HERNE - Een infomoment over de waterbeheersingswerken op de Mark in het gemeentehuis

C21

HERNE - Een infomoment over de waterbeheersingswerken op de Mark in het gemeentehuis

Editie_herne_overstroming_water_2__kopie_
Mensen van de VMM kwamen meer uitleg geven.- Foto Marc Colpaert
 
Editie_herne_overstroming_water_3__kopie_
De plannen van de overstromingsgebieden.- Foto Marc Colpaert
 
Op donderdagavond kwamen ongeveer 15 mensen naar het gemeentehuis van Herne voor meer toelichting te krijgen, in het kader van het openbaar onderzoek in verband met de waterbeheersingswerken op de Markrivier. In de raadzaal van het gemeentehuis werd door de mensen van de VMM, de nodige info verschaft. Naar aanleiding van de overstromingen in november 2010 en januari 2011 werd op vraag van de gemeenten Herne en Galmaarden door de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) werk gemaakt van een totale aanpak. De aanwezige mensen kregen meer uitleg over twee extra wachtbekkens die gaan gemaakt worden langs de Edingsesteenweg in Herne om wateroverlast in het gebied waar huizen staan, zoveel mogelijk tegen te gaan. "Het bestaande gecontroleerd overstromingsgebied (GOG) in Sint-Pieters-Kapelle is veel te klein om bij hevige regenval al dat water op te vangen. Daarom gaan we hier iets aan doen en dus daarom deze vergadering, waar mensen de de nodige info krijgen en tevens persoonlijk de nodige info kunnen krijgen",aldus burgemeester Kris Poelaert.
Het bestaande  overstromingsgebied zal uitgebreid worden van 129 000m³ naar 208 000m³ of 208 miljoen liter water. Hiervoor werd door de Vlaamse overheid een vergunning afgeleverd op 26 september 2023. Voor de 2 andere projecten zijnde de aanleg van een GOG opwaarts genaamd 'spoorweg' en een tweede de 'Lo-molen' werd door de VMM een omgevingsvergunning ingediend. In het overstromingsgebied 'spoorweg' zal er een capaciteit zijn van 105 miljoen liter water, het overstromingsgebied 'Lo-molen' is dan goed voor 140 miljoen liter water, samen dus een capaciteit van ongeveer 450 miljoen liter water, wat veel meer is dan de vroegere 129 miljoen liter water. Het is wel de bedoeling dat pas wanneer het eerste wachtbekken vol water staat, men het tweede gaat aanspreken en nadien het derde. Het is tevens niet de bedoeling dat het water weken in dit overstromingsgebied zal blijven staan. "Normaal blijft het water maar een dag of vier in deze wachtbekkens staan, want je weet maar nooit of er na een eerste intense bui er een tweede nog intensere bui aankomt", aldus de mensen van de VMM.

Voor deze twee aanvragen voor de overstromingsgeboieden loopt er momenteel een openbaar onderzoek.  Nadat alle plannen zijn goegekeurd zal er in de loop van dit jaar gestart worden met de werken. 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
01 feb 2024
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 12 apr 2024

archief