Goed begonnen is half gewonnen is ook het uitgangspunt van Digipunt BEVER

C21

Goed begonnen is half gewonnen is ook het uitgangspunt van Digipunt BEVER

Start_digipunt_bever_april_2023__1_
Goed begonnen is half gewonnen is ook het uitgangspunt van Digipunt BEVER - © Deschuyffeleer
 
Start_digipunt_bever_april_2023__2_
Goed begonnen is half gewonnen is ook het uitgangspunt van Digipunt BEVER - © Deschuyffeleer
 
Start_digipunt_bever_april_2023__3_
Goed begonnen is half gewonnen is ook het uitgangspunt van Digipunt BEVER - © Deschuyffeleer
 
Start_digipunt_bever_april_2023__4_
Goed begonnen is half gewonnen is ook het uitgangspunt van Digipunt BEVER - © Deschuyffeleer
 

Sinds maart is in Pajottenland-West (PjW) het project Digibanken actief. Met dat project willen Vlaanderen, een reeks vormingscentra en de gemeenten Bever, Galmaarden, Lennik, Roosdaal, Liedekerke en Affligem de digitale kloof onder de inwoners dichten door digitale ondersteuning (Digipunten), opleiding (Smartcafés) en een uitleendienst voor de meest kwetsbaren aan te bieden.

Donderdag was voor de eerste keer de plaats van afspraak Plosje 10 in Bever. Acht geïnteresseerden maakten gebruik van het aanbod en kregen via de digidokters - lees specialisten-lesgevers van Avansa  Halle-Vilvoorde - hulp op maat bij het gebruik van vooral hun smartphone en de daaraan gekoppelde applicaties. Alle hulp en begeleiding was er voor iedereen en volledig gratis.

Projectcoördinator (Copact Coaching) Patrick De Rycker was meer dan tevreden met de opkomst. Die acht mensen zijn allen naar huis gegaan met een betere kennis van het internet- en smartphonegebruik en allen zijn vooral een stap verder gekomen om de schrik te overwinnen om iets fout te doen. Het doel om ‘digitalitis’ te voorzien van een adequate behandeling is dan ook één van onze doelstellingen.

Algemene vaststellingen

Het responderende publiek was hoofdzakelijk onder te brengen onder het segment ‘senioren’. Er waren zoveel mannen als vrouwen. Hun verzuchtingen gingen vooral in de richting van digitaal betalen, bestellen, publieke documenten raadplegen, reserveren, het burgerprofiel raadplegen, facetimen, itsme, het gebruik van de kaartlezer, …. heel gevarieerd dus. Ook het wantrouwen in het systeem is acuut en vertolkte zich via vele vragen over phishing, bedrieglijke en ongewenste mails, hoe ze erkennen en vooral hoe ze weren.

Digipunt Bever

‘Digipunt Bever’ is wel en goed gestart. Patrick De Rycker: ‘Vanuit het project Digibanken willen we kost wat kost het accent leggen op de voordelen die de digitalisering de samenleving te bieden heeft maar ook de burger vooruit helpen in het bewandelen van die soms hobbelige digitale weg. Met het e-inclusief opzet van ‘Digibanken’ willen wij alle burgers meekrijgen, ook de meest kwetsbare. Ons engagement is in twee jaar tijd 1000  één-op-één-vormings- en begeleidingsmomenten realiseren op plaatsen en locaties die haalbaar zijn voor iedereen om zó er voor te zorgen dat alle burgers de kans krijgen om zich meer digitaalvaardig te maken en om ook zó in geen (digitaal) sociaal isolement te geraken”.

In Bever zijn de eerstkomende ontmoetingsdagen nu vastgelegd op donderdag 25 mei en maandag 26 juni telkens van 13 tot 15u.  Niets belet je om ook andere digipunten te bezoeken. Hiervoor wordt verwezen naar digibankpajottenlandwest.be – Samen naar digitale inclusie ."

Vrijwilligers welkom

Om alles in goede banen te leiden zijn de coördinatoren nog op zoek naar gemotiveerde vrijwilligers om de partners van het project te ondersteunen bij het leerproces. Je hoeft geen IT-genie te zijn: een goede motivatie, redelijk vlot kunnen werken met een smartphone en/of laptop, geduld, goed kunnen luisteren en respect voor de anderen volstaan meestal om in het team te worden opgenomen.

Nadere info:  https://digibanken.vlaanderen.be/digibanken/digibank-pajottenland-west  

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 apr 2023
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 12 apr 2024

archief