HERNE - Verborgen Oorlogsjaren

C21

HERNE - Verborgen Oorlogsjaren

Editiepajot_herman_vandormael_verborgen_oorlogsjaren_-_deschuyffeleer__1_
Historicus dr Herman Vandormael - Verboden Oorlogsjaren Foto Deschuyffeleer
 
Editiepajot_herman_vandormael_verborgen_oorlogsjaren_-_deschuyffeleer__12_

“Verborgen Oorlogsjaren - Ondergedoken Joodse kinderen getuigen”, het jongste boek van de historicus Herman Vandormael, is niet het zoveelste relaas van concentratiekamptoestanden met hun onnoemelijk leed en ontelbare doden. Vandormael maakt de lezer voor de eerste keer vanuit het gezichtsveld van kinderen niet alleen getuige van angst, gruwel, geweld, miserie, leugens, intriges, tragiek en terreur maar ook her en der van momenten van blijdschap, optimisme, verbondenheid en echte vriendschap. Dit alles meegemaakt door een zestigtal ondergedoken Joodse kinderen en jongelingen die - mits een flinke dosis geluk -  de dodendans zijn ontlopen. Eindelijk kunnen ze spreken over het trauma dat niet alleen hun jeugd maar gans hun leven heeft overschaduwd en gehypothekeerd.

Hoe afschuwelijk of zelfs luguber de jongste Wereldoorlog ook geweest is, de Holocaust blijft ook bijna vijfenzestig jaar na het afsluiten van de vredesverdragen een historisch onderwerp dat veel mensen bezighoudt. Ook voor historicus Herman Vandormael - jarenlang conservator van het kasteel van Gaasbeek en auteur van verschillende geschiedkundige werken - is het niet anders.
De interesse van Vandormael voor Israël en zijn volk gaat terug naar zijn familieverleden. Zijn moeder verstopte jongemannen die door de nazi’s opgespoord werden. Ook gaf zij les aan een ondergedoken Joods meisje. Een opdracht van de Rijksnormaalschool in Lier, waar hij voor regent studeerde, voerde hem in 1959 voor twee maanden naar Israël, het land waar Joden die het naziregime overleefden eindelijk een thuisland vonden en in 1971 ging hij er nogmaals als producer voor de toenmalige BRT.
 
Vandormael heeft zijn boek ingedeeld in twee delen. Het eerste deel is een historisch overzicht vanaf de opkomst van de nazi’s in Duitsland tot de Jodenvervolging over gans Europa. Aandacht gaat daarbij vooral naar de kinderen. Maar ook redders én verklikkers komen aan bod. 
 
In deel twee wordt de auteur de pen die de verhalen optekent van kinderen die, meestal met de  medewerking van kloosters, internaten of gewone burgers die het aandurfden hun leven op het spel te  zetten, net niet terecht kwamen in de concentratie- en vernietigingskampen. In afzonderlijke hoofdstukken spreken de slachtoffers dan over hun overleving tijdens en meestal hun frustratie van nadien. “De getuigen waarmee ik heb gesproken waren destijds kinderen en zijn nu 70 en 80-plussers. Velen hebben mits veel geduld en begrip hun verhaal kunnen doen. Voor enkelen maken de wonden en de herinneringen aan de beleefde hel het nog steeds onmogelijk om er maar één woord over te reppen.”, aldus de auteur.
 
Verborgen Oorlogsjaren in een uitgave van Lannoo en is te koop in de betere boekhandel. Het boek, 495 pagina’s met talrijke illustraties kost 27,50 euro.
 
De auteur leest fragmenten voor uit zijn boek tijdens een muzikaal programma met muziek en zang uit het Tsjechische modeldeportatiekamp van Terezin in Aalst in de St-Annakerk aan de Boudewijnlaan op zaterdag 7 november om 20u stelt hij passages uit zijn werk voor tijdens het concert “Een ster op je jas, muziek uit Theresienstadt” in een organisatie van de plaatselijke Emmaüs-kring. 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
03 nov 2009
Godelieve Deschuyffeleer
Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 12 apr 2024

archief