Nog steeds geen stappenplan voor de afvalverwerking in het toekomstige Pajottegem

C21

Nog steeds geen stappenplan voor de afvalverwerking in het toekomstige Pajottegem

20231214_211729
 
Gemeenteraadslid Henk Goegebuer(GBG) maakt zich stilaan zorgen en hij is niet alleen, want ook nog andere mensen zijn van dezelfde mening, hoe moet het volgend jaar met de ophaling van het afval in Pajottegem en vooral wie gaat dit doen? "Al weken vraag ik meer duidelijkheid en of er een stappenplan is maar ik krijg steeds van de meerderheid te horen, wij zijn er mee bezig", aldus een ongeruste Henk Goegebuer(GB.G).
Laten we het hebben over het afvalbeleid. Galmaarden werkt samen met ILVA (via containers) en Gooik / Herne werken samen met INTRADURA (via zakken). De huisvuilophaling, het beheer van de recyclage-parken en de inzameling van textiel worden in de drie gemeenten momenteel dus verschillend aangepakt. De drie gemeenten zitten vast aan langdurige samenwerkingscontracten,sommige meer dan 15 jaar lang. 
 
"Het zou nuttig geweest zijn een idee te hebben wat het prijskaartje is wanneer de fusiegemeente keuze maakt voor ILVA of INTRADURA, maar ook wat een ‘tijdelijk’ verder zetten inhoudt van het huidige systeem. Er zullen zich immers afrekeningsproblemen stellen wanneer bv een inwoner van Herne of Gooik zich aanbiedt in het recyclagepark van Galmaarden en omgekeerd", laat een bezorgde Henk ons weten.  
 
De overdracht kan leiden tot :
 
    • Schadevergoedingen bij contractbreuk ; 
    • Omschakelingskosten van zakken naar containers (of omgekeerd) ; 
    • Juridische en administratieve problemen, zo o.m. : opstellen van een overeenkomst, regeling van eigendomsoverdracht, vergunningen en wetgeving;
    • Nieuwe contract-, loon- en arbeidsvoorwaarden voor het nu werkzame personeel bij verandering van werkgever ; 
    • Een verandering in de tarieven, de openingsuren, de toegangs-voorwaarden of de aanvaarde afvalstoffen van het recyclagepark ;   
 
"Naast verwarring of ontevredenheid bij de gebruikers die zich zullen moeten aanpassen aan de nieuwe regels, zal dit wellicht ook weerstand of conflicten geven bij de werknemers. Het zal veel tijd, geld en expertise vergen van de betrokken partijen, die zullen moeten samenwerken en onderhandelen om tot een goede oplossing te komen", aldus Henk.  
 

Dus vroeg Henk tijdens de jongste gemeenteraad nog maar eens hoe de stand van zaken was maar kreeg geen afdoend antwoord. "Wij zijn er mee bezig maar vandaag kunnen wij nog niets concreet meedelen. We kunnen beter gaan voor een degelijke oplossing dan vlug iets te beslissen",aldus burgemeester Ludo Persoons.    

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 mrt 2024
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief