland werkt verder aan klimaatbestendig en energiek landschap

C21

Opgewekt Pajottenland werkt verder aan klimaatbestendig en energiek landschap

1160x
 

Goed nieuws, want de Vlaamse overheid keurde zopas de verlenging van het Strategisch Project Opgewekt Pajottenland goed. Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei, Provincie Vlaams-Brabant en Klimaatpunt slaan de handen hiervoor opnieuw in elkaar met 10 Pajotse gemeenten. Samen timmeren ze verder aan de weg naar een energieneutraal Pajottenland.

De Vlaamse overheid investeert in projecten die een bijdrage leveren aan de verbetering van de ruimtelijke kwaliteit. Meer groen, minder verharding, sterkere steden en een toegankelijkere natuur zijn hierbij de speerpunten. Het project Opgewekt Pajottenland kadert binnen deze doelstelling en krijgt voor het vervolgtraject, dat drie jaar loopt, een subsidie van 300.000 euro. Het is één van de vier projecten dat goedgekeurd werd.

Het Pajottenland is een regio die volop wil gaan voor een energieneutrale toekomst waarin gemeenten, burgers, landbouwers, bedrijven, verenigingen en provincie de handen in elkaar slaan. De afgelopen jaren werd onder de noemer ‘Opgewekt Pajottenland’ volop gewerkt aan een visie rond hernieuwbare energie. Met de goedkeuring van het vervolgtraject wordt de Landschapsvisie 2040 verankerd en uitgerold in de regio. Het zijn de gemeenten Bever, Galmaarden, Gooik, Halle, Herne, Lennik, Liedekerke, Pepingen, Roosdaal en Sint-Pieters-Leeuw die opnieuw meestappen in het project.

 

Landschap als basis

“Regionaal landschap Pajottenland & Zennevallei is enthousiast om met de partners verder te werken aan een energieneutraal Pajottenland met het landschap als basis. De living labs die we gaan oprichten zijn hier al heel concrete voorbeelden van. We werken rond energiek dorp, windlandschap en groenblauwe netwerken”, vertelt Alwin Loeckx, directeur Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei.

 

Gebiedsregisseur

"De voorbije drie jaar hebben we ingezet op hernieuwbare energie, de verbetering van de leefbaarheid in de dorpen en het versterken van de open ruimte door landschapszorg. Het geleverde werk gaan we de volgende drie jaar verderzetten”, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor ruimtelijke planning. "De verankering en uitrol van de visie en het bestendigen van een gebiedsregisseur hernieuwbare energie zijn de concrete volgende stappen.”

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 jul 2022
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 13 jul 2024

archief