REGIO - En de nieuwe naam voor de fusiegemeente is ..... Pajottegem

C21

REGIO - En de nieuwe naam voor de fusiegemeente is ..... Pajottegem

20231214_211729__kopie_
DE nieuwe naam is Pajottegem.- Foto Marc Colpaert
 
Op donderdag 14 december werd om 21 uur de nieuwe naam van de fusiegemeente bekend gemaakt, vanaf 2025 zal de naam Pajottegem zijn. Er was in de voorbije weken al heel wat tegenstand van verschillende verenigingen uit het Pajottenland om de naam Pajottegem niet te gebruiken. 
 
Uit de namen Glooiingen, Heidemark, Mooigem, Pajottegem en  Reinsberge mochten de inwoners van Galmaarden, Gooik en Herne kiezen welke naam ze voor de fusiegemeente wilden. Ondertussen hebben niet minder dan 5.600 inwoners gekozen en de nieuwe naam is 
De inwoners van Galmaarden, Gooik en Herne hebben gekozen.
Pajottegem is de nieuwe naam van de fusie tussen Galmaarden, Gooik en Herne. Dat hebben de inwoners beslist. Deze nieuwe naam is een overkoepelende naam, wat verplicht wordt door de Vlaamse overheid bij fusies van gemeenten. De 12 dorpen behouden hun naam.
 
Participatie bij keuze nieuwe naam
De lokale besturen van Galmaarden, Gooik en Herne gingen, na de principiële beslissing tot fusie, op zoek naar een nieuwe fusienaam. Ze deden hiervoor een oproep bij de inwoners, die tussen 27 september en 15 oktober 2023, een naam konden indienen. Er werden meer dan 1.230 voorstellen ingediend. Na een eerste selectie (o.a. dubbele namen, namen die verwijzen naar een (deel)gemeente, …) bleven er meer dan 400 unieke naamvoorstellen over.
Er werden in totaal 48 unieke namen geselecteerd. De gezamenlijke selectiejury koos, na stemming en debat, uit de 48 namen van de lokale selectiejury, de 5 beste namen. Tussen 1 en 15 november 2023 konden alle inwoners vanaf 16 jaar stemmen op hun favoriete naam: Glooiingen, Heidemark, Mooigem, Pajottegem of Reinsberge. Ludo Persoons, burgemeester van Galmaarden: “Elk van onze 12 sterke, levendige dorpen kan zijn naam en identiteit behouden, onder de overkoepelende naam Pajottegem.”
 
 
Stemming definitieve naam
 
De 3 besturen kozen bewust voor een grote inbreng van de inwoners bij de naamkeuze, waarbij de uitslag van de stemming bindend zou zijn. Pajottegem, haalde het met 37,72% van de stemmen, op een tweede plaats stond Heidemark. Tijdens de finale stemronde werden er in totaal 5.225 geldige stemmen, digitaal en op papier, uitgebracht. Gunther De Wilde, burgemeester van Gooik: “De inwoners waren bewust bezig met de nieuwe naam. Die betrokkenheid toont dat mensen samen willen bouwen aan onze nieuwe gemeente.”
 
Gemeente Pajottegem
Pajottegem wordt mee opgenomen in de definitieve fusiebeslissing die op donderdag 21 december 2023 voorligt bij de gemeenteraden van Galmaarden, Gooik en Herne. Daarna wordt de naam opgenomen in het gezamenlijk voorstel tot fusie dat wordt ingediend bij de Vlaamse Regering. Het uiteindelijke fusiedecreet zal de definitieve naam van de nieuwe gemeente bevatten. Het Vlaams Parlement buigt zich, begin 2024 over de naam van deze nieuwe fusiegemeente. Op dat moment wordt de naam van de nieuwe gemeente definitief. Vanaf 2025 is Pajottegem dan een feit. De gemeenten Gooik, Galmaarden en Herne bestaan dan niet langer als aparte entiteiten, maar als een fusiegemeente met 12 sterke dorpen. De postcodes blijven behouden. De nieuwe gemeente wordt in oppervlakte de grootste van Vlaams-Brabant. Kris Poelaert, burgemeester van Herne: “Zodra de fusie op de gemeenteraden is goedgekeurd, kunnen we, samen met de inwoners en medewerkers, verder werken aan de toekomst van de nieuwe gemeente.”                                                                                    
 
 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
14 dec 2023
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief