HERNE – Begrafenisplechtigheid Graaf Raoul d’Udekem d’Acoz gaat door in de St-Niklaaskerk in EDINGEN

C21

HERNE – Begrafenisplechtigheid Graaf Raoul d’Udekem d’Acoz gaat door in de St-Niklaaskerk in EDINGEN

Graaf_d_udekem_d_acoz_1____
HERNE – Begrafenisplechtigheid Graaf Raoul d’Udekem d’Acoz gaat door in de St-Niklaaskerk in Edingen - © Deschuyffeleer

Vrijdag 24 maart overleed Raoul Paul Adelin François Xavier Marie Ghislain graaf d'Udekem d'Acoz. Hij werd in Ukkel geboren op 21 april 1935 en is de tweede zoon van baron Charles d'Udekem d'Acoz (1885-1968) en van Suzanne van Outryve d'Ydewalle (1898-1983).

De begrafenisplechtigheid is voorzien in de St-Niklaaskerk in Edingen-centrum op donderdag 30 maart om 11u.

De graaf  huwde met Françoise de Maere d'Aertrycke. Het echtpaar heeft 3 dochters en één zoon. Tot 1988 was hij politiek actief in West-Vlaanderen. Van 1964 tot 1988 was hij  gemeenteraadslid in Ieper. Eind jaren negentig werd hij inwoner van Herne en in 2000 nam hij er onder de vlag van de CVP deel aan de gemeenteraadsverkiezingen. 

In de bestuursploeg van de toenmalige nieuwe burgemeester Kris Poelaert werd hij vierde schepen met bevoegdheden op gebied van milieu, middenstand, landbouw, ruimtelijke ordening en intergemeentelijke samenwerking. Hij kwam niet meer op voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2006. In 2014 is hij in Vlaams-Brabant lijsttrekker van de Vlaamse Christen Partij voor de Vlaamse verkiezingen.

Als gevolg van het huwelijk van zijn nicht jonkvrouwe Mathilde met toen nog  prins Filip werden Raoul en zijn nakomelingen met de titel van graaf vereerd. Raoul d'Udekem is ook ridder in de Orde van het Heilig Graf.

Graaf Raoul d’Udekem d’Acoz, oom van Prinses Mathilde, verkoos eind de jaren negentig het Pajottenland boven de Brusselse grootstad. Net in die periode werden ook de verloving en het huwelijk van zijn metekind aangekondigd. Zijn aankomst in Herne ging dan ook niet onopgemerkt voorbij. Het heuvelachtig landschap en het agrarisch karakter vertoonden veel gelijkenissen met zijn streek van herkomst. Beslissend was evenwel dat het Pajottenland in het middelpunt lag van de verblijfplaatsen van de kinderen.

In eerste instantie vestigde het gezin zich in de Van Laer-villa in de Aerebeek in Herne. Inmiddels werd dit pand ingeruild voor een splinternieuwe woning aan de rand van het centrum van de Herfelingse deelgemeente. De dag van heden blijkt de graaf dan ook goed ingeburgerd in Herne en in Herfelingen in het bijzonder. Hij is dan ook bestuurslid geweest van de seniorenraad en een voormalig lid van onder meer  de culturele vereniging Hernia, de cultuurraad en de milieuraad.  Tot nu was Graaf Raoul d’Udekem d’Acoz ook actief lid van afdeling Edingen van de Orde van den Prince.        

 Graaf Raoul d’Udekem over zichzelf, de adel en zijn familie

“Ik ben graag bij de mensen en ik leer altijd graag. Als men naar mensen luistert en met hen praat, leert men altijd wel iets bij. Mijn directe familie bestaat uit mijn echtgenote, onze vier kinderen en hun partners en hun kinderen. Allen zijn tweetalig. Voor hen ben ik ‘Bonpapa’. Ik ben ook peter van prinses Mathilde omdat zij de oudste dochter is van mijn broer Patrick. Heel veel contacten met haar heb ik niet. Een bezoekje aan het koningspaar brengt men zomaar niet. Al die verplichtingen zijn gezien onze leeftijd niet altijd evident om na te leven.

Het adagium ‘noblesse oblige’ moet steeds voor ogen gehouden worden. Het mag weliswaar niet gezegd maar ook niet vergeten worden. Het betekent vooreerst eerbied voor de evenmens, proberen om een oprecht klimaat te scheppen. Als je iemand een plezier kan doen, doe het dan zelfs als niemand het te weten komt. Dat dienstbetoon is vooral geldig op het platteland. In de grote centra is dat veel meer kunstmatig. De adel evolueert. Vroeger trouwde de adel steevast onder mekaar. Nu wordt daar geen punt meer van gemaakt. Jonge edellieden van nu studeren ook haast allemaal en komen zodoende veel meer in contact met jongeren uit de burgerij. Ook de mensen van adel dienen zich aan te passen. Met moderne begrippen als transparantie en communicatie heeft een deel van de noblesse het nog ietwat moeilijk maar er wordt serieus aan gewerkt”.

Ere-schepen

In Herfelingen was hij een ‘aangename en vriendelijke’ verschijning. In 2014 besliste de Hernse gemeenteraad gewezen schepenen en gemeenteraadsleden met een zekere anciënniteit de titel van ere-schepen en ere-gemeenteraadslid toe te kennen. Uiteindelijk bleken hiervoor 10 vroegere schepenen waaronder graaf d’Udekem d’Acoz in aanmerking te komen. Burgemeester Kris Poelaert stelde toen dat “de toekenning van die eretitel dient gezien te worden als een erkenning, een waardering en vooral een blijk van dankbaarheid voor de jarenlange expertise, de beschikbaarheid en het positief engagement bij het daadwerkelijk uitbouwen van het beeld van Herne zoals het nu is”.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 mrt 2023
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 30 sep 2024

archief