BEVER / REGIO - Pajotse akkervogels vieren feest

C21

BEVER / REGIO - Pajotse akkervogels vieren feest

Editiepajot_vleugelfeest_bever_-_deschuyffeleer__13_
Vertegenwoordigers van de gemeenten Bever, Herne, Galmaarden, Gooik, Ternat, Roosdaal, St-Pieters-Leeuw en Halle werden bedankt en bedacht met een trofee - Foto Deschuyffeleer.
 
Editiepajot_vleugelfeest_bever_-_deschuyffeleer__5_
Editiepajot_vleugelfeest_bever_-_deschuyffeleer__7_
Editiepajot_vleugelfeest_bever_-_deschuyffeleer__17_
Medewerkers akkervogelproject 2007-2009 - Deschuyffeleer
 
Editiepajot_vleugelfeest_bever_-_deschuyffeleer__1_
Leute en plezier op het Vleugelfeest met de Beverse Makrallen - Deschuyffeleer
 
Editiepajot_vleugelfeest_bever_-_deschuyffeleer__6_
Leden van de Beverse Cultuurraad wonen op huisnummer 58, 5, 26 en 22 - Deschuyffeleer
 

Het Regionaal Landschap Zenne, Zuun & Zoniën (RLZZZ) sloot haar project rond akkervogels in het Pajottenland af met een vleugelfeest in hoeve Haumautveld. Provinciaal gedeputeerde voor leefmilieu Jean-Paul Olbrechts bedacht de acht deelnemende gemeenten alvast met een trofee. Een combinatie van laagdrempelige activiteiten met maatregelen op het terrein zorgde alleszins voor een grote lokale bewustwording en uitstraling.

Twee jaar terug startte het RLZZZ een project om de belaagde akkervogels in het Pajottenland een hart onder de vleugel te steken. Intussen hebben acht Pajotse gemeenten, talrijke landbouwers, een grote schare natuurverenigingen en vooral vele inwoners de handen in elkaar geslagen en samen maatregelen genomen om de leefomstandigheden van de helden van de velden te verbeteren. Zo adopteerde Bever symbolisch de kwartel, Gooik de geelgors, Halle de putter, Roosaal de gele kwikstaart, St-Pieters-Leeuw de kievit, Ternat de patrijs, Galmaarden de ringmus en Herne de veldleeuwerik
 
“Al zijn deze vogels in onze contreien nog te spotten toch is hun populatie de laatste decennia er ernstig op achteruit gegaan. Via ons project - De stakkers gered. In de bres voor onze akkervogels - zetten wij acties op het getouw om deze vogels nieuwe en betere overlevingskansen te bieden,” aldus Alwin Loeckx van het RLZZZ. “Het project omvatte twee grote luiken met naast de maatregelen op het terrein ook sensibiliserende acties voor het groot publiek”.
 
Terreinacties
 
Privé-eigenaars konden er toe aangezet te worden inheemse hagen aan te planten om de vogels een betere beschutting te bieden. Bij particulieren en op gemeentelijke gronden werden faunaranden ingezaaid zodat meer zomervoedsel en nestgelegenheid werden gecreëerd. Her en der lieten landbouwers graan op het veld staan zodat de vogels ook in de winter het buikje konden vullen.
 
Sensibiliseren
 
Iedere deelnemende gemeente promootte met ludieke acties en gadgets hun geadopteerde vogel bij de bevolking. Zo werden de inwoners van Bever tijdens de Dorpsfeesten door de Cultuurraad aangezet hun huisnummer te laten emailleren op een kleiafdruk van een kwartel. Zij mochten overigens hun kleinood tijdens het Vleugelfeest trots in ontvangst nemen. Op het rondpunt van Gooik legde een grote geelgors een laat paasei. En in Herne klampt een klapwiekende veldleeuwerik zich wanhopig vast tegen een muur van het gemeentehuis.
 
Jean-Paul Olbrechts onderstreepte ook nog het belang van de samenwerking tussen de verschillende partners. In die zin sprak hij over de voortrekkersrol die het RLZZZ is toebedeeld om alle actoren gaande van de lokale overheid tot de vogelteller samen te brengen.
 
Er komt ook een vervolgproject waarbij een grote rol wordt toebedacht aan de landbouwers. Zo zullen die worden uitgenodigd nog meer grond braak te laten liggen, graanstroken te laten doorwinteren en faunaranden aan te leggen. Ook de sensibilisering van de bevolking zal onverminderd doorgaan.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
13 sep 2009
Godelieve Deschuyffeleer
Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Godelieve Deschuyffeleer | 09 dec 2022
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 06 dec 2022
Godelieve Deschuyffeleer | 06 dec 2022
Godelieve Deschuyffeleer | 04 dec 2022
Godelieve Deschuyffeleer | 03 dec 2022
Godelieve Deschuyffeleer | 02 dec 2022
Godelieve Deschuyffeleer | 01 dec 2022

archief