Jaarmarkt- en feestcomitees halen opgelucht adem: verbod afsluiten gewestwegen ingetrokken

C21

Jaarmarkt- en feestcomitees halen opgelucht adem: verbod afsluiten gewestwegen ingetrokken

Dsc_0082
 
Klaas Slootmans: "De organisatie van dorpsfeesten is een helse karwei dat volledig op vrijwilligers draait. Wij verwachten van een overheid dat zij worden gesteund, niet tegengewerkt"
 
Afgelopen zomer ontstond er bij heel wat jaarmarkt- en feestcomités grote ongerustheid over de toekomst van hun evenement. Aanleiding was een brief van het Agentschap Wegen en Verkeer aan een aantal verenigingen waarin gesteld werd dat men maximaal komaf wil maken met het afsluiten van gewestwegen voor lokale festiviteiten. Vlaams Belang-parlementslid Klaas Slootmans plaatste het probleem op de agenda in het Vlaams parlement en haalt nu zijn slag thuis.
 
“Er wordt op gewezen dat dit de laatste keer zal zijn dat deze kermis kan doorgaan op de Edingensesteenweg. Voor het jaar 2024 zal moeten uitgekeken worden naar een andere locatie.” Dit korte zinnetje in een brief van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) aan de organisatoren van Kermis Hondzocht sloeg afgelopen zomer in als een bom bij het Halse feestcomité.
 
Oorzaak was een nieuwe dienstorder van AWV die manifestaties op gewestwegen tot een minimum moest herleiden om een vlotte doorstroming van het verkeer te allen tijde te garanderen. Voor heel wat lokale festiviteiten betekende dit niet minder dan het einde van hun geliefd dorpsfeest, kermis of jaarmarkt.
 
Vlaams Belang-parlementslid Klaas Slootmans agendeerde de kwestie in het Vlaams Parlement bij mobiliteitsminister Lydia Peeters (Open VLD) en eiste een onmiddellijke rechtzetting. “Met één briefje vanop een kantoor in Brussel vernietigt men eeuwenoude tradities die onze dorpsgemeenschappen samenhouden en de sociale cohesie versterken. Dit is asociaal en tart elke verbeelding.”  
 
Minister Peeters had oren naar die argumentatie. “Als die dienstorder heel stringent wordt toegepast, moeten we hem soepeler maken, zodat in de toekomst evenementen mogelijk blijven”, antwoordde de minister. 
 
Slootmans trok vervolgens met het antwoord van de minister naar het Agentschap Wegen en Verkeer met de boodschap dat hun richtlijnen niet worden gedekt door de bevoegde minister. In een antwoord aan de Vlaams Belanger komen zij nu op hun stappen terug met de garantie dat – in tegenstelling tot hun eerder schrijven - ook dit jaar de kermis in Hondzocht zal kunnen doorgaan op de Edingsesteenweg. Ook “aanvragen voor andere evenementen zullen wij met de nodige flexibiliteit beoordelen”, klinkt het nog.
 
Voor Slootmans, zelf al jaren de drijvende kracht achter de Dworpse jaarmarkt, een hele oplichting. “De organisatie van dorpsfeesten en jaarmarkten is een helse karwei dat volledig op vrijwilligers draait. Wij hebben maar één doel voor ogen: het sociaal weefsel versterken en wij verwachten van een overheid dat zij ons daarin steunen en geen stokken in de wielen steken. Het is positief dat de minister dat inziet en er nu wordt bijgestuurd.”
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
22 feb 2024
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 12 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief