HERNE - Sprokkels uit de gemeenteraad en de raad maatschappelijk welzijn van 28 juni

C21

HERNE - Sprokkels uit de gemeenteraad en de raad maatschappelijk welzijn van 28 juni

00_gemeente_en_ocmwraad_herne_2021
HERNE - Sprokkels uit de gemeenteraad en de raad maatschappelijk welzijn van 28 juni - © Deschuyffeleer
 

Klachtenbehandelingssysteem

De raadsleden namen kennis van het jaarlijks verslag over de behandelde klachten in het  gemeentelijk klachtenbehandelingssysteem. Er werden 14 klachten ontvangen waarvan er 7 werden behandeld. Die hadden immers betrekking op de gemeentelijke betrokkenheid en verantwoordelijkheid. De overige 7 werd eveneens een passend gevolg voorbehouden door ze onder meer over te maken aan de betrokken autoriteit of persoon. Ook dergelijke zaken worden door de gemeentelijke diensten verder opgevolgd. Volgens fractieleider Paul Beyl van Kwadrantplus was het wel positief dat er over het doven van de openbare verlichting tijdens bepaalde nachten alsnog geen klachten werden ontvangen. Hij vond dan ook dat in het kader van de noodzakelijke besparingen die lijn in de toekomst zou kunnen doorgetrokken worden met daarbij toch ook wel enige aandacht voor het voorzien van verlichting op gevaarlijke punten. Burgemeester Kris Poelaert kon meedelen dat een provinciale bevraging van de lokale besturen in opdracht van de gouverneur heeft aangegeven dat er in dit verband geen merkelijke stijging van de onveiligheid valt waar te nemen. Onder de bevolking echter leeft blijkbaar wel een perceptie van toegenomen onveiligheid wat besturen dan weer neigt de uren van het doven van de verlichting te beperken. Ook vanuit de politie wordt gemeld dat het doven van de verlichting tot nu toe geen merkbare stijging van het aantal diefstallen heeft aangetoond. Vanuit het provinciaal agentschap Wegen en Verkeer werd het gemeentebestuur wel aangesproken om in het kader van de verkeersveiligheid op de kruispunten en de gevaarlijke bochten op de gewestwegen toch de openbare verlichting te laten branden. Volgens de burgemeester valt dit wel te overwegen doch dat blijkt moeilijk haalbaar te zijn omdat de in aanmerking te nemen segmenten geïncorpereerd zijn in een langer en ruimer traject en vrij moeilijk af te koppelen zijn. Overigens zou het verledden van de openbare verlichting ook al in 2028 kunnen klaar zijn, dat is twee jaar eerder dan in het programma voorzien.    

Vrijwillige fusie

In het kader van de voorgenomen fusie van de gemeenten Herne, Galmaarden en Gooik namen de raadsleden ook kennis van een eerste nog relatief beperkt syntheseverslag over de stand van zaken en de verdere stappen. Het is zo dat het college van burgemeester en schepenen hen periodiek wenst op de hoogte te houden van de werkzaamheden van de transitiemanager en van de verschillende stuur- en werkgroepen en hen daarbij ook actief wil betrekken. Burgemeester Kris Poelaert kon er aan toevoegen dat er nu op basis van de kloofanalyse verder aan een visievorming, aan een financieel traject en aan zowel interne als externe communicatie wordt gewerkt waarbij er in september een terugkoppeling wordt voorzien naar de raadsleden.

Paul Beyl liet daarbij optekenen dat de uiteenzetting van prof. Filip Derynck tijdens het fusiecafé hem aangenaam verrast had en hij zo overtuigd is geraakt van de noodzaak van de fusie.

Autonoom Gemeentelijk Bedrijf

Een gunstig advies van de raadsleden was er voor de vastgestelde jaarrekening 2022 van het Autonoom Gemeentelijk Bedrijf (AGB) dat de sporthal beheert. Schepen voor Financiën Lieven Snoeks kon meegeven dat die rekening werd afgesloten met een winst van 4.571€, die overigens volledig wordt uitgekeerd aan de gemeente als enige aandeelhouder. De initieel voorziene werken aan het dak werden wel verschoven naar later. De openstaande schuld aan de gemeente bedraagt 30.744€, dit ter financiering van eerdere investeringen.

Opmerkelijk zijn de beduidend gestegen kosten voor gas en elektriciteit. Die kwamen te liggen op 68.678€, wat ongeveer 46.000€ meer is dan de jaarlijkse kosten tijdens de précoronajaren. Inmiddels zijn de energietarieven evenwel terug gedaald en is die uitgavepost terug onder controle. Die meerprijs voor 2022 werd wel volledig opgevangen door het lokaal bestuur via het systeem van de prijssubsidies. Zo diende geen extra bijdrage aan de gebruikers gevraagd te worden maar wordt wel voorzien dat vanaf het komend najaar de tarieven voor het gebruik van de sporthal zullen stijgen mat 10%.

Vooral door de stijging van de prijssubsidies werd er wel een fors hogere inbreng van de gemeente ten opzichte van 2021 genoteerd: 98.914€ in de plaats van 61.747€. Ook de bijdragen van de verenigingen (35.290€) klommen geleidelijk terug richting précoronatijden.

Ook de fiscale rekening van het AGB met een balanstotaal van 114.754€ en met een afgesloten resultatenrekening van 4.571€ werd goedgekeurd.

Schepen voor Sport en Milieu Kris Degroote blikte in de toekomst en bekijkt of de verwarming op gas in de sporthal ook niet zou kunnen vervangen worden door een combinatie van warmtepompen. Ook aan de verledding wordt gewerkt. En dat alles zou op termijn de energiekosten kunnen doen dalen.      

Jaarrekening

Schepen Lieven Snoeks leidde de raadsleden ook doorheen de vast te stellen geïntegreerde jaarrekening 2022.

Aan de uitgavenzijde bedroegen de exploitatiekosten of de kosten voor de dagelijkse werking  9.896.865€. Opvallende posten daarbij zijn de uitgaven voor de afvalverwerking (515.806€), de elektriciteitsfactuur voor openbare verlichting (231.584€), de personeelskosten (5.074.129€) en de werkingskosten van de dienst Welzijn, eerder beter gekend als het OCMW (447.402€). Door de energiecrisis bedroeg de elektriciteitsfactuur derhalve meer dan het dubbele in 2021. Ongeveer 2/3 van de totale stijging van de werkingskosten blijkt te verklaren door de gestegen kosten voor nutsvoorzieningen. “Het ’s nachts doven van de openbare verlichting is dus een maatregel die zeker positieve financiële effecten zal genereren”, benadrukte de schepen. “Uiteraard betekende ook de inflatie van meer dan 10% een stevige slok op de borrel. Quasi alle aankopen werden duurder maar de grootste impact hiervan was kregen we te verwerken op de lonen omdat er maar liefst 5 loonindexeringen werden doorgerekend. Vooral daardoor maakten de personeelskosten 51% van de totale exploitatie-uitgaven uit.” Ook de werkingskosten van de dienst Welzijn namen toe met 30% en die zijn vooral toe te schrijven aan de stijging van de kosten van de nutsvoorzieningen. De toegestane steunen bedroegen 447.402 euro, dit is 121.496 euro meer dan het jaar ervoor en dit heeft voornamelijk te maken met het toenemend aantal mensen die door de energiecrisis bij het OCMW komen aankloppen omwille van financiële problemen en de toegekende steunen voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Tegenover die uitgaven staan wel subsidies van de centrale overheid.

Aan de kant van de inkomsten worden lichte stijgingen genoteerd ten gevolge van de inflatie met hogere inkomsten uit de aanvullende personenbelasting, de onroerende voorheffing en het Gemeentefonds en van de stijging van de belasting op leegstaande woningen. In het domein van de afvalverwerking verwierf het bestuur inkomsten uit de verkoop van huisvuilzakken (175.000€), het recyclagepark (83.000€) en de milieubelasting (186.000€). “Tegenover de kosten voor de afvalverwerking (515.806€) betekent dit evenwel dat er nog steeds meer dan 70.000€ ontbreekt om de afvalkost te dekken”, aldus nog de schepen.

In totaliteit bedroegen de inkomsten bij de exploitatie 11.068.483€ wat dan na aftrek van de kosten een positief exploitatiesaldo oplevert van 1.171.617€.

Bij de investeringen vormen de kosten voor het heraanleggen van het stationsplein en -parking met de volledig vernieuwde fietsenstalling en de fietskluizen een grote brok om slikken. “Maar samen met de renovatie en de herinrichting van het stationsgebouw door de vzw De Okkernoot beschikt Herne nu over een stationsomgeving de 21ste eeuw waardig”, merkte de schepen op.

Andere realisaties waren het vernieuwen en het herstellen van verschillende straten, het inrichten van het afvalstraatje in Sint-Pieters-Kapelle, de twee nieuwe klaslokalen in de GBS De Regenboog in Herfelingen en de restauratiewerken in het Dominicanessenklooster om er mettertijd een foodhub te kunnen huisvesten. Ook het programma voor het verledden van de openbare verlichting werd verder uitgevoerd. De technische dienst dan weer kreeg de beschikking over een nieuwe lichte vrachtwagen en ook werd een ruimtelijk uitvoeringsplan opgestart om een volledige appartementisering van onze dorpscentra tegen te gaan. Tevens kocht de gemeente de zaal De Kring aan, werd er een nieuwe Ledverlichting geplaatst rond het kunstgrasvoetbalveld aan de Hernekouter en kwam er een nieuwe dubbele schuifdeur in de bibliotheek.

Langs de inkomstenzijde waren er wel de subsidie voor de aankoop van De Kring en de tussenkomsten voor het Lokaal Energie- en Klimaatpact en vanuit het Plattelandsfonds.

Het investeringssaldo kwam zo te liggen op -2.323.018€.

Voor de aankoop van De Kring werd een lening aangegaan van 650.000€ waardoor de uitstaande schuld licht steeg naar 7.122.183€.

Het budgettair resultaat van het dienstjaar 2022 werd zo vastgesteld op -1.020.670€. Door dit bedrag af te trekken van de reserve opgebouwd tijdens de vorige dienstjaren bedraagt het beschikbaar budgettair resultaat thans 3.016.562€. En met een autofinancieringsmarge van 611.630€ beschikt Herne nog over marge om toekomstige leningen te kunnen aangaan om investeringen te financieren.

“Wat er eerst uitzag als een financieel annus horribilis omwille van de hoge inflatie en de energiecrisis werd uiteindelijk omgeturnd naar een jaar waarin de uitgaven onder controle werden gehouden, waarin de ontvangsten de uitgaven volgden en er een inhaalbeweging in investeringen werd ingezet, dit na enkele verloren coronajaren. Ik kan u meegeven dat ons bestuur verder deze ingeslagen weg van een duurzaam financieel beleid zal bewandelen. Dit met de bedoeling onze inwoners te geven wat ze verdienen: een beleid voor de mensen met de nodige financiële bedachtzaamheid”, besloot de schepen zijn uiteenzetting.

De jaarrekening werd door de raadsleden zonder enige opmerking vastgesteld.

Bibliotheek

In het kader van het evolueren naar een klimaatneutrale gemeente en van de CO²-uitstoot van het gemeentelijk patrimonium te verminderen wil het bestuur thans een combinatie van warmtepompen laten installeren in de openbare bibliotheek Petrus Naghel. Zo kan dan de centrale verwarming worden weggenomen. De raadsleden keurden daartoe de lastvoorwaarden en de gunningswijze van de opdracht goed.

Schepen voor Milieu Kris Degroote gaf aan dat er in de schoot van het bestuur ook aan gedacht wordt het restbedrag van de beduidend lager uitgevallen kosten voor het aanbrengen van de dubbele beglazing nog aan te wenden voor bijkomende energiebesparende maatregelen. Ook wordt uitgekeken naar het plaatsen van zonnepanelen op het dak wat dan kan leiden tot het kostenbesparend ter plaatse verbruiken van de zo opgewekte energie.

Vastgoedinformatieplatform

De raadsleden stemden eveneens in met het aansluiten bij het Vlaams Vastgoedinformatieplatform om vragen van vooral notarissen en vastgoedmakelaars over onroerende goederen efficiënt en veilig te kunnen beantwoorden. Dat Vastgoedinformatieplatform is een elektronisch informatiesysteem voor het ontsluiten, het samenvoegen en het veilig kunnen delen van gegevens van vastgoedinformatie en vastgoeddossiers tussen bronhouders en aanvragers zoals in eerste instantie vooral notarissen en vastgoedmakelaars.

Het komt de gemeente toe op verzoek van aanvragers via het Vastgoedinformatieplatform de gewenste vastgoedinformatie te verzamelen en de vastgoeddossiers te ontsluiten. Dat brengt voor de gemeente evenwel een administratieve werklast en bijhorende kost mee. Het bestuur wil nu vanaf 12 september 2023 al die kosten op de aanvragers verhalen en voorziet daartoe een retributie van 100€ per vastgoeddossier.

Varia

Paul Beyl stelde voor om in afwachting van de definitieve herinrichting van het Centrum al een aanzet daartoe te geven door het voorzien van een beperkte vergroening. Burgemeester Kris Poelaert kon meedelen dat werk wordt gemaakt van het uitvoeren van de eerder gemaakte afspraken. Zo zijn de bloembakken besteld en ook al geleverd. Ook komt er ter hoogte van De Kring een terras van haast 50 m² met rolstoeltoegankelijkheid zowel naar het terras als naar de zaal. Ook werd in ket kader van het versterken van handelskernen een subsidieaanvraag ingediend waardoor 50% van de kosten zou kunnen gerecupereerd worden.

Frank Nevens, de voorzitter van de gemeenteraad, riep de raadsleden op om op woensdag 19 juli om 20 u informeel samen rond de reeds ingediende dossiers voor de burgerbudgetten te gaan zitten om zo een eerste impressie te kunnen bekomen van de voorgestelde projecten van Herfelingen, Kokejane en Herne. Voor Sint-Pieters-Kapellen loopt de indientermijn nog tot 9 augustus.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
30 jun 2023
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 04 mei 2024

archief