GALMAARDEN - Daniel Fonteyne(VB) was niet echt tegen een vrijwillige fusie, maar niet op deze manier

C21

GALMAARDEN - Daniel Fonteyne(VB) was niet echt tegen een vrijwillige fusie, maar niet op deze manier

Th
Daniel Fonteyne, gemeenteraadslid voor het Vlaams Belang deed op de laatste gemeenteraad van 2023 zijn uiterste best om de CD&V meerderheid er van te overuigen om tegen de fusie te stemmen. "Vandaag ligt het voorstel tot definitieve beslissing tot vrijwillige fusie van Galmaarden Gooik en Herne voor. Het is een voorstel die verstrekkende gevolgen gaat hebben voor onze gemeenschap. "Voor we overgaan tot de stemming (waarvan we het resultaat eigenlijk al weten) wil ik verduidelijken waarom ik tegen deze “vrijwillige” fusie stem",zei Daniel. Maar het had geen zin de fusie is een feit.
"Vooreest ben ik niet tegen een mogelijke fusie. In een gezonde democratie, is het van cruciaal belang dat de stem van het volk gehoord wordt. Het feit dat ons dit fundamenteel recht wordt ontzegd, dit roept vragen op over de legitimiteit van het fusieproces. De bevolking heeft het recht betrokken te worden bij zulke beslissingen, welke een grote impact heeft en zal hebben op onze gemeenschap. Het is niet door een paar fusiecafés te organiseren dat de bevolking heeft mogen mee beslissen. Het laatste fusiecafé in Galmaarden, waren er amper een 30-tal mensen aanwezig. Een aantal mensen gaven als reden op, we hebben daar toch niets over te zeggen.
Een volgende bezorgdheid is de onduidelijkheid over de financiële implicaties van de fusie; We weten nu al dat er nog heel wat kosten op ons afkomen waarvan nu nog geen berekening is gemaakt, denk maar aan de huisvuilophaling.
We hebben inderdaad inzage gekregen in een aantal documenten, zoals de kompasnota, de visietekst, het dienstverleningsmodel en het organogram (macrostructuur). We kregen de documenten op 9 december terwijl we de technische uitleg hierover kregen op 14/12, veel tijd om dit na te kijken kregen we niet, bewust of onbewust. Wel blijkt dat de compasnota van Probis heel veel lijkt op vorige werken.
Nog een niet onbelangrijk punt is mijn twijfel over de “vrijwillige” fusie. Vanaf het begin van deze saga, dat eigenlijk al teruggaat naar de vorige legislatuur, waar er al gesprekken plaatsvonden, krijgen we nu meer en meer de indruk dat er een druk is geweest vanuit het partijbestuur van de Cd&v. Een fusie moet gebaseerd zijn op het algemeen belang en niet op partijpolitieke belangen.
 Een ander heikel punt is de naamkeuze “Pajottegem” Het is zorgwekkend dat amper 10 % van de inwoners voor deze naam heeft gekozen, wat duidt op een gebrek aan draagvlak in de gemeenschap. Zelf zijn er mensen die nog andere namen hebben opgegeven. Als Pajottegem

gekozen werd als “the best of the rest” is bijgevolg de gekozen naam niet representatief. Daarom beste collega’s wil ik jullie nog vragen om eens goed na te denken vooraleer jullie “ja” gaan stemmen en slaafs het bestuur volgen", aldus Daniel Fonteyne. 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
21 dec 2023
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief