HERNE/BEVER – De brandweer stopt met wespen te verdelgen en het verwijderen van wespennesten

C21

HERNE/BEVER – De brandweer stopt met wespen te verdelgen en het verwijderen van wespennesten

Wespenverdelging
HERNE/BEVER – De brandweer stopt met wespen te verdelgen en het verwijderen van wespennesten - © Deschuyffeleer
 

De brandweerzone Vlaams-Brabant West, die ook de gemeenten van het Pajottenland beschermt, is sinds 1 januari 2023 gestopt met het verdelgen van wespennesten. Die beslissing heeft als doel de beschikbaarheid van de brandweermensen  voor dringende interventies zoals branden en ongevallen te verhogen. Je kan in de zone, die nagenoeg de helft van de provincie Vlaams-Brabant dekt, voor de verdelging van wespen enkel nog een beroep doen op professionele wespenverdelgers. Een uitzondering hierbij is als het gaat over een nest van de Aziatische hoornaar. Vermoed je een nest van dat type te hebben gespot, mail dan naar info@zvbw.be.

De verdelging van een gewoon wespennest kan aangevraagd worden via https://www.wespennest.vlaanderen/  

Via de zoekfunctie van gemeente of postcode komt men dan voor Herne en Bever terecht op  http://www.wespenverdelgingherne.be - 0468 31 28 96 - wespenverdelgingherne@gmail.com

Het is wel verstandig om eerst goed te kijken: een bij is geen wesp.

Heb je (over)last van bijen? Bijen zijn beschermde en nuttige insecten die zeker niet gedood mogen worden. Zoek je een imker in de buurt? Via deze link kan je zoeken op gemeente of postcode. Hier kom je dan terecht op gegevens van imkers die zich vrijwillig daartoe hebben opgegeven. Wegens mogelijke verspreiding van ziektes is iedere imker immers niet gediend met vreemde bijenzwermen.

In principe zijn wespen niet agressiever dan bijen, maar wespen verschijnen graag in de buurt van de mens, op zoek naar allerlei zoetigheid. Die vinden ze onder meer op tafel waardoor er een belangenconflict ontstaat tussen wesp en mens, dat dan soms beslecht wordt met een flinke steek. De honingbij is bruin/zwart van kleur en de wesp geel-zwart. Verder zijn bijen wat meer gedrongen van ‘postuur’ dan wespen, die een lang, rank lichaam hebben, met de beroemde wespentaille.

Wat dan met de klassieke wespennesten?

Eerst en vooral moet je je de vraag stellen of het nest wel hinderlijk is. Wespen spelen, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, een belangrijke rol in onze biotoop. Ze zijn als het ware ‘opruimers’ van de natuur en verlossen ons van een groot aantal andere hinderlijke insecten. Ze ruimen ook mee kadavers op.

Ga dus niet zomaar elk wespennest te lijf, maar laat het enkel verdelgen wanneer je er effectief last van hebt. Let wel: als je geen nest ziet, dan kan een verdelger ook niets doen. Het voor de mens onschadelijke gif dat gebruikt wordt tegen wespen moet rechtstreeks of via een toegangsweg in het nest gebracht worden. Aan die enkele lastige wespen die op de zoetigheid op je terrastafel af komen, kan weinig gedaan worden op vlak van efficiënte verdelging.

Heb je voor jezelf bepaald dat een wespennest echt wel een gevaar of hinder veroorzaakt, dan kan je voor de verdelging ervan op zoek gaan naar een gekwalificeerde verdelger. De website geeft je ook een richtprijs per verdelger.

Wespensteek

Eén steek van een wesp of een bij is meestal niet gevaarlijk, maar kan wel erg pijnlijk zijn. Na een bijensteek blijven de angel en het gifapparaat achter in de huid en het gifapparaat blijft gif afgeven in de huid. De angel moet zo snel mogelijk verwijderd worden met de nagel of door met de botte kant van een mes over de steek te gaan. Wel dient te worden opgelet bij een steek in de mond of de keel. Vermijd dan ook buiten drank uit een blikje te drinken. Ben je toch gestoken bel dan meteen naar het noodnummer 112. Laat het slachtoffer ondertussen op een ijsblokje zuigen om de zwelling tegen te gaan. Bij een allergische reactie bel je eveneens meteen 112. Tekenen van zo’n allergische reactie kunnen zijn: hevige benauwdheid, shockverschijnselen met snelle hartslag en ademhaling of een zware zwelling. Heeft het slachtoffer een adrenalinepen (EpiPen) bij zich? Dan kun je hem of haar helpen om die pen toe te dienen. Door adrenaline verdwijnen de ergste verschijnselen maar de allergie moet verder behandeld worden.

Heb je nog vragen over wespenverdelging, dan kan je die mailen naar de brandweer via https://vlaamsbrabantwest.be/contact/

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
25 mrt 2023
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief