HERNE – Castel(complex) maakt zich op voor een tweede (nieuw) leven

C21

HERNE – Castel(complex) maakt zich op voor een tweede (nieuw) leven

Img_4626
HERNE – Castel(complex) maakt zich op voor een tweede (nieuw) leven - Geert Decrem - © Deschuyffeleer
 
Img_4628
HERNE – Castel(complex) maakt zich op voor een tweede (nieuw) leven - Choconelli - © Deschuyffeleer
 

Al enige tijd staken onder Jan Publiek geregeld allerlei denkpistes de kop op over de toekomst van het Castelcomplex van de familie Decrem in het centrum langsheen de Ninoofsesteenweg. Voor de eigenaars is de kogel thans evenwel door de kerk. Het feestzalencomplex sluit met Nieuwjaar definitief de deuren om plaats te maken voor een aantal nieuwe woongelegenheden terwijl Choconelli, de snuisterijenzaak met haar overheerlijke pralines en smaakvolle ijskreem uitbreidt tot een volwaardig ijssalon/theeroom/koffiebar. Zo worden dan ook allerlei geruchten rond het te koop staan van het complex, onenigheid in de familie en het neerleggen van de boeken de kop ingedrukt.

Een locatie met een rijke geschiedenis

Het was in 1992 dat Yvan en Jacqueline Decrem het feestzalencomplex ‘Castel’ van Michel Druez en Rosette Detaye, beiden intussen overleden, aankochten. Dat werd hun tweede zaak in de streek want sinds 1986 runden zij ook al de horecazaak Richelieu in Leerbeek, de huidige Wok Garden.  Na de aankoop onderwierpen zij de feestlocatie met annex café en restaurant aan een grondige make-over. Die renovatie betrof niet alleen de infrastructuur maar wilde ook een nieuwe spirit inluiden voor de exploitatie van beide handelszaken. In Herne kwam het accent te liggen op het uitbaten van een feestlocatie. En de Richelieu van zijn kant werd in 1995 omgebouwd tot een bowling met annex een restauratiegedeelte. Beide locaties naar behoren runnen werd wel een (z)ware uitdaging voor de eigenaars. Gelukkig kregen zij versterking van zoon Bart die was afgestudeerd aan de hotelschool Ter Duinen in Koksijde en kreeg ook de tweede zoon Geert een actieve rol toebedeeld in die familiebedrijven. Beiden werden ingezet in Leerbeek en die samenwerking duurde tot 2008 toen het tijdperk Richelieu werd afgesloten met een verkoop van het pand.

Intussen waren de ouders een jaartje ouder geworden en waren ook de activiteiten van de Castel uit handen gegeven. Het complex werd verhuurd en het handelsfonds werd overgenomen door Manolito Garré. Hij zwaaide er de scepter totdat in 2009 het huurcontract werd verbroken. En zo kwam de Castel leeg te staan.

Zowel bij Bart als bij Geert begonnen in 2010 de horeca-kriebels evenwel weer aan te wakkeren en werd beslist terug leven te pompen in het leeg en desolaat Castelcomplex. In de wel overwogen toekomstvisie kwamen een luik ‘upgrade en renovatie van de infrastructuur’ en een luik ‘welke diensten bieden we aan?’ aan bod.

Die dienstverlening zou zich voortaan vooral toespitsen op groepsevenementen waarbij de Castel als dusdanig de initiatief- of de co-initiatiefnemer zou zijn. In die zin maakten dan ook onder meer en vooral de ‘gezamenlijke communiefeesten’ de ‘ambilunches ‘ en de ‘zondagsbrunches’ hun entrée. Al die jaren heeft het cliënteel die evenementen bijzonder naar waarde weten te schatten.

Een microbe heeft nu éénmaal de neiging heeft om zich te vermeerderen. Ook Sylvie, Geerts partner, zag in 2017 heil in een chocoladezaak in het complex. Zij ging in zee en aan de slag met Valentino en maakte met Choconelli van Castel’s hoofdgebouw een lekkerbekkenpaleis.

En toen kwam Corona…..

De horeca en meer bepaald de feestzalencomplexen kregen het met corona bijzonder zwaar te verduren. Vanaf dag één stonden zij voor een sluiting die eerst voorzien was voor ‘een paar’ weken maar die uiteindelijk uitdeinde tot zo goed als 2 jaar.

Geert Decrem: “Ook voor ons is corona een ramp geweest. Geen inkomsten maar wel veel uitgaven. Het enige voordeel aan die periode is dat wij veel tijd gehad hebben om na te denken over hoe wij de toekomst willen ingaan. Die beslissing heeft veel te maken met  Choconelli en het gegeven dat ook in onze contreien velen het eenvoudig wandelen en fietsen terug hebben ontdekt. En wie wandelen, fietsen, zon en natuur zegt, denkt ook in één tred aan genieten. In mijn ‘vrije tijd’ ben ik mij dan ook gaan toeleggen op het zelf maken van ijskreem en die op een eenvoudige manier aan te bieden. En ja, dat hebben niet alleen mijn familiegenoten weten te waarderen waardoor in de zaak niet alleen de pralines vlot over de toonbank gingen.

Toen de feestzalen eindelijk weer toegankelijk werden was het uiteraard ook bij Castel alle hens aan dek om al die uitgestelde feestelijkheden te kunnen laten doorgaan. Die drukke periode op zich samen met de bijzonder goed lopende Choconelli-verkoop brachten ons terug in een positie waarbij een dag van 24 uur er voor ons eigenlijk 36 zou moeten tellen. Ook broer Bart heeft zich vooral in die coronaperiode sterk ingewerkt in het Miele Experience Center in Mollem waardoor ook zijn ‘vrije’ tijd  bijzonder schaars is geworden. Kortom er dienden terug keuzes gemaakt te worden want wie zei ook weer ‘te veel is trop en trop is te veel’!

De ‘nieuwe’ Castel

Komt tijd, komt raad wordt gezegd. En ja langzaam maar zeker gaat ook bij Castel die kogel door de kerk. In een ‘reconversie’ hebben wij beslist om te stoppen met de uitbating van de feestzaal maar Choconelli naar een hoger niveau te tillen. Wij voorzien de uitbouw van Choconelli die zou gaan van een chocolade zaak – zeg maar pralinewinkel – naar een volwaardige ijssalon/theeroom/koffiebar waar ‘vertoeven’, ‘savoureren’ en ‘genieten’ deel zullen uitmaken van het basispakket.

Wat is al zeker?

Het hoofdgebouw dat dateert uit de 19de eeuw zal blijven kleur geven aan het typisch dorpsbeeld van het centrum. Een gedeelte van de bijgebouwen zal worden omgebouwd als bijkomend ‘Choconell-gedeelte’ om zo plaats te maken voor een degelijke ‘ontmoetingsplek’ waar het aangenaam is te vertoeven. Verder is voorzien dat het overtollige gedeelte zal worden afgebroken om plaats te maken voor een tiental woongelegenheden die zullen kunnen blijven genieten van het groen evenals van het tuin- en vijvergedeelte.

Over het wie, hoe en vooral het wanneer dat zich allemaal zal aandienen is ook voor ons thans nog voorzien van veel vragen en nog iets minder antwoorden. Feit is dat Castel blijft bestaan. Alleen hoe zijn nieuw ‘kostuum’ er zal uitzien is nog niet vatbaar voor publicatie, maar die tijd komt nog”.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
09 dec 2022
Godelieve Deschuyffeleer
Godelieve Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 12 apr 2024

archief