HALLE / GALMAARDEN / BEVER / HERNE / GERAARDSBERGEN - De kans is groot dat de MUG er is op 1 januari

C21

HALLE / GALMAARDEN / BEVER / HERNE / GERAARDSBERGEN - De kans is groot dat de MUG er is op 1 januari

Mugvoertuigklein
Repro EP

Minister Onckelinckx van Volksgezondheid kent eindelijk de vergunning toe om met een MUG-dienst te starten.

De kans is nu groot dat Halle op 1 januari over een volwaardige MUG zal kunnen beschikken. Het probleem voor het vinden van spoedartsen zou ook opgelost zijn. Contracten werden nog niet getekend, maar de kans is heel groot dat alles in orde komt tegen het einde van het jaar.
Ook Geraardsbergen (campus Geraardsbergen van Algemeen Stedelijk Ziekenhuis Aalst) krijgt een MUG-dienst. Die zal de noodoproepen uit Galmaarden, Bever en Herne kunnen beantwoorden.
 
In het Staatsblad van 18 september is het Ministerieel Besluit verschenen waarbij federaal minister van Volksgezondheid Laurette Onckelinckx het regionaal ziekenhuis Sint-Maria Halle eindelijk een vergunning toekent om met een MUG-dienst te starten. Vlaams volksvertegenwoordiger Mark Demesmaeker (N-VA), die al jarenlang ijvert voor een Vlaamse MUG-dienst voor de regio Halle, is opgelucht dat ook deze horde genomen is.
 
De toekenning van een MUG functie is een ingewikkelde procedure, waarbij ook de Vlaamse Overheid een vinger in de pap heeft. Eind april van dit jaar had toenmalig Vlaams minister van Welzijn Veerle Heeren aan Mark Demesmaeker geantwoord dat zij aan het Halse ziekenhuis een ‘planningsvergunning’ had toegekend. Die is geldig voor 6 maanden. Die periode moet de ziekenhuizen natuurlijk toelaten te voldoen aan de geldende erkenningsnormen. De normen bepalen onder meer dat er permanent een urgentiearts en spoedverpleegkundige beschikbaar zijn voor de MUG-dienst. Administratief was de erkenningsprocedure daarmee zo goed als doorlopen. Enkel de federale minister van Volksgezondheid Laurette Onckelinckx moest nog een formaliteit vervullen door Halle op de lijst te plaatsen van de dringende medische hulpverlening. Dat is nu dus gebeurd. De Stad Halle zal, zoals beloofd, een MUG-voertuig ter beschikking stellen.
 
De problematiek van de Nederlandsonkundige dringende medische hulpverlening in de regio Halle sleept al lang aan. Vaak zorgden Nederlandsonkundige hulpverleners voor extra problemen omdat ze met hun slachtoffer niet konden communiceren, of de weg niet op tijd vonden, soms met noodlottige gevolgen. Ook Geraardsbergen (campus Geraardsbergen van Algemeen Stedelijk Ziekenhuis Aalst) krijgt een MUG-dienst. Die zal de noodoproepen uit Galmaarden, Bever en Herne kunnen beantwoorden.
 
Vlaams volksvertegenwoordiger Mark Demesmaeker beet zich enkele jaren geleden vast in dit dossier, met talloze tussenkomsten in het Vlaams Parlement en een digitaal meldpunt.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 sep 2009
Felix Merckx
Repro EP
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 17 mei 2024

archief