REGIO - Drie gemeentebesturen kiezen samen voor fusie Pajottegem

C21

REGIO - Drie gemeentebesturen kiezen samen voor fusie Pajottegem

20231214_211729__kopie_
De fusie is een feit. - Foto Marc Colpaert
 
Op donderdagavond was er op hetzelfde uur een gemeenteraad in Gooik, Galmaarden en Herne. Het belangrijkste punt op die vergadering was het al dan niet stemmen voor of tegen een fusie. Ook al deden de andere partijen hun uiterste best om argumenten te vinden tegen de fusie, de drie CD&V-meerderheden hielden het been stijf en stemden voor de fusie. Nochtans verklaarde burgemeester Ludo Persoons uit Galmaarden. "Wij zullen geen rijke gemeente zijn na de fusie". Integendeel vanaf 2025 heeft de gemeente Pajottegem minstens 20 miljoen  euro schulden. 

 De gemeenteraden van Galmaarden, Gooik en Herne keurden op donderdag 21 december 2023, tijdens de laatste zitting van het jaar, de fusie tussen de 3 gemeentes definitief goed. Na de principiële beslissing tot vrijwillige fusie in maart en april 2023 werd er een intensief traject afgelegd waarbij de drie besturen elkaar op alle vlakken leerden kennen. Er werd een profielfoto van elk van de besturen opgemaakt om de belangrijkste verschillen te detecteren en weg te werken.

 
 
Het fusiedossier voor Pajottegem wordt nu ingediend bij de Vlaamse Regering. Zij nemen de definitieve beslissing over onze samenvoeging van 1 januari 2025. Onze nieuwe gemeente zal Pajottegem heten, zal bestaan uit 12 dorpen van in totaal ongeveer 120km² groot en meer dan 24.000 inwoners tellen. Aangezien er een akkoord is voor eind 2023, kan de nieuwe fusiegemeente gebruikmaken van de huidige voorwaarden en ondersteuning die de Vlaamse overheid aan een fusie verbindt, zoals de fusiebonus van nagenoeg 5 miljoen euro. De burgemeesters van de 3 gemeenten zijn blij met de goedkeuring, maar beseffen dat er nog veel werk op de plank ligt.
 
 
In de loop van volgende week valt er een volgende fusiekrant in de bus die het fusiedossier nog eens overzichtelijk samenvat. Ook in 2024 zetten we de participatie- en informatierondes voor onze burgers voort.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
21 dec 2023
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 23 mei 2024

archief