Inwoners betrokken straten in Pajottegem krijgen informatie en inspraak over de nieuwe naamkeuze in de fusiegemeente

C21

Inwoners betrokken straten in Pajottegem krijgen informatie en inspraak over de nieuwe naamkeuze in de fusiegemeente

Editie_colpaert_galm_brusselstraat_1__kopie_
De Brusselstraat in Galmaarden moet ook een nieuwe naam krijgen.- Foto Marc Colpaert
 
Door de fusie van Galmaarden, Gooik en Herne moeten tal van straten van naam veranderen, dit brengt heel wat miserie met zich mee, al belooft de gemeente om dit tot een minimum te beperken. Bedrijven die van straatnaam moeten veranderen krijgen een compensatie van 200 euro, de gewone man in de straat moet er niet aan denken. Na ons eerste artikel gisteren over deze materie, kregen wij tal van reactie van mensen die het absoluut niet leuk vinden en van oordeel zijn dat de gemeente of de bedenkers van de fusie, maar moeten opdraaien voor de kosten. En of dit nog niet genoeg was moet elke persoon in Pajottegem zijn identiteitskaart binnen de vijf jaar laten aanpassen. Dus terug extra kosten voor vele mensen.
 
De inwoners van de betrokken straten zullen betrokken worden bij het proces. Daarom zal er binnenkort een informatiemoment georganiseerd worden, zodat de betrokken inwoners en ondernemers goed weten wat deze wijziging voor hen betekent. Wat wordt voor hen geregeld en wat moeten ze zelf nog in orde brengen, aldus een bericht van de gemeente.
 
Ook bij de naamkeuze voor de nieuwe straatnaam wordt hun inbreng gevraagd. De medewerking van een deskundige toponymie of heemkunde zal per gemeente worden verzekerd: een nieuwe naam mag niet te lang of complex zijn, geen afkortingen bevatten, moet passen bij de omliggende straten en bij voorkeur ook een link hebben met de plaatselijke geschiedenis, het kunst- en cultuurleven. De inwoners van de betrokken straat krijgen de kans om mee te denken. Daarna zal er een stemming georganiseerd worden. Dit wordt nog een grote grap krijgen we straks een Urbanusstraat of een Pierre Deneyerstraat of wat ook. De lokale besturen zullen de betrokken inwoners contacteren om hen te ontzorgen en hun vragen van een antwoord te voorzien.
 
Administratieve last is beperkt
De administratieve last voor de inwoners zal tot een minimum beperkt worden. Bij heel wat instanties zal de adreswijziging automatisch gebeuren. Het gaat dan over de adreswijziging bij het rijksregister, kadaster, sociale zekerheid, ziekenfonds, nutsmaatschappijen. Identiteitskaarten kunnen ook kosteloos aangepast worden, vanaf januari 2025. Inwoners moeten uiteraard wel zelf nog hun werkgever, scholen, sportclubs op de hoogte brengen.
 
Gegevens van ondernemers worden aangepast in de Kruispuntbank van de Ondernemingen. Zij staan zelf in voor de aanpassing van hun facturen, promomateriaal en krijgen daarvoor een financiële compensatie van maximaal 200 euro bij voorlegging van hun werkelijke kosten. De aanpassingen in het Belgisch Staatsblad worden kosteloos gepubliceerd via de stukken van de jaarlijkse algemene vergadering omdat de wijziging noodgedwongen plaatsvindt in het kader van een fusie.
 
Burgers voor wie de straatnaam wijzigt, komen in 2025 zo snel als mogelijk langs bij de dienst burgerzaken. Elke inwoner van Pajottegem, ook deze waar geen straatnaamwijziging doorgevoerd wordt, zal zijn/haar identiteitskaart dan weer binnen de 5 jaar moeten laten aanpassen omwille van de nieuwe gemeentenaam. Over al deze handelingen wordt een duidelijke informatiebrochure uitgewerkt voor burgers én voor ondernemers.  Straten krijgen een naam in de officiële taal van het taalgebied waartoe de gemeente behoort. In het Nederlands dus. Voor het toekennen van een straatnaam, wordt bij voorkeur inspiratie gehaald uit gegevens van de plaatselijke geschiedenis, het kunst- en cultuurleven, de toponymie en de volkskunde.
 
 
 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 feb 2024
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief