KESTER - Feest bij de Gilde van het Paardenvolk en ze krijgen binnenkort een standbeeld

C21

KESTER - Feest bij de Gilde van het Paardenvolk en ze krijgen binnenkort een standbeeld

Edite_gooik_processie_2__kopie_
Feest in Kester.- Foto Marc Colpaert
 
Edite_gooik_processie_4__kopie_
Feest in Kester.- Foto Marc Colpaert
 
Edite_gooik_processie_3__kopie_
Feest in Kester.- Foto Marc Colpaert
 
Edite_gooik_processie_6__kopie_
Feest in Kester.- Foto Marc Colpaert
 
Edite_gooik_processie_7__kopie_
Feest in Kester.- Foto Marc Colpaert
 
Edite_gooik_processie_5__kopie_
Feest in Kester.- Foto Marc Colpaert
 
Edite_gooik_processie_8__kopie_
Feest in Kester.- Foto Marc Colpaert
 
Edite_gooik_processie_9__kopie_
Feest in Kester, op weg naar de zaal.- Foto Marc Colpaert
 
Edite_gooik_processie_10__kopie_
Feest in Kester.- Foto Marc Colpaert
 
Edite_gooik_processie_12__kopie_
Directeur Gerda Jacobs kreeg kleurpotloden voor de schoolkinderen.- Foto Marc Colpaert
 
Edite_gooik_processie_14__kopie_
Marc toonde de sleutelhanger die ze gingen uitdelen.- Foto Marc Colpaert
 
Edite_gooik_processie_13__kopie_
Feest in Kester, zeker nu bekend werd gemaakt dat de processie een standbeeld krijgt.- Foto Marc Colpaert
 

Op  zaterdag 16 september had de Gilde van het Paardenvolk samen met de Kesterse gemeenschap en de partners van Herfelingen en Oetingen iets heel speciaal te vieren. De Heilige Drievuldigheidsprocessie, ook bekend als de Paardenprocessie van Kester, behoort voortaan immers tot Vlaanderens immaterieel erfgoed. En dat werd even gezellig gevierd, eerst in de de Sint-Martinuskerk van Kester,  dit  samen met de parochies van Herfelingen en Oetingen voor een misviering.  De Sint Martinusfanfare van Kester zorgde voor de muzikale ondersteuning, aangevuld met een klein koor waar trouwens ook ereburgemeester Michel Doomst en zijn vrouw aan het meezingen waren.  Op het einde van de misviering nodigde de Gooikse priester alle anwezigen uit om verder te gaan vieren in Ons Huis. Die brave man wist echter niet dat deze zaal enkel toegankelijk was voor wie zich voordien inschreef. Dus kwamen er heel wat meer mensen opdagen dan voorzien, maar dat was niet dadelijk een probleem. Al vreesden de organisatoren wel even of ze voldoende glazen in voorraad hadden. 

In de zaal nam de voorzitter van het Paardenvolk Patrick Van Schepdael het woord. Hij bedankte iedereen en schetste nog even hoe de processie ooit ontstond. "Sommige mensen weten dit misschien niet, maar de processie is ontstaan omdat onze streek geteisterd werd door de pest. Gelukkig bleven ze in dit deeltje van het Pajottenland relatief gespaard van deze gruwel. Uit dankbaarheid organiseerden ze vanaf dan elk jaar een processie. 
Nadien kwam de commandant Marc Van Hoegaerden nog iets vertellen. "Wat zou Kester zijn zonder processie, maar wat zou de processie zijn zonder jullie. Met plezier overhandig ik aan directeur Gerda Jacobs 210 doosjes met kleurpotloden voor de schoolkinderen, als dank voor de mooie tekeningen die ze van de processie hebben gemaakt en die hier in de zaal overal ophangen. Ook gaan we straks aan de volwassen mensen een sleutelhanger als geschenk geven", aldus Marc.
Nadien was er nog de overhandiging van de officiële erkenning dat de processie vanaf heden deel uitmaakt van Vlaanderens immaterieel erfgoed. 

Ook schepen Jonas De Maeseneer mocht als schepen van cultuur een woordje 'placeren'. Hij is zelf opgegroeid in Kester en bracht nog het leuke nieuws mee dat de gemeente tegen volgend jaar er gaat voor zorgen dat er een standbeeld zal geplaatst worden, ter hoogte van de kerk van Kester. Dit als eerbetoon aan de processie. Hij riep dan ook alle Gooikse kunstenaars op om hun ideeën naar voren te brengen. Binnenkort zal er hiervoor een oproep verschijnen. En dan was het tijd om nog wat na te praten in de zaal. 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 sep 2023
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 09 okt 2024

archief